Gå till innehållet
Suomen ilmasto

Klimatet i Finland

Publicerad29.05.2024
Klimatet i Finland är kallare än i många andra länder. Vädret varierar ändå mycket under olika årstider. I Finland finns mycket natur och man kan röra sig i naturen under alla årstider.

Vinter

December, januari och februari är vintermånader i Finland. Vädret är kallt även i november och mars. På vintern är temperaturen ofta under noll grader Celsius och kan sjunka till -20 grader. I norra Finland är det kallare än i södra Finland och temperaturen kan vara till och med -30 grader. Det kan snöa på vintern. Marken är ofta frusen och det är halt.

Klä dig varmt på vintern. Klä på dig åtminstone en varm vinterjacka, mössa, handskar, halsduk och varma vinterskor. Vid kallt väder lönar det sig att ha på sig flera lager med kläder.

På vintern är det ofta mörkt i Finland, eftersom solen går upp först på förmiddagen och går ner redan på eftermiddagen. I norra Finland är det mörkare än i södra Finland. I de nordligaste delarna av Finland går det flera veckor utan att solen går upp överhuvudtaget.

Den mörka tiden kan göra dig trött och orolig men det finns många sätt att få dig att må bättre.

  • Håll kontakten med dina nära och vänner.
  • Motionera regelbundet.
  • Ät hälsosamt.
  • Se till att du får tillräckligt med D-vitamin.
  • Skaffa en ljusterapilampa.

Länken tar dig utanför tjänstenInstitutet för hälsa och välfärd

Guiden Voi hyvin talvella

Vår

Våren börjar i Finlands södra delar i slutet av mars och i de nordligare delarna i slutet av april. Under våren är vädret ännu svalt, men varmare än på vintern. Under våren förändras naturen en hel del. Snön smälter och miljön blir grön när löven spricker fram på växterna och träden.

Sommar

Sommarmånaderna i Finland är juni, juli och augusti. Den varmaste månaden är ofta juli. I södra Finland är medeltemperaturen på sommaren cirka 20 grader Celsius, i norr cirka 15 grader.

På sommaren är det ljust i Finland även på kvällen och natten, eftersom solen går ner sent och går upp tidigt. I norra Finland är det ljusare än i södra Finland. Den allra ljusaste månaden är juni. Då firas i Finland midsommar, som är midnattssolens och högsommarens fest. I de allra nordligaste delarna av Finland går solen inte alls ner i början av sommaren.

Om det är svårt för dig att sova när det är ljust, skaffa mörkläggningsgardiner till ditt sovrum.

Höst

Hösten börjar vanligen i slutet av augusti eller början av september. I september och oktober är det höstglöd i Finland. På många växter och träd blir löven, som varit gröna på sommaren, gula, orange och röda. Höstglöden gör naturen vacker och färggrann.

På hösten är vädret svalt och ofta regnar och blåser det också. På hösten är det också mörkt, eftersom solen går ner tidigare än på sommaren.

Länken tar dig utanför tjänstenMeteorologiska institutet

Information om klimatet i Finland