Gå till innehållet
Veroilmoitus ja verotuspäätös

Skattedeklaration och beskattningsbeslut

Publicerad02.04.2024
I Finland får du den på förhand ifyllda skattedeklarationen från Skatteförvaltningen i mars–april. Skattedeklarationen är en sammanställning över dina inkomster och avdrag under det föregående året. För de flesta personer medföljer beskattningsbeslut och beskattningsintyg skattedeklarationen. Skatteförvaltningen skickar skattedeklarationen till MinSkatt och per post till ditt hem.

Skattedeklaration

I skattedeklarationen ser du uppgifterna om dina inkomster, skatter och avdrag under det föregående året. Kontrollera skattedeklarationen och komplettera och rätta till uppgifterna i webbtjänsten MinSkatt. Om uppgifterna är korrekta behöver du inte göra något.

Du kan använda webbtjänsten MinSkatt om du har finländska nätbankskoder eller ett mobilcertifikat. Du kan rätta till alla uppgifter i MinSkatt. Om du meddelar uppgifterna på papper, rätta till dem på separata blanketter som anges i skattedeklarationen vid varje uppgift. Observera att blanketterna måste komma till Skatteförvaltningen senast på den dag som anges i din skattedeklaration.

Kontrollera dina avdrag

Du kan i beskattningen få avdrag som minskar beloppet på skatt som betalas. Skatteförvaltningen gör en del avdrag automatiskt, men en del måste du själv anmäla. Du kan anmäla avdragen på ditt skattekort eller i din skattedeklaration.

Avdrag är till exempel följande:

  • utgifter för förvärv av inkomst
  • arbetsmarknadsorganisationens medlemsavgifter samt arbetslöshetskassans avgifter
  • avdrag för resekostnader mellan bostad och arbetsplats

Om du får löneinkomst får du automatiskt avdrag för förvärv av inkomst på 750 euro. Om du har utgifter för förvärv av inkomst på över 750 euro, meddela kostnaderna i din skattedeklaration. Med distansarbete kan förknippas kostnader som du får dra av i beskattningen. Sådana är till exempel kostnaderna för arbetsrum, arbetsredskap och dataförbindelse.

Du kan i beskattningen dra av de resekostnader som förknippas med resor i arbetet och med arbetets utförande. Du får avdrag för resor mellan hemmet och arbetsplatsen enligt det billigaste fortskaffningsmedlet. Arbetsmarknadsorganisationens medlemsavgifter samt arbetslöshetskassans avgifter dras av i sin helhet från förvärvsinkomsterna.

Länken tar dig utanför tjänstenSkatteförvaltningen

Avdrag vid beskattningen

Beskattningsbeslut

Utfallet av din beskattning för föregående året ser du på ditt beskattningsbeslut. Om du gör ändringar i din på förhand ifyllda skattedeklaration eller Skatteförvaltningen får från annanstans (till exempel av din arbetsgivare) uppgifter som påverkar din beskattning, får du ett nytt beskattningsbeslut. I beskattningsbeslutet finns en beräkning på utfallet av din beskattning. Du kan behöva beskattningsbeslutet till exempel då du söker hyresbostad eller du förordnas dagvårdsavgifter.

Spara den förhandsifyllda skattedeklarationen, beskattningsbeslutet och beskattningsintyget. Du kan vid behov skriva ut dem senare även från MinSkatt.

Skatteåterbäring och kvarskatt

I beskattningsbeslutet ser du om du har betalat rätt mängd skatt. Om du har betalat för mycket skatt får du skatteåterbäring. Om du har betalat för lite i skatt blir du tvungen att betala kvarskatt.

Skatteåterbäring betalas till det bankkonto som du har uppgett. Ange ditt kontonummer i webbtjänsten MinSkatt eller på en separat pappersblankett. Om Skatteförvaltningen inte känner till ditt kontonummer betalas skatteåterbäringen som en betalningsanvisning, det vill säga en penningförsändelse via Nordea.

Om du har betalat för lite skatt under året ska du betala den återstående delen som kvarskatt. I beskattningsbeslutet eller på MinSkatt ser du alla uppgifter du behöver när du betalar kvarskatt.

Länken tar dig utanför tjänstenSkatteåterbäringar

Skatteåterbäringar

Länken tar dig utanför tjänstenSkatteförvaltningen

Ange kontonummer

Länken tar dig utanför tjänstenSkatteförvaltningen

Kvarskatt