Gå till innehållet
Ihmiskauppa ja pakkotyö

Människohandel och tvångsarbete

Publicerad11.04.2024
Människohandel är till exempel att man tvingar en person att arbeta utan lön. Ofta är människohandel också förknippad med våld eller hot om våld. På den här sidan finns information om var offer för människohandel kan få hjälp.

Människohandel är ett brott i Finland. Människohandel är till exempel:

  • att tvinga någon till arbete, för vilket man betalar för lite eller ingen lön alls
  • att tvinga någon att sälja sex
  • att tvinga någon att tigga eller begå brott
  • att tvinga någon till äktenskap.

Är jag offer för människohandel?

Du kan vara offer för människohandel, om

  • någon tvingar dig att göra saker som du inte vill göra
  • någon hotar dig eller din familj med våld
  • någon hotar med att ange dig till myndigheter om du inte gör som hen säger
  • någon hindrar eller övervakar dina rörelser
  • du inte kan fritt prata om din situation för andra.

Såväl män som kvinnor och barn kan vara offer till människohandel. Förövarna kan vara yrkesbrottslingar men även offrets bekanta, vänner eller släktingar.

Hjälp till människohandelns offer

Människohandelns offer kan få hjälp. Om du misstänker att du är offer för människohandel, kontakta Hjälpsystemet för offer för människohandel. Du hittar kontaktuppgifterna på webbplatsen ihmiskauppa.fi.

Brottsofferjouren

Om du har blivit utsatt för ett brott, kan du få hjälp och råd vid Brottsofferjouren. Du kan kontakta Brottsofferjouren per telefon eller via chatten eller besöka servicepunkten. Brottsofferjouren (Rikosuhripäivystys) erbjuder även kostnadsfri rådgivning av en jurist.

Om du har tvingats att sälja sex, kan du även få hjälp vid Pro-tukipiste. Pro-tukipiste har verksamhetsställen i Helsingfors, Tammerfors och Åbo. Du hittar kontaktuppgifterna på Pro-tukipistes webbplats.

Uppehållstillstånd till människohandelns offer

Om du har blivit offer för människohandel eller om det finns motiverade skäl att misstänka det, kan du beviljas uppehållstillstånd i Finland. Du måste vara i Finland för att kunna ansöka om uppehållstillstånd som människohandelns offer. Om du är i en speciellt sårbar ställning, kan du få ett kontinuerligt uppehållstillstånd. Mer information om uppehållstillstånd för människohandelns offer får du från Migrationsverket.

Uppehållstillstånd eller intyg på grund av arbetsgivarens utnyttjande

Om du redan har uppehållstillstånd i Finland och du har fallit offer för arbetsgivarens utnyttjande, kan du ansöka om fortsatt tillstånd eller intyg om utvidgad rätt att arbeta på grund av arbetsgivarens utnyttjande. Ansök om fortsatt tillstånd på grund av arbetsgivarens utnyttjande, om ditt nuvarande uppehållstillstånd ska utgå och du inte har en ny arbetsgivare. Ansök om intyg på grund av arbetsgivarens utnyttjande om du har ett giltigt uppehållstillstånd och en ny arbetsgivare. Med hjälp av intyget eller det fortsatta tillståndet kan du arbeta inom vilken bransch som helst.