Siirry sisältöön

Opiskelu harrastuksena

Julkaistu06.02.2024

Opiskelu ei ole pelkkää ammatin opiskelua. Opiskelu voi olla sinulle myös harrastus. Voit opiskella monissa eri oppilaitoksissa: avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa, kesäyliopistossa, ikäihmisten yliopistossa, kansalaisopistoissa, työväenopistoissa ja kansanopistoissa. Opiskelu on yleensä maksullista.

Monet näistä opistoista tarjoavat suomen ja ruotsin kielen opetusta maahanmuuttajille. Lue lisää InfoFinlandin sivuilta Suomen ja ruotsin kieli. Voit opiskella myös monia muita kieliä, esimerkiksi englantia tai ranskaa.

Kansanopistoissa voit suorittaa myös ammatillisia tutkintoja.

Avoin yliopisto ja avoin ammattikorkeakoulu

Avoin yliopisto ja avoin ammattikorkeakoulu tarjoavat yliopiston ja ammattikorkeakoulun kursseja. Kuka tahansa voi opiskella avoimissa korkeakouluissa. Voit opiskella avoimissa korkeakouluissa, vaikka sinulla ei olisi mitään tutkintoa.

Voit opiskella avoimessa korkeakoulussa

  • jos haluat harrastaa opiskelua
  • jos haluat päästä korkeakouluun opiskelemaan jotain tiettyä ainetta
  • kun haluat laajentaa ammattitaitoasi ja tietojasi

Avoimiin korkeakouluihin ei ole pääsykokeita. Voit ilmoittautua kevään kursseille vuoden alussa ja syksyn kursseille kesän lopussa. Ilmoittaudu suoraan tietylle kurssille. Voit opiskella yksittäisiä kursseja tai suurempia opintokokonaisuuksia.

Avoimissa korkeakouluissa opiskelu on joustavaa. Voit käydä kursseilla päivisin, iltaisin tai viikonloppuisin. Voit myös opiskella internetissä.

Opiskelu avoimissa korkeakouluissa ei ole kokopäiväistä opiskelua. Siten et saa opintotukea tai opiskelija-alennuksia, kun opiskelet avoimissa korkeakouluissa.

Avoimista korkeakouluopinnoista on hyötyä opinnoissa. Jos pääset ammattikorkeakouluun, sinun ei tarvitse enää suorittaa niitä kursseja, jotka olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa. Jos olet opiskellut avoimessa yliopistossa ja haet yliopistoon, osallistut erilliseen hakuun.

Kesäyliopisto

Kesäyliopiston kurssit ovat hyvin samanlaisia kuin avoimessa yliopistossa. Kesäyliopistossa voi opiskella muulloinkin kuin kesällä. Yliopistokurssien lisäksi kesäyliopistot järjestävät muutakin opetusta, esimerkiksi:

  • ammatillista täydennyskoulutusta
  • työvoimakoulutusta
  • abikursseja lukio-opiskelijoille, jotka valmistautuvat ylioppilaskirjoituksiin
  • suomen kielen kursseja maahanmuuttajille

Kurssitarjonta vaihtelee. Kysy tarkempia opetustietoja lähimmästä kesäyliopistosta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOpintopolku.fi

Tietoa kesäyliopistoista

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen kesäyliopistot

Tietoa kesäyliopistosta

Ikäihmisten yliopisto

Ikäihmisten yliopisto on tarkoitettu yli 60-vuotiaille ihmisille. Tilaisuudet ovat kuitenkin kaikille avoimia. Ikäihmisten yliopiston opetus on osa avoimen yliopiston toimintaa.

Ikäihmisten yliopisto järjestää luentosarjoja, kursseja ja opintomatkoja. Kysy lisää ikäihmisten yliopistosta lähimmästä avoimen yliopiston toimistosta.

Kansalais- ja työväenopistot

Suomessa on monia kansalaisopistoja ja työväenopistoja. Voit opiskella niissä muun muassa kieliä, käsitöitä, liikuntaa, kuvataidetta ja ruoanlaittoa. Kansalaisopistot ja työväenopistot tarjoavat harrastusopintoja. Niissä ei voi suorittaa ammatillisia opintoja.

Kansalaisopistot ja työväenopistot järjestävät suomen kielen kursseja maahanmuuttajille. Kysy kursseista tarkemmin lähimmästä kansalaisopistosta tai työväenopistosta.

Hakukäytännöt vaihtelevat. Yleensä kevään opetukseen haetaan alkuvuodesta ja syksyn opetukseen loppukesästä. Kysy hakuajoista kansalaisopiston tai työväenopiston opintotoimistosta.

Kansanopistot

Kansanopistot tarjoavat sekä harrastuskursseja että ammatillista koulutusta. Kansanopiston taustalla voi olla jokin järjestö tai se voi olla itsenäinen opisto.

Voit opiskella kansanopistossa itsellesi ammatin. Kansanopistossa voi kouluttautua esimerkiksi eläintenhoitajaksi tai hierojaksi.

Kansanopistot järjestävät paljon opetusta maahanmuuttajille. Voit opiskella kansanopistossa suomen kieltä tai osallistua valmentavaan koulutukseen.

Kansanopistot järjestävät yleensä kahdenlaista opetusta, lyhytkursseja ja pitkiä opintolinjoja. Lyhytkurssit ovat kaikille avoimia eikä niille tarvitse hakea. Pelkkä ilmoittautuminen riittää.

Pitkät opintolinjat ovat usein ammatillisia opintoja. Ne kestävät yleensä puolesta vuodesta vuoteen. Pitkille linjoille pitää hakea erikseen. Kansanopistojen hakukäytännöt ja hakuajat vaihtelevat. Kysy lisää opiskelijahausta kansanopiston opintotoimistosta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOpintopolku.fi

Tietoa kansanopistoista

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen Kansanopistoyhdistys

Tietoa kansanopistoista