Siirry sisältöön

Jatko-oleskelulupa

Julkaistu08.02.2024
Jos oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä ja haluat jatkaa oleskelua Suomessa, tarvitset uuden määräaikaisen oleskeluluvan. On tärkeää, että haet jatko-oleskelulupaa ennen kuin edellinen oleskelulupasi päättyy. Jatkolupaa voit hakea vain, jos olet Suomessa.

Jos edellinen oleskelulupasi päättyy hakemuksen käsittelyn aikana, saat oleskella Suomessa, ja sinulla on tavallisesti myös oikeus tehdä työtä hakemuksen käsittelyn aikana. Jos haet jatko-oleskelulupaa vasta edellisen oleskelulupasi päättymisen jälkeen, saat oleskella Suomessa hakemuksen käsittelyn aikana, mutta sinulla ei ole oikeutta tehdä työtä ennen kuin saat uuden oleskeluluvan.

Maahanmuuttovirasto myöntää sinulle jatko-oleskeluluvan, jos peruste, jolla sait ensimmäisen luvan, on edelleen olemassa. Voit hakea jatko-oleskelulupaa myös eri perusteella kuin ensimmäistä lupaa. Muista, että sinun pitää täyttää kyseisen oleskeluluvan edellytykset.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta: Jos Suomessa oleskelusi syy muuttuu.

Riittävät tulot

Jotta voisit saada jatko-oleskeluluvan Suomessa, sinulla täytyy olla riittävästi tuloja toimeentuloasi varten. Jos perheenjäsenesi hakevat myös jatko-oleskelulupaa, vaatimus riittävistä tuloista koskee heitä. Tietyissä tapauksissa Maahanmuuttovirasto ei vaadi riittäviä tuloja. Maahanmuuttoviraston sivuilta voit tarkistaa, kenellä ja kuinka paljon tuloja täytyy olla.

Jos haet jatko-oleskelulupaa, Maahanmuuttovirasto saa tiedot tuloistasi tulorekisteristä. Tarkista, että tulotietosi ovat tulorekisterissä oikein, ennen kun teet oleskelulupahakemuksen.

Ota huomioon, että jos elämäntilanteesi muuttuu, se voi vaikuttaa myös oleskelulupaasi. Määräaikainen oleskelulupa voidaan peruuttaa, jos niitä syitä, joiden perusteella lupa on annettu, ei ole enää olemassa.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta: Voinko menettää oleskeluluvan?

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Riittävät tulot

Näin haet jatko-oleskelulupaa

Hae jatko-oleskelulupaa Enter Finland -palvelussa:

  1. Kirjaudu palveluun. Todenna henkilöllisyytesi verkkopankkitunnuksilla, kansalaisvarmenteella tai mobiilivarmenteella.
  2. Täytä hakemuslomake ja lisää tarvittavat liitteet. Tiedot tarvittavista liitteistä on Maahanmuuttoviraston verkkosivulla. Maksa myös oleskeluluvan käsittelymaksu.
  3. Enter Finland -palvelu ilmoittaa sinulle hakemuksen lähettämisen yhteydessä, pitääkö sinun käydä todistamassa henkilöllisyytesi ja jättämässä sormenjälkesi Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.
  4. Käy Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, jos sinun täytyy todistaa henkilöllisyytesi ja esittää liitteet alkuperäisinä. Käy palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa. Varaa aika etukäteen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta löytyvästä ajanvarauspalvelusta.
  5. Tarkista Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Saat tilillesi tiedon, jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä. Saat tilillesi myös ilmoituksen päätöksestä.

Jos et voi tai osaa hakea jatko-oleskelulupaa verkossa:

  1. Hae jatko-oleskelulupaa paperihakemuksella.
  2. Tulosta sopiva hakemus Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta ja täytä se huolellisesti. Väärin täytettyä hakemusta ei oteta vastaan.
  3. Varaa etukäteen aika palvelupisteeseen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta löytyvästä ajanvarauspalvelusta.
  4. Ota täytetty hakemus, liitteet ja liitteiden kopiot sekä passi ja passikuva mukaasi palvelupisteeseen.
  5. Kun jätät hakemuksen, sinun pitää maksaa käsittelymaksu.

Jos sinulla on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella

Jos olet paennut sotaa Ukrainasta ja saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, lupasi jatkuu automaattisesti 4.3.2025 asti. Sinun ei tarvitse itse hakea jatkoa luvalle.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Oleskeluluvan jatkaminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleEnterfinland.fi

Sähköinen hakemus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Sähköinen ajanvaraus