Siirry sisältöön

Perhe Vaasassa

Julkaistu19.06.2024

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Avioliitto

Ennen avioliittoa teidän täytyy tilata kirjallisesti avioliiton esteiden tutkinta digi- ja väestötietovirastosta. Voit tehdä tutkintapyynnön mihin tahansa digi- ja väestötietovirastoon. Myös siviilivihkiminen tapahtuu yleensä digi- ja väestötietovirastossa.

Lue lisää: Avioliitto Suomessa

Avioero

Avioerohakemus jätetään Vaasan käräjäoikeuden kansliaan. Hakemuksen voi lähettää myös postitse tai sähköpostina. Puolisot voivat hakea avioeroa joko yhdessä tai yksin.

Perheneuvolasta saat tukea ja apua erotilanteissa. Sovittelukeskusteluissa autetaan eroamassa olevia tai eronneita vanhempia. Vanhempia autetaan löytämään ratkaisuja, joissa huomioidaan, sekä lasten tarpeita että aikuisten näkökulmia.

Myös seurakunnan perheneuvonta tarjoaa ammatillista keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa.

Jos teillä on lapsia ja päädytte avioeroon, varatkaa aika lastenvalvojalle. Lastenvalvoja vahvistaa sopimuksen lasten asumisesta, huollosta, tapaamisoikeudesta ja elatusavusta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTuomioistuinlaitos

Pohjanmaan Käräjäoikeus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjanmaan hyvinvointialue

Perheneuvola

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjanmaan hyvinvointialue

Lastenvalvoja

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVaasan Seurakuntayhtymä

Perheneuvonta

Lue lisää: Avioero

Lue lisää: Lapset avioerossa

Kun olet raskaana

Ota yhteyttä neuvolaan heti kun huomaat, että odotat lasta. Äitiysneuvolan palvelut ovat maksuttomia. Neuvoloiden yhteystiedot löytyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivulta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjanmaan hyvinvointialue

Äitiysneuvola

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjanmaan hyvinvointialue

Perhevalmennus

Lue lisää: Raskaus ja synnytys

Lapsen hoito

Voit hakea varhaiskasvatuspaikkaa alle kouluikäiselle lapselle. Vaasassa on varhaiskasvatusta päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja yksityisissä päiväkodeissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Varhaiskasvatuksesta peritään tuloihin perustuva asiakasmaksu.

Varhaiskasvatuksen palveluohjaus neuvoo perheitä varhaiskasvatuspaikan hakemisessa ja kertoo eri vaihtoehdoista.

Vaasassa on myös avoimia päiväkoteja, joissa on kaikille avointa ja maksutonta toimintaa sekä kerhoja.

Kun haluat hakea lapsellesi paikkaa päiväkotiin, perhepäivähoitoon tai avoimen päiväkodin kerhoon, täytä sähköinen hakemus kaupungin internetsivuilla.

Alle 3-vuotiaan lapsen vanhempi voi saada kotihoidon tukea, kun hän hoitaa lasta kotona. Jos sinulla on oikeus kotihoidon tukeen, voit hakea sitä Kelasta. Voit täyttää hakemuksen verkossa tai lähettää sen postissa Kelaan. Voit myös käydä Kelan toimistossa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVaasan Kaupunki

Varhaiskasvatus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVaasan kaupunki

Avoin varhaiskasvatus

Ongelmat perheessä

Lastensuojeluilmoitus tehdään silloin, kun on huoli lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista. Lastensuojeluilmoituksen voit tehdä soittamalla arkisin klo 8-12 lapsi- ja perhesosiaalityön ohjaus- ja neuvontanumeroon 06 325 2320 tai Pohjanmaan sosiaalipäivystykseen puh. 06 218 9555 ympäri vuorokauden.

Lastenneuvolan terveydenhoitaja neuvoo kysymyksissä, jotka liittyvät pienen lapsen terveyteen tai kasvuun ja kehitykseen. Lastenneuvolasta saat tietoa paikoista, joista voit saada lisää apua, jos se on tarpeen.

Kouluikäisten lasten ongelmissa auttaa esimerkiksi koulun terveydenhoitaja tai koulukuraattori. Jos haluat kysyä neuvoa asioissa, jotka liittyvät lasten psyykkiseen kasvuun ja kehitykseen, voit varata ajan perheneuvolasta.

Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 15-29-vuotiaille vaasalaisille nuorille, jotka kaipaavat tukea tulevaisuuden suunnittelussa ja arkisten asioiden hoitamisessa.

Perheneuvola auttaa perhe-elämän vaikeissa tilanteissa. Apua voi saada esimerkiksi vanhemmuuteen tai jos olet huolissasi lapsen käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Lastensuojelu

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjanmaan hyvinvointialue

Lastensuojeluilmoitus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVaasan kaupunki

Etsivä nuorisotyö

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjanmaan hyvinvointialue

Perheneuvola

Lue lisää: Ongelmat perheessä

Kun läheinen kuolee Suomessa

Kun läheinen ihminen kuolee, voit saada suruun apua ja tukea terveysasemilta, Pohjanmaan kriisikeskus Valosta sekä seurakunnilta.

Vaasan hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina ja ne on tarkoitettu kaikille kaupungin asukkaille. Hautaamiseen liittyvistä asioista saat lisätietoa seurakunnan verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVaasan Seurakuntayhtymä

Hautaustoimi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVaasan Suomalainen Seurakunta

Surun kohdatessa

Lue lisää:  Kun läheinen kuolee Suomessa