Siirry sisältöön

Asettuminen Ouluun

Julkaistu22.06.2022

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tällä sivulla on tietoa maahanmuuttajien palveluista Oulussa. Muuta tärkeää tietoa löydät sivulta Asettuminen Suomeen .

Maahanmuuttajien neuvonta ja kotoutuminen

Monikulttuurikeskus Villa Victor

Monikulttuurikeskus Villa Victor on Oulun kaupungin maahanmuuton ja monikulttuuristen palveluiden asiantuntijaorganisaatio.

Monikulttuurisuustyön koordinointi ja kehittäminen ovat Villa Victorin ydinosaamista. Työntekijät toimivat asiantuntijoina tärkeimmissä maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen liittyvissä työ- ja ohjausryhmissä. Myös rasisminvastainen työ sekä kaksisuuntaisen kotoutumisen edistäminen ovat keskeisiä tavoitteita. Toimintaa järjestetään ja kehitetään tiiviissä yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa.

Monikielinen ohjaus ja neuvonta löytyy Oulu10:n katutasossa sijaitsevasta palvelupisteestä.1.7. 2021 alkaen väliaikainen osoitteemme on Saaristonkatu 8, 90100. Olemme näissä väliaikaisissa tiloissa noin vuoden ajan, Torikatu 10 remontin vuoksi. Neuvontaa on suomen ja englannin kielien lisäksi arabiaksi maanantaista perjantaihin klo 9.00–16.00 ilman ajanvarausta, sekä 13 muulla kielellä aikataulun mukaisesti. Voit myös halutessasi varata ajan.

Monikielisessä neuvonnassa saat vinkkejä elämän eri osa-alueille ja apua ongelmatilanteisiin. Apua mm. seuraaviin asioihin:

  • Oleskelulupa- ja kansalaisuusasiat
  • Työelämä ja työlupa-asiat
  • Asuminen
  • Koulutus
  • Taloudelliset ongelmat ja sosiaaliturva
  • Asiakirjat ja lomakkeiden täyttäminen
  • Ohjaus eri viranomaispalveluihin

Monikulttuurikeskus Villa Victorista saat myös maksutonta suomen kielen opetusta. Suomen kielen opetus tapahtuu nonstop-periaatteella, joten kursseille voi tulla milloin tahansa. Eritasoisia kursseja järjestetään alkeis- ja jatkotasolta edistyneelle tasolle YKI-harjoituskurssiin saakka. Villa Victorissa voit opiskella myös muita kieliä. Opetus tapahtuu osoitteessa Aleksanterinkatu 9 tai etänä Teams-sovelluksessa.

Yksi Villa Victorin keskeisistä tehtävistä on järjestää ja mahdollistaa erilaisia monikulttuurisuuteen liittyviä tapahtumia. Lisäksi Villa Victor järjestää kuukausittain infotilaisuuksia erilaisista ajankohtaisista aiheista.

Villa Victorissa toimii tällä hetkellä Oulun alueen maahanmuuttajien neuvonnan ja ohjauksen kehittämishanke (Monine). Se on hanke, jossa tavoitteena on mm. vahvistaa ja kehittää Villa Victorin monikielistä neuvontaa niin, että se tavoittaa paremmin ja kattavammin Oulun alueen maahanmuuttajia.

Mentorointi

Aina alkusyksystä Villa Victorissa alkaa uusi mentorointiohjelma.

Mentoroinnin kohderyhmänä ovat koulutetut maahanmuuttajat, jotka osaavat jo jonkin verran suomea. Kielen avulla on helpompaa päästä osalliseksi yhteiskuntaan sekä oman kotipaikkakunnan toimintoihin. Tästä syystä mentoroinnin pääkieli on suomi.

Mentoroinnin tavoitteena on lisätä maahanmuuttajien ammatillisia verkostoja sekä syventää heidän tietojaan suomalaisesta työelämästä ja tavoista. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa ja rohkaista mentoroitavaa suomen kielen käytössä, mikä parantaa yleisesti myös oman elämän hallintaa myös työelämän ulkopuolella.

Villa Victoriin ovat kaikki tervetulleita!

Oulu10-palvelut

Jos sinulla on kysyttävää Oulun kaupungin palveluista, voit ottaa yhteyttä kaupungin keskitettyyn asiakaspalveluun Oulu10:n.

Oulu10-palveluista voit ostaa liput kulttuuritapahtumiin (mm. Oulun kaupunginteatteri, Oulun Sinfonia), sekä joukkoliikennelipuja ja liikuntalippuja. Saatavilla on myös Oulun kaupungin esitteitä, lomakkeita, opaskarttoja ja esimerkiksi joukkoliikenteen aikataulut. Autamme asiakkaitamme sähköisessä asioinnissa ja eri lomakkeiden täytössä.

Oulu10-palvelut
Saristonkatu 8
90100 Oulu
Puhelin: 08 558 558 00
Sähköposti: oulu10@ouka.fi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Oulu10

Byströmin nuorten palvelut

Byströmin nuorten palvelut palvelee alle 30-vuotiaita nuoria kaikissa nuorten elämään liittyvissä kysymyksissä. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Voit käyttää tietokoneita, tulostaa, kopioida ja skannata maksutta. Voit lukea esitteitä ja lehtiä, ja lainata nuorisotiedon kirjastosta nuorten elämää käsittelevää aineistoa. Voit ottaa yhteyttä palvelussa työskenteleviin tietopalveluohjaajiin paikan päällä, puhelimitse, sähköpostitse, Facebookin sekä suomenkielisen verkkopalvelun NettiNapin kautta.

Voit kysyä tietopalveluohjaajilta myös englanniksi paikan päällä tai verkkopalvelun kautta.

Byströmin nuorten palveluissa toimii myös maahanmuuttajanuorten ohjaaja, p. 044 703 8294.

Byströmin nuorten palvelut
Hallituskatu 5 A
90100 Oulu
Puhelin: 050 599 2293

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Kaupunki

NettiNappi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelle

Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma

Maahanmuuttajille voidaan tehdä alkukartoitus ja kotouttamissuunnitelma. Kysy lisää Monikulttuurikeskus Villa Victorista.

Lue lisää: Kotoutuminen Suomeen

Jatko-oleskelulupa

Sinun täytyy hakea jatko-oleskelulupaa ennen kuin edellinen oleskelulupasi päättyy. Voit jättää jatko-oleskelulupahakemuksen Suomessa Maahanmuuttovirastossa. Maahanmuuttoviraston palvelupisteissä asioidessa kannattaa varata aika etukäteen. Voit hakea lupaa myös verkossa Enter Finland -palvelussa. Kun olet tehnyt hakemuksen, sinun pitää käydä Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä todistamassa henkilöllisyytesi. Sinun pitää käydä palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun teit hakemuksen.

Maahanmuuttoviraston Oulun palvelupiste
Osoite:Tutkijankuja 9, 90590 Oulu
Avoinna: ma–ke ja pe kello 8–16.15
Torstaisin suljettu.
Sähköinen asiointipalvelu: EnterFinland.fi

Lue lisää Jatko-oleskelulupa