Siirry sisältöön

Seksuaaliterveys ja ehkäisy

Julkaistu28.11.2022
Suomessa sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa tarjotaan palveluita, jotka liittyvät raskauden ehkäisyyn, gynekologiaan, syövän varhaiseen löytämiseen, miesten seksuaaliterveyteen, lapsettomuuteen ja sukupuolitauteihin.

Onko sinulla oikeus julkisiin terveyspalveluihin? Lue lisää sivulta Terveyspalvelut Suomessa.

Ehkäisy

Voit ostaa kondomeja kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista ja apteekeista. Et tarvitse reseptiä sitä varten.

Hormonaalista ehkäisyä varten tarvitset reseptin lääkäriltä. Tallaisia ehkäisyvälineitä ovat esimerkiksi e-pillerit ja minipillerit. Niitä myydään apteekeissa. Voit varata ajan terveysasemalta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

Myös alaikäiset voivat varata ajan lääkärille ja saada reseptin ehkäisylääkkeitä varten. Et tarvitse vanhempien lupaa reseptiä varten. Joissakin kunnissa ehkäisy on nuorille maksutonta. Voit kysyä asiasta terveysasemalta tai koulusi terveydenhoitajalta.

Jos ehkäisy on epäonnistunut tai jos olet unohtanut käyttää ehkäisyä, voit ostaa apteekista jälkiehkäisypillerin ilman reseptiä. Ota pilleri mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, yleensä viimeistään 72 tunnin päästä. Jotkut valmisteet voi ottaa 120 tunnin sisällä yhdynnästä.

Naisten seksuaaliterveys

Kaikki lääkärit terveysasemalla tekevät gynekologisia tutkimuksia. Kysy lisää omalta terveysasemaltasi. Jos haluat naislääkärin vastaanotolle, kerro se, kun varaat ajan. Lääkäri voi kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille gynekologian poliklinikalle, jos se on tarpeen.

Voit myös varata ajan yksityiseltä gynekologilta. Silloin saat valita lääkärin itse. Yksityislääkärien palvelut maksavat asiakkaalle paljon enemmän.

Suomessa järjestetään tietyn ikäisille naisille säännöllisiä seulontatutkimuksia. Näin yritetään löytää rintasyöpä ja kohdunkaulan syöpä tarpeeksi aikaisin. Rintasyöpätutkimus tehdään 50–69-vuotiaille naisille noin 2 vuoden välein. Kohdunkaulansyöpätutkimus tehdään 30–65-vuotiaille naisille 5 vuoden välein.

Miesten seksuaaliterveys

Voit varata ajan lääkärille omalta terveysasemaltasi. Voit pyytää päästä mieslääkärin vastaanotolle, jos haluat. Lääkäri voi kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille urologian poliklinikalle, jos se on tarpeen.

Voit myös varata ajan yksityiseltä lääkäriasemalta. Yksityislääkärien palvelut maksavat asiakkaalle paljon enemmän.

Lapsettomuus

Lapsettomuutta voidaan useimmiten hoitaa. Lapsettomuus voi johtua miehestä tai naisesta. Joskus sille ei löydy mitään lääketieteellistä syytä.

Jos olette lopettaneet ehkäisyn, mutta raskaus ei ole alkanut vuoden kuluttua, varaa aika terveysasemalle tai yksityiselle gynekologille. Parin on hyvä mennä vastaanotolle yhdessä. Lääkäri kirjoittaa lähetteen tutkimuksiin lapsettomuuspoliklinikalle. Tutkimuksissa selvitetään, miksi raskaus ei ole alkanut.

Lapsettomuushoitoja tarjoavat sekä julkiset että yksityiset klinikat. Siihen, kenellä on oikeus lapsettomuushoitoon julkisissa terveyspalveluissa, vaikuttaa esimerkiksi naisen ikä.

Sukupuolitaudit

Jos epäilet, että sairastat sukupuolitautia, voit varata ajan lääkärille terveysasemalta tai yksityiseltä lääkäriasemalta. Joissakin kaupungeissa on sukupuolitautien poliklinikka, jossa hoidetaan sukupuolitauteja. Kysy lisää omalta terveysasemaltasi.

Kondomin ja suuseksisuojan käyttö suojaa useimmilta sukupuolitaudeilta.

Myös paperittomilla ja turvapaikanhakijoilla on oikeus saada hoitoa sukupuolitauteihin. Jos olet Suomessa ilman oleskelulupaa, voi kuitenkin olla, että joudut maksamaan hoidosta.

Poikien ympärileikkaus

Mieti tarkkaan, onko ympärileikkaus tarpeen. Jos poika on tarpeeksi vanha kertomaan mielipiteensä, häneltä täytyy kysyä, suostuuko hän leikkaukseen. Leikkausta ei saa tehdä, jos poika vastustaa sitä. Jos pojalla on kaksi huoltajaa, molempien täytyy antaa kirjallinen suostumus leikkaukseen.

Jos lääketieteellistä syytä ympärileikkaukselle ei ole, sitä ei voi tehdä julkisissa terveyspalveluissa. Sinun täytyy silloin maksaa leikkaus itse.

Vain lääkäri saa tehdä leikkauksen. Se täytyy tehdä steriileissä olosuhteissa. Lääkärin täytyy huolehtia kivunlievityksestä.

Kysy lisää ympärileikkauksesta neuvolasta, terveysaseman lääkäriltä, kouluterveydenhoitajalta tai koululääkäriltä.

Naisten sukuelinten silpominen

Tyttöjen sukuelinten silpominen on Suomessa rikos. Siitä voi saada monen vuoden vankeusrangaistuksen. On myös rikos tehdä tytölle sukuelinten silpominen ulkomailla.

Jos sinulle on tehty tällainen leikkaus, sinulle voidaan tehdä avausleikkaus. Myös korjausleikkaus on mahdollinen. Kysy lisää omalta terveysasemaltasi.