Siirry sisältöön

Opiskelemaan Suomeen

Julkaistu09.02.2024
Jos et ole EU-maan tai Pohjoismaan kansalainen, tarvitset oleskeluluvan Suomeen. Jos haet oleskelulupaa opiskelun perusteella, sinulla täytyy olla opiskelupaikka Suomessa. Kun olet saanut opiskelupaikan, voit hakea oleskelulupaa. Tällä sivulla on kerrottu, mitä asioita sinun pitää hoitaa, jos haluat muuttaa Suomeen opiskelemaan.

Opiskelu ilman oleskelulupaa

Voit opiskella Suomessa alle 90 päivää ilman oleskelulupaa. Saatat kuitenkin tarvita viisumin. InfoFinlandin sivulta Lyhyt oleskelu Suomessa löydät tietoa viisumista. 

Opiskelupaikka

Ennen kun voit hakea oleskelulupaa, sinun täytyy hankkia opiskelupaikka Suomesta. Hyväksyttyjä oppilaitoksia ovat peruskoulun jälkeiset oppilaitokset, joita ovat esimerkiksi yliopistot, korkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset.

Opiskelupaikan täytyy täyttää yksi seuraavista ehdoista:

 • opintosi ovat ammattiin tai tutkintoon johtavia
 • osallistut oppilaitosten väliseen tai muuhun vaihto-ohjelmaan
 • suoritat tutkintoosi liittyvää täydennyskoulutusta tai erityiskoulutusta

Opiskelupaikkaa voit hakea koulujen yhteishaussa keväällä tai syksyllä. Joihinkin koulutuksiin yhteishaku on jo tammikuussa. Ota ajoissa selvää, milloin voit hakea opiskelupaikkaa.

InfoFinlandin sivuilta Koulutukseen hakeminen löydät lisätietoa siitä, miten voit hakea opiskelupaikkaa Suomesta.

Sairausvakuutus

Tarvitset oleskelulupaa varten yksityisen vakuutuksen, joka korvaa sairaus- ja lääkekulusi. Voit hankkia vakuutuksen kotimaasi vakuutusyhtiöltä tai voit tiedustella sopivaa vakuutusta kansainvälisistä vakuutusyhtiöistä.

Kaikkien vakuutusten pitää täyttää seuraavat ehdot:

 • Vakuutuksessa ei saa olla yli 300 euron omavastuuosuutta
 • Vakuutuksen pitää olla voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan
 • Vakuutuksesi pitää olla voimassa, kun saavut Suomeen
 • Vakuutus ei saa olla tavallinen matkavakuutus

Se, miten suuret hoitokulut vakuutuksen täytyy kattaa, riippuu opintojesi kestosta. Esimerkiksi, jos opintosi Suomessa kestävät vähemmän kuin kaksi vuotta, vakuutuksen täytyy kattaa sairaanhoidon kuluja vähintään 120 000 euroon asti.

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC) tai Iso-Britannian Global Health Insurance Card, et tarvitse erillistä vakuutusta. Sairaanhoitokortin täytyy olla voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.

InfoFinlandin sivulta Terveyspalvelut Suomessa, löydät tietoa terveydenhoidosta Suomessa.

Varaa riittävät varat

Sinulla täytyy olla riittävästi rahaa elämiseen Suomessa. Tarvitset käyttöösi vähintään 560 euroa kuukaudessa, jotta pystyt maksamaan asumisesi, ruokasi ja muut menosi. Vuoden oleskelua varten sinulla täytyy siis olla käytössäsi 6 720 euroa.

Toimeentuloedellytyksestä voi olla poikkeuksia. Esimerkiksi, jos oppilaitos järjestää sinulle ilmaisen asunnon ja lisäksi ilmaiset ateriat, silloin tarvitset käyttöösi pienemmän summan rahaa.

Jos opintosi ovat maksullisia, sinun pitää huolehtia myös siitä, että sinulla on käytössä tarpeeksi rahaa elämiseen sen jälkeen, kun olet maksanut lukuvuosimaksun.

Sinulla täytyy olla vaadittava summa omalla tililläsi tai todistus virallisen tahon myöntämästä apurahasta. Näitä ovat esimerkiksi valtion, oppilaitosten tai järjestöjen myöntämät stipendit. Yksityishenkilöiden, kuten sukulaisten, tuttavien tai työnantajien antamia sponsorointilupauksia tai tiliotteita ei hyväksytä.

Lue lisää hinnoista ja muista elinkustannuksista Suomessa InfoFinlandin sivulta Hintataso Suomessa.

Opiskelijan oleskelulupa

Sinun täytyy hakea ensimmäistä oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen.

Opiskelijan oleskelulupa myönnetään tavallisesti opintojen keston ajaksi. Jos tulet Suomeen suorittamaan koko korkeakoulututkinnon, sinulle myönnetään A-lupa eli jatkuva oleskelulupa. Muussa tapauksessa sinulle myönnetään B-lupa eli tilapäinen oleskelulupa.

Voit hakea lupaa verkossa Enter Finland -palvelun kautta. Kun olet tehnyt hakemuksen, sinun pitää käydä lähimmässä Suomen edustustossa, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi ja esittää hakemuksen liitteiden alkuperäiset kappaleet. Sinun pitää käydä edustustossa kolmen kuukauden kuluessa siitä kun teit hakemuksen verkossa. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta sen jälkeen kun olet käynyt edustustossa. Edustustoon pitää tavallisesti varata aika etukäteen.

Muista tarkistaa Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä omalle tilillesi.

Jos et voi tai osaa tehdä hakemusta verkossa, voit myös tuoda paperisen hakulomakkeen ja sen liitteet lähimpään Suomen edustustoon. Voit tulostaa hakulomakkeen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Lupahakemuksen käsittely on maksullinen. Sinun pitää maksaa maksu silloin kun jätät lupahakemuksen.

Opiskelijan oleskelulupahakemuksen liitteeksi tarvitset seuraavat asiakirjat:

 • voimassaoleva passi
 • passikuva (valokuvaohjeet löydät Maahanmuuttoviraston sivulta)
 • läsnäolotodistus (todistus siitä, että olet opiskelija Suomessa hyväksytyssä oppilaitoksessa)
 • selvitys siitä, että sinulla on elämiseen vaadittavat varat
 • vakuutustodistus tai kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortista
 • selvitys maksetusta lukuvuosimaksusta tai stipendistä
 • aiemmat tutkintotodistukset (jos et ole tutkinto- tai vaihto-opiskelija)
 • mahdolliset työtodistukset (jos et ole tutkinto- tai vaihto-opiskelija)

D-viisumi

Voit saapua Suomeen heti kun olet saanut myönteisen päätöksen lupahakemukseesi, vaikka et olisi vielä saanut oleskelulupakorttia. Oleskelulupakortti voidaan postittaa sinulle myös Suomeen. Saatat kuitenkin tarvita viisumin Suomeen, jos sinulla ei ole vielä oleskelulupakorttia.

Jos tarvitset viisumia Suomeen, voit hakea D-viisumia. D-viisumilla voit tulla Suomeen ilman oleskelulupakorttia heti, kun oleskelulupasi on myönnetty.

Voit hakea D-viisumia Enter Finlandissa samalla, kun haet oleskelulupaa. Viisumihakemuksen käsittely on maksullinen.

D-viisumi kiinnitetään passiisi edustustossa, kun Maahanmuuttovirasto myöntää sinulle oleskeluluvan. D-viisumi on voimassa 100 vuorokautta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleEnterfinland.fi

Sähköinen hakemus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleUlkoasiainministeriö

Suomen edustustot ulkomailla

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

D-viisumi

Opiskelijan oleskelulupa toisesta EU-maasta

Et tarvitse oleskelulupaa Suomeen, jos sinulla on oleskelulupa, joka on myönnetty jossain toisessa EU-maassa, ja jos opiskelet korkeakoulussa. Lisäksi opintojesi täytyy:

 • sisältää kansainvälistä liikkumista Unionin ohjelmassa tai monimuotoisessa ohjelmassa, tai
 • kuulua kahden tai useamman korkeakoulun väliseen sopimukseen.

Silloin sinun täytyy tehdä Maahanmuuttovirastolle liikkumisilmoitus. Saat opiskella Suomessa enintään 360 päivän ajan, kun teet liikkumisilmoituksen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Liikkumisilmoitus Suomeen

Suomalainen henkilötunnus

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa Suomeen, sinut rekisteröidään automaattisesti Suomen väestötietojärjestelmään. Samalla saat suomalaisen henkilötunnuksen.

Kun olet muuttanut Suomeen, sinun täytyy käydä lähimmässä Digi-ja väestötietoviraston palvelupaikassa rekisteröitymässä asukkaaksi. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.

Opiskelijan jatko-oleskelulupa

Jos opintosi jatkuvat, mutta oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä, hae jatkolupaa. Muista hakea opiskelijan jatkolupaa ajoissa, ennen kuin ensimmäisen luvan voimassaolo päättyy.

Kun haet jatkolupaa, Maahanmuuttovirasto tarkistaa onko sinulle kertynyt riittävästi opintopisteitä, jotta voit saada jatkoluvan. Tätä varten sinun pitää liittää jatkolupahakemukseen opintorekisteriote.

Lue lisää jatko-oleskeluluvan hakemisesta InfoFinlandin sivulta Jatko-oleskelulupa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Opiskelijan jatkolupa

Oleskelulupa työnhakua varten

Jos sinulla ei ole työpaikkaa, kun valmistut voit hakea oleskelulupaa työnhakua tai yrityksen perustamista varten. Voit saada tämän oleskeluluvan enintään kahdeksi vuodeksi.

Hae lupaa viimeistään viiden vuoden sisällä opiskelijan oleskeluluvan päättymisestä.

Jos löydät työpaikan Suomesta, voit hakea Suomessa tutkinnon suorittaneelle tarkoitettua oleskelulupaa.

Lue lisää tutkinnon suorittaneen oleskeluluvasta InfoFinlandin sivulta Töihin Suomeen.

Työharjoittelu Suomessa

Jos opiskelet ulkomailla, ja haluat tulla työharjoitteluun Suomeen, sinun täytyy hakea oleskelulupaa työharjoittelun perusteella. Lisätietoa löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Työharjoittelu Suomessa

InfoFinlandin sivulla Ulkomaalainen opiskelija Suomessa on tärkeää tietoa opiskelijan elämästä Suomessa.