Siirry sisältöön

Kotikunta Suomessa

Julkaistu11.04.2024
Kunnat tarjoavat asukkailleen monia palveluja. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, sinulla on tavallisesti oikeus käyttää hyvinvointialueen, kaupungin tai kunnan palveluita.

Kunnan palveluja ovat esimerkiksi koulut, lasten varhaiskasvatus ja maahan muuttaneiden kotoutumispalvelut. Hyvinvointialueen palveluja ovat terveyspalvelut ja sosiaalipalvelut.

Tarvitset kotikunnan myös, jotta voit saada suomalaisen henkilökortin ja ajokortin. Kotikunnasta on hyötyä, jos aiot toistaiseksi jäädä Suomeen. 

Sinun kannattaa selvittää, onko sinulla ja muilla perheesi jäsenillä oikeus kotikuntaan Suomessa. Oikeus kotikuntaan Suomessa määräytyy kotikuntalain mukaan. Oman asuinpaikkasi Digi- ja väestötietovirastosta voit selvittää, onko sinulla oikeus kotikuntaan Suomessa.

Jotta voisit saada kotikunnan Suomesta, sinun täytyy muuttaa Suomeen asumaan vakinaisesti. Jos asut Suomessa tilapäisesti, esimerkiksi muutat Suomeen opiskelun tai työn takia enintään yhdeksi vuodeksi, et tavallisesti voi saada kotikuntaa Suomesta.

Kun olet saanut kotikunnan, sinulla on samat oikeudet, palvelut ja velvollisuudet kuin Suomessa vakituisesti asuvilla.

Miten voit saada kotikunnan Suomesta

Sinun on mahdollista saada kotikunta Suomesta jos:

 • olet Suomen kansalainen
 • olet jonkin Pohjoismaan kansalainen
 • olet EU-maan, Sveitsin tai Liechtensteinin kansalainen ja olet rekisteröinyt oleskeluoikeutesi Suomessa
 • sinulla on pysyvä (P) tai jatkuva (A) oleskelulupa, joka on voimassa
 • olet sellaisen henkilön perheenjäsen, jolla on kotikunta Suomessa
 • Jos sinulla on tilapäinen oleskelulupa (B-lupa), joka on voimassa, voit saada kotikunnan, jos voit osoittaa, että tarkoituksesi on asua Suomessa vakinaisesti.

Vakinaista asumista voivat osoittaa esimerkiksi seuraavat seikat:

 • sinulla on työpaikka Suomessa ja työsopimuksesi on voimassa vähintään kaksi vuotta
 • opiskelet Suomessa ja opintosi kestävät vähintään kaksi vuotta
 • olet suomalaista syntyperää
 • sinulla on aikaisemmin ollut kotikunta Suomessa
 • olet asunut Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden ajan.

Kotikuntasi on tavallisesti se kunta, jossa asut. Jos sinulla ei ole asuntoa tai sinulla on asuntoja monen kunnan alueella, kotikuntasi on kunta, jota itse pidät kotikuntanasi ja johon sinulla on jokin kiinteä yhteys, esimerkiksi perhesuhteen tai työpaikan perusteella.

Jos haluat väestötietojärjestelmään merkittäväksi kotikunnan, sinun tulee aina käydä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietovirastossa. Jos koko perheesi rekisteröidään, kaikkien perheenjäsenten tulee käydä Digi- ja väestötietovirastossa.

Jos sinulla on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella

Jos olet paennut sotaa Ukrainasta ja sinulla on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, voit hakea kotikuntaa, kun olet asunut Suomessa vuoden ja oleskelulupasi on ollut vuoden voimassa. Lue ohjeet Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleFinlex

Kotikuntalaki