Siirry sisältöön

Vammaiset ihmiset

Julkaistu22.12.2022
Suomen lain mukaan ketään ei saa syrjiä vamman takia. Vammaisella ihmisellä on oikeus elää normaalia elämää, esimerkiksi opiskella, tehdä työtä ja perustaa perhe. Suomi on myös sitoutunut noudattamaan YK:n vammaissopimusta.

Vammaisen ihmisen voi olla vaikeaa selviytyä jokapäiväisestä elämästä vamman tai sairauden vuoksi. Kuntien täytyy tarjota vammaisille ihmisille tarpeellisia palveluja. Näitä palveluja ovat esimerkiksi kuljetus- ja avustajapalvelu. Jos sinulla on oleskelulupa ja kotikunta Suomessa, sinulla on oikeus kunnan vammaispalveluihin. Lue lisää vammaispalveluista ja niiden hakemisesta InfoFinlandin sivuilta Vammaisten palvelut.

Vammaisjärjestöt

Suomessa on useita järjestöjä, joiden tavoitteena on parantaa vammaisten ihmisten asemaa yhteiskunnassa. Näistä järjestöistä voit saada neuvoja ja apua esimerkiksi palvelujen hakemiseen. Monet järjestöt myös tarjoavat vapaa-ajan toimintaa ja vertaistukea kaikenikäisille. Löydät järjestöjen yhteystiedot Vammaisfoorumin sivuilta.

Suomessa toimii myös vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma, joka tarjoaa palveluohjausta ja neuvontaa vammaisille maahanmuuttajille ja pitkäaikaissairaille.