Gå till innehållet
Työ ja yrittäjyys Kokkolassa

Arbete och entreprenörskap i Karleby

Publicerad15.11.2022
I Karleby är det enkelt för dig att kombinera ett intressant arbete och en fungerande vardag. Se hos vilka tjänster du kan få hjälp med ditt jobbsökande i Karleby.

Lokalinformation

Välj kommun, så får du information om lokala tjänster på webbplatsen.

Var hittar jag jobb?

Du kan söka arbetsplatser på internet och i tidningar. På internet hittar du jobbsajter när du skriver ”avoimet työpaikat” (lediga jobb) i sökmotorns textfält. På många jobbsajter kan du spara din jobbansökan och meritförteckning (CV) så att arbetsgivaren kan läsa dem.

Du kan också söka jobb via sociala medier (Facebook, LinkedIn) eller genom att direkt kontakta de arbetsgivare du är intresserad av. Det är också bra att fråga dina bekanta om de vet var det kan finnas behov av din expertis.

På TE-byråns jobbsajt finns tusentals arbetsplatser runt om i Finland. Du hittar lediga arbetsplatser i din kommun genom att skriva kommunens namn i sökfältet ”Region”.

Läs mer: Var hittar jag jobb?

Länken tar dig utanför tjänstenArbets- och näringsbyråns tjänster

Arbets- och näringsbyråns arbetsplatssajt

TE-tjänster och tjänster inom Kommunförsök med sysselsättning

Om du inte har ett arbete eller blir arbetslös, anmäl dig som arbetslös arbetssökande hos Arbets- och näringsbyrån, det vill säga TE-tjänsterna, senast den första dagen du är arbetslös.

Hos TE-tjänsterna eller Kommunförsök med sysselsättning får du som arbetssökande stöd i din arbetssökning. En sysselsättningsplan kan göras för dig i vilken man utöver arbetssökan kan komma överens om tjänster som passar dig.

Du kan anmäla dig som arbetssökande i tjänsten Egna sidor eller på plats hos TE-byrån. I vissa fall måste du ändå besöka TE-byrån på plats för att anmäla dig. När du går för att anmäla dig, ta med dig pass och uppehållstillstånd.

TE-byråns adress i Karleby

Långbrogatan 15,

67100 Karleby

tfn 0295 025 510

Du behöver inte alltid boka tid för att besöka TE-byrån. I Mina e-tjänster på nätet kan du bl.a. ändra dina uppgifter som arbetssökande och kontrollera giltighetstiden för jobbsökningen och utlåtandet om arbetslöshetsförsäkring.

Om du behöver boka en tid till TE-byrån ska du kontakta TE-byrån direkt per telefon eller boka en tid på plats. Var även direkt i kontakt med TE-byrån om du önskar ändra en tidsbokning.

Du kan ringa TE-telefonservice då du behöver information om TE-byråns tjänster eller vägledning i tjänsterna på nätet. Telefonnumret till TE-telefonservice är 0295 025 500 på finska, 0295 025 510 på svenska, 0295 020 713 på engelska och 0295 020 715 på ryska.

Läs mer: Arbetslöshetsförsäkring.

Kommunförsök i Karlebyregionen

Karleby hör till Kommunförsök med sysselsättning, i vilket en del av de arbetssökande kunderna blir kommunens kunder. Du får tjänster som stöder sysselsättningen med kommunförsök om till exempel

  • ditt modersmål är något annat är finska, svenska, samiska och du har något annat än finländskt medborgarskap
  • du är under 30 år
  • du får arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning från FPA.

Om du hör till försöket som kund meddelar personalen hos TE-tjänsterna dig detta när du har anmält dig. Du kan också få informationen personligen per brev eller i tjänsten Egna sidor.

Lokalerna för Kommunförsöket i Karlebyregionen finns i iPark.

Kommunförsöket i Karlebyregionen

iPark (besöksadress)

Vasavägen 6 A

67100 Karleby

tfn 06 828 9800 (må–fr kl. 9–12 och kl. 13–15)

Länken tar dig utanför tjänstenArbets- och näringsbyråns tjänster

Österbottens TE-byrå

Länken tar dig utanför tjänstenArbets- och näringsbyråns tjänster

Offentliga arbets- och näringstjänster

Länken tar dig utanför tjänstenArbets- och näringsbyråns tjänster

TE-telefonservice

Unga får stöd i arbetssökandet hos Kompassen

Kompassen i Mellersta Österbotten är en servicepunkt med låg tröskel som riktar sig till alla unga och unga vuxna under 30 år. Om du är under 30 år kan du få stöd hos Kompassen för till exempel studier, karriärplanering och för att söka arbete.

Att grunda ett företag

KOSEK (Karlebynejdens Utveckling Ab) erbjuder tjänster som nyttar företaget under hela dess livscykel, från och med att starta företagsverksamhet. KOSEKs experter hjälper bland annat med att utarbeta en affärsverksamhetsplan och att ansöka startpeng. Tjänsterna är avgiftsfria. Verksamheten av Mellersta Österbottens Nyföretagarcentral FIRMAXI fortsätter som en del av KOSEKs tjänster.

Du kan besöka Karlebynejdens Utveckling Ab om du behöver information om att grunda ett företag. Detta kan exempelvis inkludera

  • företagsfinansiering
  • rekrytering av anställda
  • samarbetsnätverk
  • verksamhetslokaler

TE-tjänsterna kan också hjälpa dig om du håller på att grunda ett företag eller om du redan har ett företag. Bekanta dig med TE-tjänsterna för arbetsgivare och företagare på webbplatsen Jobbmarknaden.

Läs mer: Att grunda ett företag.

Länken tar dig utanför tjänstenNyföretagarcentralen Firmaxi

Nyföretagarcentralen Firmaxi

Länken tar dig utanför tjänstenKarlebynejdens Utveckling Ab

Karlebynejdens Utveckling Ab

Beskattning

Om du behöver ett skattekort eller skattenummer kan du besöka Västra Finlands skattebyrå. Skattebyråns kontaktuppgifter:

Västra Finlands skattebyrå, Karleby kontor (Länsi-Suomen verotoimisto, Kokkolan toimipiste)

Postadress: PB 1002, 67101 Karleby

Besöksadress: Karlebygatan 27, Karleby

Skatteförvaltningens riksomfattande telefontjänst: 029 497 050

Läs mer: Beskattning.