Siirry sisältöön

Työhakemus ja CV

Julkaistu27.02.2024
Miten Suomessa haetaan työtä? Mitä asioita on hyvä mainita työhakemuksessa ja CV:ssä? Miten voit valmistautua työhaastatteluun? Tällä sivulla kerrotaan työnhaun prosessista Suomessa.

Oman osaamisen tunnistaminen

Oman osaamisen tunnistamisesta on hyötyä työnhaussa. Käy läpi koulutuksesi ja työkokemuksesi ja mieti, mitä taitoja olet niistä oppinut. Millaista ammatillista osaamista sinulla on? Mitkä ovat vahvuutesi? Mieti myös, mitä osaamista sinulle on kertynyt harrastuksista, yhdistystoiminnasta, vapaaehtoistyöstä tai muista kokemuksista.

Tutkinnon tunnustaminen

Työn hakeminen on helpompaa, jos tiedät, miten ulkomailla suoritettu tutkinto vastaa suomalaista tutkintoa. Joillakin alalla saatat tarvita tutkinnon tunnustamispäätöksen, jotta voit työskennellä Suomessa. Tutkinnon tunnustaminen on maksullista.

Lisää tietoa aiheesta on InfoFinlandin sivulla Ulkomainen tutkinto Suomessa.

Työpaikkailmoitus

Tutustu huolellisesti työpaikkailmoitukseen ja arvioi, onko sinulla sellaista osaamista ja työkokemusta kuin ilmoituksessa haetaan.

Työpaikkailmoituksessa voi olla myös tärkeää tietoa työpaikasta, koeajasta, etätyömahdollisuuksista ja työsuhde-eduista.

Työpaikkailmoituksissa mainitaan usein joku, jolle voi soittaa ja kysyä lisätietoja. Soita ja kysy työpaikasta ennen kuin lähetät työhakemuksen. Silloin voit myös jäädä työnantajan mieleen jo etukäteen.

Työhakemus

Hakemus on vastaus työpaikkailmoitukseen. Vastaa toiveisiin ja vaatimuksiin, jotka työpaikkailmoituksessa on mainittu. Korosta niitä asioita, jotka ovat tärkeitä tehtävässä. Kerro, miksi haluat juuri tämän työpaikan ja miksi juuri sinut pitäisi palkata. Työnantaja on kiinnostunut siitä, mitä koulutusta ja osaamista sinulla on, eli mitä tutkintoja olet suorittanut ja missä työpaikoissa olet työskennellyt aiemmin. Näistä on hyvä olla olemassa todistukset. Yleensä työhakemukseen vastataan sillä kielellä, kun työpaikkailmoitus on julkaistu.

Työhakemus on yleensä vajaan yhden sivun mittainen. Pyydä, että joku lukee ja tarkastaa hakemuksesi.

Kirjoita uusi hakemus joka kerta, kun haet uutta työpaikkaa. Voit kirjoittaa hakemuksen suoraan sähköpostiin tai lisätä sen ansioluettelon kanssa sähköpostin liitteeksi. Lisää liitteet aina PDF-muodossa. Usein voit lähettää hakemuksen työnantajan verkkosivujen kautta. Joskus työhakemus voi olla video, portfolio tai esimerkiksi verkkosivu.

Lähetä työhakemuksesi määräpäivään mennessä. Jos työpaikkailmoituksessa on puhelinnumero, voit soittaa työnantajalle ja varmista, että hakemuksesi on tullut perille.

Jos organisaatio on kiinnostunut sinusta, sieltä otetaan sinuun yhteyttä. Työnantaja voi esimerkiksi lähettää sinulle kutsun työhaastatteluun. Työhaastattelussa työnantaja arvioi, oletko soveltuva työpaikkaan.

Palkkatoive

Usein hakemuksiin täytyy lisätä palkkatoive. Palkkatoive ei saa olla liian korkea, mutta ei myöskään liian matala. Ammattiliitoista voi saada lisätietoa eri alojen palkkatasoista. Huomaa, että työnantaja ei saa maksaa sinulle pienempää palkkaa kuin mitä alan työehtosopimus määrää.

Lue lisää palkkatasosta Suomessa InfoFinlandin sivulta Palkka ja työaika.

Lue lisää hinnoista ja muista elinkustannuksista Suomessa InfoFinlandin sivulta Hintataso Suomessa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOikotie.fi

Palkkavertailu

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK

Tietoa eri alojen ammattiliitoista

Avoin hakemus

Voit olla suoraan yhteydessä työpaikkaan, joka sinua kiinnostaa. Voit lähettää avoimen hakemuksen tai soittaa työnantajalle, vaikka tarjolla ei olisi avoimia työpaikkoja. Kerro avoimessa hakemuksessa, mitä osaat ja millaisia tehtäviä voisit tehdä. Liitä hakemukseesi ansioluettelo eli CV.

Jos työnantajalla ei siinä hetkessä ole työtehtävää tarjolla voit pyytää työnantajaa tallentamaan hakemuksen myöhempää käsittelyä varten. Suomessa näitä kutsutaan "piilotyöpaikoiksi".

Videot työnhaussa

Suomessa ovat työnhaussa yleistyneet videohakemukset, video-CV:t sekä esittelyvideot. Videon avulla voit erottua muista hakijoista. Joskus myös työnantaja voi pyytää työnhakijalta videohakemusta.

Voit kuvata videon esimerkiksi videokameralla, puhelimella tai tietokoneella. Sopiva pituus videolle on noin 1–3 minuuttia. Voit ladata sen johonkin videopalveluun, esimerkiksi Youtubeen tai Vimeoon. Lähetä linkki työnantajalle.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyömarkkinatori

Videot työnhaussa

Ansioluettelo eli CV

Ansioluettelo eli CV kokoaa yhteen osaamisesi, työkokemuksesi ja koulutuksesi tiiviissä ja selkeässä muodossa. Tee jokaista työpaikkaa varten oma CV. Korosta siinä sellaisia taitoja, joita tehtävässä tarvitaan. Mieti, mitä työnantajan olisi tärkeää tietää taidoistasi ja osaamisestasi.

CV-malleja on erilaisia. Perinteisessä CV:ssä voit luetella osaamisesi aikajärjestyksessä. Osaamispohjaisessa CV:ssä voit ryhmitellä taitosi eri osaamisalueisiin. CV voi myös olla video, portfolio tai verkkosivu. Tutustu erilaisiin CV-malleihin ja rakenna itsellesi sopiva ansioluettelo.

CV on yleensä 1–2 sivua pitkä. Muista päivittää ja räätälöidä CV:si jokaista uutta hakemusta varten. Luettele vain sellainen työkokemus, josta on hyötyä työpaikassa, jota haet. Jos esimerkiksi haet asiantuntijatehtävää, mainitse ne työpaikat, joissa olet oppinut tehtävän hoitamisen kannalta relevantteja taitoja.

CV:ssä kannattaa kuvata työkokemus ja koulutustiedot kronologisessa järjestyksessä niin, että viimeisin kokemus on ensimmäisenä.

CV:ssä voit kertoa myös mahdollisesta vapaaehtoistoiminnasta. Se antaa sinusta positiivisen kuvan aktiivisena henkilönä ja kiinnostuksesi kohteista.

Lisää myös ansioluetteloon LinkedIn-profiili, jos sinulla on.

Mitä CV sisältää?

 • Nimi ja yhteystiedot – Osoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero.
 • Työkokemus – Listaa aiemmat työpaikkasi, uusin ensin. Kerro myös työsuhteen kesto. Kuvaile lyhyesti tehtäviäsi ja taitoja, joita olet oppinut työssä.
 • Koulutus – Listaa tutkintosi aikajärjestyksessä, uusin ensin. Lisää tutkinnon nimi, koulutusohjelman nimi, oppilaitoksen nimi ja valmistumisaika.
 • Kurssit – Listaa oman otsikon alle suomen kielen kurssit ja muut kurssit, jotka olet suorittanut.
 • Muu osaaminen – Kielitaito, IT-taidot, suoritetut lupakortit, esim. Hygieniapassi.
 • Julkaisut tai muut työnäytteet – Jos haluat voit listata omia julkaisujasi tai työnäytteitä.
 • Harrastukset, luottamustehtävät – Voit myös tuoda esiin omia kiinnostuksen kohteitasi.
 • Suosittelijat – Voi lisätä niiden henkilöiden nimet, jotka ovat luvanneet suositella sinua työtehtävään. Lisää suosittelijoiden yhteystiedot. Muista pyytää suosittelijoilta lupa. Haastattelija ei voi olla suosittelijoihin yhteydessä ilman suostumustasi.

Voit lisätä CV:n alkuun yhteenvedon tai profiilin, jossa kuvailet taustaasi ja ydinosaamistasi muutamalla lauseella. Voit kertoa, mitkä ovat työnhakusi tavoitteet tai mitä erityisosaamista sinulla on. Voit lisätä myös valokuvan itsestäsi. Ota kuitenkin huomioon, mitä työpaikkailmoituksessa on sanottu. Joskus työnhaku voi olla anonyymi, jolloin työnantaja toivoo hakemuksia ilman kuvaa ja ilman tietoja, millä profiloida sinun muita henkilökohtaisia tietoja.

Osaamispohjainen CV

Osaamispohjainen CV tuo hyvin esiin osaamistasi, taitojasi ja kokemuksiasi.

Valitse muutama osaamisalue ja kuvaile otsikoiden alla siihen liittyviä kokemuksiasi, taitojasi ja saavutuksiasi. Voit lisätä myös osaamisen, joka sinulle on kertynyt esimerkiksi vapaaehtoistyössä, harrastuksissa ja opinnoissa. Tämän lisäksi voit listata työkokemuksesi ja koulutuksesi aikajärjestyksessä.

Europassi-CV

Europassi-CV on yleiseurooppalainen CV eli ansioluettelo. Voit koota ja tallentaa ansioluettelon sähköisessä Europassi-palvelussa. Palveluun voi myös koota itselleen sähköisen osaamisen portfolion. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu kaikille.

Portfolio työnhaussa

Portfolio eli näytekansio on kokoelma töistäsi tai saavutuksistasi. Erityisesti luovilla aloilla käytetään paljon portfolioita. Portfolio voi olla kansio, salkku, näytetyö, suunnitelma, piirros tai valokuvakokoelma. Portfoliossa voit myös kertoa projekteista, joissa on ollut mukana. 

Portfolio voi sisältää

 • todistuksia, suosituksia ja arviointeja,
 • näytteitä erilaisista työtehtävistä, esimerkiksi esitteitä, julisteita, käsiohjelmia tai lehtiartikkeleita tai
 • mitä tahansa, mikä auttaa sinua kertomaan osaamisestasi työnantajalle.

Voit lähettää portfolion työnantajalle tai ottaa sen mukaan työhaastatteluun ja esitellä sitä siellä. Jos portfoliosi löytyy verkosta, muista laittaa työhakemukseesi linkki siihen.

Todistukset

Työtodistuksia ei yleensä tarvitse lähettää työnantajalle etukäteen, mutta ne on hyvä ottaa mukaan työhaastatteluun siltä varalta, että työnantaja haluaa nähdä ne.

Työhaastattelu

Tutustu etukäteen työnantajaan esimerkiksi verkkosivujen avulla. Mieti, miten tuot esille omaa osaamistasi ja soveltuvuuttasi tehtävään. Harjoittele kuvailemaan taustaasi ja ammatillista osaamistasi muutamalla lauseella.

Mieti etukäteen, mitä kysymyksiä työnantaja voi sinulta kysyä. Harjoittele vastaamaan yleisiin työhaastattelukysymyksiin, esimerkiksi kertomaan vahvuuksistasi ja heikkouksistasi työntekijänä. Työnantaja ei saa kysyä sinulta perheestäsi, mitä uskontoa edustat tai oletko poliittisesti aktiivinen.

Näytä, että olet tutustunut etukäteen työnantajan organisaatioon ja työtehtävään ja olet juuri tästä työstä aidosti kiinnostunut. Mieti myös, mitä itse haluat kysyä työnantajalta.

Ota haastatteluun mukaan hakukirjeesi, ansioluettelosi, työ- ja tutkintotodistuksesi sekä mahdollinen portfoliosi. Työnantaja saattaa pyytää näitä nähtäville. Ole ajoissa paikalla.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyömarkkinatori

Vinkkejä työnhakuun