Gå till innehållet
Suomen kielen opiskelu

Studier i finska

Publicerad30.09.2022
Utbildning i finska språket för vuxna ordnas till exempel av medborgarinstitut, kommuner och TE-tjänsterna. Kursutbudet är mångsidigt och det finns lämpliga kurser för hemmaföräldrar, förvärvsarbetande och arbetslösa.

Språkkurser

Kurser i finska ordnas till exempel av medborgarinstitut. arbetarinstitut, universitet och sommaruniversitet. Ibland kan man även komma in på en kurs via arbetsplatsen. Du får mer information från rådgivningsbyråns tjänster i den egna kommunen och i tjänsten Finnishcourses.fi i de större städerna.

Kurserna börjar vanligtvis i augusti eller september och i januari. Du kan oftast delta i kurser på kvällar. Språkkurserna är ofta fullsatta. Därför är det viktigt att anmäla sig till kursen i god tid.

Integrationsutbildning

Om du nyligen har flyttat till Finland, kan du ha rätt till integrationstjänster. I allmänhet ingår språkstudier i integrationsutbildningen.

Läs mer på sidan Integration i Finland.

TE-byråns utbildning

Om du är arbetslös kan arbets- och näringsbyrån eller sysselsättningstjänsterna i din kommun hänvisa dig till integrationsutbildningen eller andra tjänster som stöder språkkunskaper. I integrationsutbildningen lär du språket, hur det finländska samhället fungerar och hur man söker jobb i Finland.

Läs mer på sidan Om du blir arbetslös.

Handledande utbildning

Du kan studera finska även inom utbildning som handleder för examensutbildning (Hux).

Läs mer om den handledande utbildning på sidorna Yrkesutbildning och Gymnasium.

Språkcaféer och samtalsgrupper

Du kan träna dina finskakunskaper också genom att prata. Många bibliotek och organisationer ordnar språkcaféer och samtalsgrupper där du kan träna dina muntliga finskakunskaper.

Länken tar dig utanför tjänstenKotoutumisentukena.fi

Samtalsgrupper på finska

Lokalinformation