Gå till innehållet
Media Suomessa

Medier i Finland

Publicerad13.07.2022

Finland har pressfrihet och har under många år rankats högt i pressfrihetsindexet. Rundradion, det vill säga Yle, är ett oberoende public service-medieföretag vars kanaler tillhandahåller viktig information på många språk. I Finland finns dessutom många tillförlitliga privata medier. Mediernas goda journalistiska sed granskas och främjas av Opinionsnämnden för massmedier.

Nyheter och tv-program på internet

På nätet hittar du en hel del nyheter och tv-program på olika språk. Yle erbjuder till exempel nyheter på finska, engelska och ryska. Du kan titta på program från Yle och kommersiella tv-kanaler förutom på television även på nätet. Många tv-program är finskspråkiga. I Finland har program på främmande språk textning på finska eller svenska, med andra ord kan man också titta på dem på originalspråket.

Tidningar

I Finland utkommer många tidningar. Tidningen med den största upplagan är Helsingin Sanomat. De flesta tidningarna är finskspråkiga. På vissa orter utkommer även svenskspråkiga tidningar.

De flesta tidningarna kan beställas inte bara som papperstidning utan också som nättidning. I det fallet kan du läsa tidningen i elektronisk form.

Länken tar dig utanför tjänstenTidningarnas föbund

Tidningar i Finland

Television

Om du har en gammal tv, behöver du också en digitalbox för att titta på tv-program. Nya tv-apparater som säljs i Finland har redan inbyggd digitalbox.

Rundradion, det vill säga Yle, äger tre tv-kanaler som visas i hela landet. Yle är en offentlig tjänst och dess verksamhet bekostas med skattepengar. Utöver den finns det flera kommersiella tv-kanaler i Finland, till exempel MTV3 och Nelonen.

Vissa tv-program kan du titta på avgiftsfritt. Yles kanaler och flera kommersiella kanaler är avgiftsfria. Du kan också köpa avgiftsbelagda kanaler.

Länken tar dig utanför tjänstenExpatFinland

Televisionen i Finland

Radio

I Finland finns det flera radiokanaler. Du kan lyssna på största delen av kanalerna också på webben. De flesta radiokanalerna är finskspråkiga.

Yle erbjuder radioprogram på engelska och ryska.

Länken tar dig utanför tjänstenYLE Areena

Internetradiokanaler

Länken tar dig utanför tjänstenRadio Finest

Radio på estniska