Siirry sisältöön

Yrittäjäksi Suomeen

Julkaistu20.06.2022
Jos haluat työskennellä yrittäjänä Suomessa ja olet jonkin muun kuin EU-maan tai Pohjoismaan kansalainen, tarvitset yrittäjän oleskeluluvan. Jos haluat perustaa Suomeen start-up yrityksen, tarvitset start-up-oleskeluluvan. Oleskelulupaa täytyy hakea ennen kuin tulet Suomeen.

Yritystoimintasi pitää olla kannattavaa, ja toimeentulosi pitää olla turvattu yritystoiminnasta saamillasi tuloilla. Jos yrityksesi on startup-yritys, jolla ei ole vielä liikevaihtoa, voit todistaa riittävän toimeentulon muilla tuloilla.

Oleskelulupaa ei myönnetä sen perusteella, että omistat yrityksen. Sinun pitää itse työskennellä yrityksessäsi Suomessa, jotta voisit saada oleskeluluvan.

Lue yrityksen perustamisesta InfoFinlandin sivulta Yrityksen perustaminen Suomessa .

Lue koronaviruksen vaikutuksista oleskelulupiin InfoFinlandin sivulta Koronavirus ja muutto Suomeen .

Yrittäjän oleskelulupa

Yrittäjäksi katsotaan:

  • yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimiyritys)
  • avoimen yhtiön yhtiömies
  • kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies
  • sellainen osuuskunnan jäsen, jolla on rajaton lisämaksuvelvollisuus
  • osakeyhtiöyrittäjä

Sinun täytyy rekisteröidä yrityksesi Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin ennen kuin haet yrittäjän oleskelulupaa. Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli sinulla on toiminimi, tarvitset oleskelulupaa varten Y-tunnuksen. Jos haet ensimmäistä oleskelulupaa etkä ole vielä tullut Suomeen, et tarvitse Y-tunnusta.

Oleskelulupahakemuksen käsittelyssä on kaksi vaihetta. Ensin ELY-keskus (Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus) arvioi yrityksesi kannattavuuden muun muassa liiketoimintasuunnitelman ja rahoituksen perusteella. Sitten Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen oleskeluluvasta.

Maahanmuuttoviraston sivuilta löydät lisätietoa yrittäjän oleskeluluvasta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Yrittäjän oleskelulupa

Startup-oleskelulupa

Jos haluat perustaa Suomeen startup-yrityksen, voit hakea kasvuyrittäjille tarkoitettua startup-oleskelulupaa. Jotta voisit saada startup-oleskeluluvan, sinulla pitää olla konkreettinen liiketoimintasuunnitelma.

Start-up-yritykset ovat nuoria, nopeaan kansainväliseen kasvuun tähtääviä pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Business Finland tekee arvion siitä, voidaanko sinut määritellä start-up-yrittäjäksi.

Startup-oleskeluluvan hakemisessa on kaksi vaihetta.

  1. Ensin sinun täytyy hankkia Business Finlandilta myönteinen lausunto. Business Finland arvioi yrityksesi liiketoimintamallia, osaamista ja kykyä kasvattaa liiketoimintaa. Et voi saada startup-oleskelulupaa ilman Business Finlandin myönteistä lausuntoa.
  2. Sen jälkeen, kun olet saanut Business Finlandilta myönteisen lausunnon, voit hakea Maahanmuuttovirastolta start-up-oleskelulupaa. Business Finlandin lausunto on voimassa kaksi kuukautta.

Maahanmuuttoviraston ja Business Finlandin sivuilta löydät ohjeet ja lisätietoa start-up-oleskeluluvan hakemisesta.

Oleskeluluvan hakeminen

Hae yrittäjän oleskelulupaa tai startup-oleskelulupaa verkossa Enter Finland -palvelun kautta. Kun olet tehnyt hakemuksen, sinun pitää käydä lähimmässä Suomen edustustossa, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi ja esittää hakemuksen liitteiden alkuperäiset kappaleet. Sinun pitää käydä edustustossa kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun teit hakemuksen verkossa. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta sen jälkeen, kun olet käynyt edustustossa. Edustustoon pitää varata aika etukäteen.

Muista liittää hakemukseesi kaikki tarvittavat liitteet samalla kun jätät hakemuksen. Tämä nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä.

Tarkista Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä omalle tilillesi.

Lupahakemuksen käsittely on maksullinen. Sinun pitää maksaa maksu silloin kun jätät lupahakemuksen. Voit maksaa hakemuksen Enter Finland -palvelun kautta.

Jos et voi tehdä hakemusta verkossa, voit täyttää paperisen hakulomakkeen. Tuo täytetty hakulomake ja kaikki tarvittavat liitteet lähimpään Suomen edustustoon. Voit tulostaa hakulomakkeen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta. Edustustoon pitää varata aika etukäteen.

Suomalainen henkilötunnus

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa Suomeen, sinut rekisteröidään automaattisesti Suomen väestötietojärjestelmään. Samalla saat suomalaisen henkilötunnuksen.

Kun olet muuttanut Suomeen, sinun täytyy käydä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa rekisteröitymässä asukkaaksi. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.

Yrittäjänä Suomessa

InfoFinlandin sivulta Työ ja yrittäjyys löydät lisää työntekijöille ja yrittäjille tarkoitettua tietoa.