Siirry sisältöön

Suomen ilmasto

Julkaistu30.05.2024
Suomen ilmasto on kylmempi kuin monissa muissa maissa. Sää kuitenkin vaihtelee paljon eri vuodenaikoina. Suomessa on paljon luontoa ja siellä voi liikkua kaikkina vuodenaikoina.

Talvi

Suomessa talvikuukausia ovat joulukuu, tammikuu ja helmikuu. Sää on kylmä myös marraskuussa ja maaliskuussa. Lämpötila on talvella usein alle nolla celsiusastetta ja se voi laskea jopa -20 asteeseen. Pohjois-Suomessa on kylmempi kuin Etelä-Suomessa ja lämpötila voi olla jopa -30 astetta. Talvella voi sataa lunta. Maa on usein jäässä ja on liukasta.

Pukeudu talvella lämpimästi. Pue päällesi ainakin lämmin talvitakki, pipo, käsineet, kaulahuivi ja lämpimät talvikengät. Kylmällä säällä kannattaa pukea päälle useita vaatekerroksia.

Talvella Suomessa on usein pimeää, koska aurinko nousee vasta aamupäivällä ja laskee jo iltapäivällä. Pohjois-Suomessa on pimeämpää kuin Etelä-Suomessa. Pohjoisimmassa Suomessa on useita viikkoja, jolloin aurinko ei nouse ollenkaan.

Lyhyt valoisa aika voi väsyttää ja ahdistaa. Voit helpottaa oloasi monella eri tavalla.

  • Pidä yhteyttä läheisiisi ja ystäviisi.
  • Harrasta liikuntaa säännöllisesti.
  • Syö terveellisesti.
  • Huolehdi, että saat tarpeeksi D-vitamiinia.
  • Hanki kirkasvalolamppu.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTerveyden ja hyvinvoinnin laitos

Voi hyvin talvella -opas

Kevät

Kevät alkaa Suomen eteläosassa maaliskuun lopulla, pohjoisessa huhtikuun lopulla. Keväällä sää on usein vielä viileä, mutta lämpimämpi kuin talvella. Keväällä luonto muuttuu paljon. Lumi sulaa pois ja ympäristö muuttuu vihreäksi, kun kasvit ja puut kasvattavat lehtiä.

Kesä

Kesäkuukausia ovat Suomessa kesäkuu, heinäkuu ja elokuu. Lämpimin kuukausi on usein heinäkuu. Eteläisessä Suomessa keskilämpötila on kesällä noin 20 celsiusastetta ja pohjoisessa noin 15 astetta.

Kesällä Suomessa on valoisaa myös illalla ja yöllä, koska aurinko laskee myöhään ja nousee aikaisin. Pohjois-Suomessa on valoisampaa kuin Etelä-Suomessa. Kaikkein valoisin kuukausi on kesäkuu. Silloin Suomessa vietetään juhannusta, yöttömän yön ja keskikesän juhlaa. Aivan pohjoisimmassa Suomessa aurinko ei laske alkukesällä ollenkaan.

Jos sinun on vaikea nukkua liian valoisassa, hanki makuuhuoneeseesi pimennysverhot.

Syksy

Syksy alkaa tavallisesti elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Syyskuussa ja lokakuussa on Suomessa ruska-aika. Monet kasvien ja puiden lehdet, jotka ovat kesällä vihreitä, muuttuvat keltaisiksi, oransseiksi ja punaisiksi. Ruskan aikaan luonto on kaunis ja värikäs.

Syksyllä sää on viileä ja usein myös sateinen ja tuulinen. Syksyllä on myös pimeää, koska aurinko laskee aikaisemmin kuin kesällä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIlmatieteenlaitos

Tietoa Suomen ilmastosta