Siirry sisältöön

Kielitaito ja pätevyysvaatimukset

Julkaistu15.02.2024
Mitä kieltä sinun täytyy osata, jotta voit hakea töitä Suomesta? Millaisia pätevyysvaatimuksia Suomessa on eri aloilla? Kerromme tällä sivulla yleisimmistä työelämän vaatimuksista.

Tietyillä aloilla vaaditaan Suomessa tiettyä koulutusta, työkokemusta ja kielitaitoa. Lisäksi joillakin aloilla voit tarvita tietyn työelämäpassin tai -kortin, jonka pystyt yleensä suorittamaan helposti.

Kielitaitovaatimukset

Suomessa kielitaidon tarve työelämässä riippuu alasta.

On aloja, joilla voit löytää työtä ilman suomen kielen taitoa. Joillakin työpaikoilla on mahdollista työskennellä englanniksi. Esimerkiksi siivous-, rakennus-, ravintola- ja kuljetusalalla työskentelee paljon maahan muuttaneita, jotka vasta opiskelevat suomea.

IT-alalla, teollisuudessa ja kansainvälisissä yrityksissä on myös paljon työpaikkoja, joissa pärjää englannin kielellä. Englannin kielen osaaminen on tärkeää usein myös asiantuntijatehtävissä.

Usein työpaikoilla kuitenkin vaaditaan tietyn tasoista suomen tai ruotsin kielen taitoa. Voit osoittaa kielitaidon YKI-tutkinnolla (yleiset kielitutkinnot) tai valtionhallinnon kielitutkinnolla. Jotta voit esimerkiksi työskennellä opettajana esiopetuksessa tai perusopetuksessa, sinulla täytyy olla erinomainen suullinen ja kirjallinen taito koulun opetuskielessä. Eurooppalaisen viitekehyksen mukaan erinomainen kielitaito tarkoittaa tasoa C. Lukiokoulutuksessa opettajan täytyy hallita kieli, jota käytetään opetuksessa. Suomen ja ruotsin kielen erinomaisen taidon voit osoittaa sekä YKI-tutkinnolla (ylin taso) että valtionhallinnon kielitutkinnolla (erinomainen taito).

Vaikka Suomessa osataan englantia melko hyvin, suomen tai ruotsin kielen osaamisesta on sinulle paljon hyötyä. Voit kehittää kielitaitoasi kursseilla tai työssä. Puhu rohkeasti suomea tai ruotsia työkavereidesi kanssa. Lue lisää kielen opiskelusta InfoFinlandin osiosta Suomen ja ruotsin kieli.

Lisätietoa kielitaidon eri tasoista ja todistuksista löydät InfoFinlandin sivulta Virallinen todistus kielitaidosta.

Pätevyysvaatimukset

Ennen kuin aloitat ammattisi harjoittamisen tai työnhaun, selvitä, onko ammattisi säännelty Suomessa. Ammatti on säännelty, jos sen harjoittamiseen vaaditaan lain perusteella tietty koulutus tai tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus. Hae tarvittaessa ammattipätevyytesi tunnustamista siltä viranomaiselta, joka vastaa asiasta sinun alallasi. Hakemuksen käsittelyaika on yleensä muutamia kuukausia. Päätös on maksullinen.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Ulkomainen tutkinto Suomessa.

Työelämän passit ja kortit

Tutkintovaatimusten lisäksi Suomessa voi eri aloilla olla myös muita vaatimuksia. Joissakin ammateissa työskentely edellyttää, että sinulla on tietty työelämäkortti tai -passi. Tällaisen passin tai kortin voi usein suorittaa nopeasti, yleensä yhdessä koulutuspäivässä tai muutamassa tunnissa.

Esimerkiksi elintarvikealalla vaaditaan hygieniapassia ja ravintola-alalla usein anniskelupassia. Varastotyöntekijällä pitää olla trukkikortti ja rakennustyöntekijällä työturvallisuuskortti.

Ennen passin tai kortin suorittamista osallistut tavallisesti koulutukseen, jonka päätteeksi on varsinainen testi. Testit ovat yleensä maksullisia, jos ne eivät ole osa ammatillista tutkintoa.

Osa korteista on voimassa toistaiseksi, osa kolme tai viisi vuotta. Kortin pitää olla voimassa koko työskentelysi ajan. Muista myös uusia korttisi ajoissa.

Työelämän passeja ja kortteja ovat esimerkiksi:

  • hygieniapassi
  • anniskelupassi
  • työturvallisuuskortti
  • tulityökortti
  • vesityökortti
  • tieturvakortti
  • järjestyksenvalvojakortti

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleRuokavirasto

Hygieniapassi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyöturvallisuuskeskus

Työturvallisuuskortti

Muita todistuksia

Joissakin ammateissa voit myös tarvita lääkärintodistuksen. Esimerkiksi ravintola-alalla voit tarvita todistuksen siitä, että et sairasta salmonellaa.

Jos teet työtä lasten kanssa, sinun täytyy yleensä toimittaa rikostaustaote rikosrekisteristä. Voit hakea sitä Oikeusrekisterikeskuksesta.

Mistä voin kysyä neuvoa?

Jos tarvitset apua aiemmin hankitun osaamisen tunnistamiseen ja ammattipätevyyteen liittyvissä kysymyksissä, sinun kannattaa olla yhteydessä Opetushallitukseen tai työnantajaan.

Jos asut vakinaisesti Suomessa, voit saada ohjausta myös korkeakoulujen SIMHE-palveluista. SIMHE-korkeakoulut tekevät monipuolisesti yhteistyötä alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa ympäri Suomea. Jos tarvitset tukea työllistymiseen tai tietoa suomen kielen kursseista, voit kysyä neuvoa kuntasi työllisyyspalveluista tai oman paikkakuntasi TE-toimistosta.