Gå till innehållet
Vapaaehtoistyö

Frivilligarbete

Publicerad29.06.2022
Frivilligarbete är ett bra sätt att hjälpa, lära känna nya människor och medverka i något som du tycker att är viktigt. Frivilligarbete är inte samma sak som arbete eller praktik.

Väg in i arbetslivet

Om din arbetserfarenhet i Finland är kort eller om din finska ännu inte är så bra, kan frivilligarbete vara ett bra sätt att få fotfäste i arbetslivet och förbättra språkkunskaperna.

Frivilligarbete är oavlönat arbete, men arbetserfarenheten kan vara nyttig när du söker ett avlönat arbete. Det är bra att begära ett arbetsintyg för frivilligarbetet. Ta kontakt direkt med den organisation där du vill arbeta som frivillig.

Om du får utkomstskydd för arbetslösa ska du på förhand fråga din TE-byrå huruvida frivilligarbetet påverkar utbetalningen av utkomstskyddet för arbetslösa. I vissa fall kan frivilligarbete vara en del av din integrationsplan.

En rolig hobby

Frivilligarbete kan dessutom bli en bra hobby. Du kan själv bestämma när och hur ofta du vill vara med i verksamheten. I frivilligarbete kan du träffa människor med samma intressen som du själv har och få nya vänner. Du kan också utnyttja de kontakter som du skapat via frivilligarbetet i arbetslivet.

Länken tar dig utanför tjänstenVapaaehtoistyö.fi

Volontärarbete

Länken tar dig utanför tjänstenKansalaisareena

Volontärarbete

Länken tar dig utanför tjänstenÅteranvändningscentral

Guide till volontärarbete