Siirry sisältöön

Lyhyt oleskelu Suomessa

Julkaistu26.03.2024
Jos olet jonkin muun kuin EU-maan tai Pohjoismaan kansalainen ja haluat vierailla Suomessa esimerkiksi turistina, sukulaisten tai ystävien luona tai työmatkalla, tarvitset yleensä viisumin. Et tarvitse viisumia, jos olet viisumivapaan valtion kansalainen.

Suomi kuuluu Schengen-alueeseen. Schengen-alueeseen kuuluvilla mailla on yhdenmukaiset viisumivaatimukset. Ulkomaalaiset, jotka haluavat matkustaa Suomeen lyhyeksi ajaksi, esimerkiksi lomamatkalle, liikematkalle tai vierailulle sukulaisten luokse, tarvitsevat viisumin, jos he eivät ole viisumivapaan maan kansalaisia. Viisumi on maahantulolupa lyhytaikaista ja tilapäistä oleskelua varten, joka kestää enintään kolme kuukautta.

Voit tarkistaa ulkoministeriön verkkosivuilta tai sinua lähimpänä olevasta Suomen edustustosta, tarvitsetko viisumia Schengen-alueelle.

Tietoa viisumivapaille henkilöille

Voit matkustaa Suomeen ja muihin Schengen-maihin, jos sinulla on voimassaoleva passi tai muu Suomen hyväksymä matkustusasiakirja. Saat oleskella Suomessa ja muualla Schengen-alueella enintään kolme kuukautta kuuden kuukauden sisällä, alkaen siitä päivästä kun tulit Schengen-alueelle.

Tietoa viisumivelvollisille henkilöille

Sinulla pitää aina olla viisumi kun saavut Suomeen tai muiden Schengen-maiden alueelle. Saat oleskella Suomessa tai muualla Schengen-alueella ilman oleskelulupaa sen ajan, jonka viisumisi on voimassa. Jos sinulla on viisumi tai oleskelulupa johonkin Schengen-maahan, voit matkustaa Schengen-alueen sisällä, eikä sinun tarvitse hankkia erillistä viisumia alueen muihin maihin.

Näin haet Schengen-viisumia

Hae viisumia lähimmästä Suomen edustustosta tai viisumikeskuksesta. Sinun täytyy oleskella laillisesti siinä maassa, jossa haet viisumia. Niissä maissa, joissa ei ole Suomen edustustoa, jokin toinen maa voi edustaa Suomea viisumiasioissa. Silloin voit hakea viisumia tämän maan edustustosta. Ulkoministeriön sivuilla on lista niistä maista, joissa jokin toinen maa edustaa Suomea viisumiasioissa.

Sinun pitää hakea viisumia viisumihakemuslomakkeella. Lomakkeita saa ulkoministeriön verkkosivuilta ja Schengen-maiden edustustoista.

Viisumihakemukseen tarvittavien liitteiden määrä saattaa vaihdella riippuen siitä, missä maassa haet viisumia. Voit tarkistaa edustustosta, mitä liitteitä viisumihakemukseesi tarvitaan.

Hakemus pitää toimittaa siihen edustustoon tai viisumikeskukseen, josta haet viisumia. Et voi toimittaa viisumihakemustasi sähköpostitse tai faksilla.

Viisumin pidentäminen Suomessa

Poliisi voi pidentää viisumiisi merkittyä oleskeluaikaa tai viisumin voimassaoloaikaa, jos et perustellusta syystä pysty lähtemään Suomesta, kun viisumisi umpeutuu. Perusteltuja syitä viisumin pidentämiselle voivat olla esimerkiksi:

  • äkillinen vakava sairaus, joka estää matkustamisen
  • Suomessa asuvan sukulaisen äkillinen vakava sairaus tai kuolema
  • lennon peruuntuminen lakon tai sään vuoksi
  • tärkeiden liikeneuvottelujen jatkuminen odotettua pitempään

Apua hätätilanteessa

Ulkomaiden edustustot auttavat Suomessa hätätilanteeseen joutuneita kansalaisiaan. Ne voivat esimerkiksi avustaa sinua, jos olet joutunut onnettomuuteen, sairastunut tai joutunut rikoksen uhriksi. Edustusto voi myöntää sinulle uuden passin, jos passisi on kadonnut tai varastettu. Jos olet Suomessa matkailijana ja joudut vaikeaan tilanteeseen, ota yhteys kotimaasi edustustoon.