Siirry sisältöön

Opiskelemaan Suomeen

Julkaistu17.06.2022
Jos tulet Suomeen opiskelemaan yli 90 päiväksi ja olet jonkin muun kuin EU-maan tai Pohjoismaan kansalainen, tarvitset oleskeluluvan. Oleskelulupaa täytyy hakea ennen kuin tulet Suomeen.

Voit opiskella Suomessa alle 90 päivää ilman oleskelulupaa. Alle 90 päivän oleskelua varten saatat tarvita viisumin. Ennen kun voit saada oleskeluluvan, sinun täytyy hankkia opiskelupaikka Suomesta. Kun sinut on hyväksytty Suomessa sijaitsevaan oppilaitokseen, voit hakea oleskelulupaa. Tällä sivulla on kerrottu, mitä asioita sinun pitää hoitaa, jos haluat muuttaa Suomeen opiskelemaan.

Lue koronaviruksen vaikutuksista oleskelulupiin InfoFinlandin sivulta Koronavirus ja muutto Suomeen .

Hae opiskelupaikkaa

Ennen kun voit hakea oleskelulupaa, sinun täytyy hankkia opiskelupaikka Suomesta. Hyväksyttyjä oppilaitoksia ovat peruskoulun jälkeiset oppilaitokset, joita ovat esimerkiksi yliopistot, korkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset.

Opiskelupaikan täytyy täyttää yksi seuraavista ehdoista:

 • opintosi ovat ammattiin tai tutkintoon johtavia
 • osallistut oppilaitosten väliseen tai muuhun vaihto-ohjelmaan
 • suoritat tutkintoosi liittyvää täydennyskoulutusta tai erityiskoulutusta

Opiskelupaikkaa voit hakea koulujen yhteishaussa keväällä tai syksyllä. Joihinkin koulutuksiin yhteishaku on jo tammikuussa. Ota ajoissa selvää, milloin voit hakea opiskelupaikkaa.

InfoFinlandin sivuilta Koulutukseen hakeminen löydät lisätietoa siitä, miten voit hakea opiskelupaikkaa Suomesta.

Ota kattava sairausvakuutus omasta kotimaastasi

Tarvitset oleskelulupaa varten yksityisen vakuutuksen, joka korvaa sairaus- ja lääkekulusi. Voit hankkia vakuutuksen kotimaasi vakuutusyhtiöltä tai voit tiedustella sopivaa vakuutusta kansainvälisistä vakuutusyhtiöistä.

Kaikkien vakuutusten pitää täyttää seuraavat ehdot:

 • Vakuutuksessa ei saa olla yli 300 euron omavastuuosuutta
 • Vakuutuksen pitää olla voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan
 • Vakuutuksesi pitää olla voimassa, kun saavut Suomeen
 • Vakuutus ei saa olla tavallinen matkavakuutus

Se, miten suuret hoitokulut vakuutuksen täytyy kattaa, riippuu opintojesi kestosta. Esimerkiksi, jos opintosi Suomessa kestävät vähemmän kuin kaksi vuotta, vakuutuksen täytyy kattaa sairaanhoidon kuluja vähintään 120 000 euroon asti.

Jos sinulla ei ole vakuutusta, joudut itse korvaamaan lääkärin ja sairaalan kulut, jos sairastut. Kustannukset voivat olla useita tuhansia euroja.

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC), et tarvitse erillistä vakuutusta. Sairaanhoitokortin täytyy olla voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.

InfoFinlandin sivulta Terveyspalvelut Suomessa , löydät tietoa terveydenhoidosta Suomessa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Opiskelijan vakuutus

Varaa riittävät varat elämiseen

Sinulla täytyy olla riittävästi rahaa elämiseen Suomessa. Tarvitset käyttöösi vähintään 560 euroa kuukaudessa, jotta pystyt maksamaan asumisesi, ruokasi ja muut menosi. Vuoden oleskelua varten sinulla täytyy siis olla käytössäsi 6 720 euroa.

Toimeentuloedellytyksestä voi olla poikkeuksia. Esimerkiksi, jos oppilaitos järjestää sinulle ilmaisen asunnon ja lisäksi ilmaiset ateriat, silloin tarvitset käyttöösi pienemmän summan rahaa.

Jos opintosi ovat maksullisia, sinun pitää huolehtia myös siitä, että sinulla on käytössä tarpeeksi rahaa elämiseen sen jälkeen, kun olet maksanut lukuvuosimaksun.

Sinulla täytyy olla vaadittava summa omalla tililläsi tai todistus virallisen tahon myöntämästä apurahasta. Näitä ovat esimerkiksi valtion, oppilaitosten tai järjestöjen myöntämät stipendit. Yksityishenkilöiden, kuten sukulaisten, tuttavien tai työnantajien antamia sponsorointilupauksia tai tiliotteita ei hyväksytä.

Lue lisää hinnoista ja muista elinkustannuksista Suomessa InfoFinlandin sivulta Hintataso Suomessa .

Hae opiskelijan oleskelulupaa

Sinun täytyy hakea ensimmäistä oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen.

Voit hakea lupaa verkossa Enter Finland -palvelun kautta. Kun olet tehnyt hakemuksen, sinun pitää käydä lähimmässä Suomen edustustossa, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi ja esittää hakemuksen liitteiden alkuperäiset kappaleet. Sinun pitää käydä edustustossa kolmen kuukauden kuluessa siitä kun teit hakemuksen verkossa. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta sen jälkeen kun olet käynyt edustustossa. Edustustoon pitää tavallisesti varata aika etukäteen.

Muista tarkistaa Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä omalle tilillesi.

Jos et voi tai osaa tehdä hakemusta verkossa, voit myös tuoda paperisen hakulomakkeen ja sen liitteet lähimpään Suomen edustustoon. Voit tulostaa hakulomakkeen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Lupahakemuksen käsittely on maksullinen. Sinun pitää maksaa maksu silloin kun jätät lupahakemuksen.

Opiskelijan oleskelulupahakemuksen liitteeksi tarvitset seuraavat asiakirjat:

 • voimassaoleva passi
 • passikuva (valokuvaohjeet löydät Maahanmuuttoviraston sivulta)
 • läsnäolotodistus (todistus siitä, että olet opiskelija Suomessa hyväksytyssä oppilaitoksessa)
 • selvitys siitä, että sinulla on elämiseen vaadittavat varat
 • vakuutustodistus tai kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortista
 • selvitys maksetusta lukuvuosimaksusta tai stipendistä
 • aiemmat tutkintotodistukset (jos et ole tutkinto- tai vaihto-opiskelija)
 • mahdolliset työtodistukset (jos et ole tutkinto- tai vaihto-opiskelija)

Opiskelijan oleskelulupa toisesta EU-maasta

Et tarvitse oleskelulupaa Suomeen, jos sinulla on oleskelulupa, joka on myönnetty jossain toisessa EU-maassa, ja jos opiskelet korkeakoulussa. Lisäksi opintojesi täytyy:

 • sisältää kansainvälistä liikkumista Unionin ohjelmassa tai monimuotoisessa ohjelmassa, tai
 • kuulua kahden tai useamman korkeakoulun väliseen sopimukseen.

Silloin sinun täytyy tehdä Maahanmuuttovirastolle liikkumisilmoitus. Saat opiskella Suomessa enintään 360 päivän ajan, kun teet liikkumisilmoituksen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Liikkumisilmoitus Suomeen

Suomalainen henkilötunnus

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa Suomeen, sinut rekisteröidään automaattisesti Suomen väestötietojärjestelmään. Samalla saat suomalaisen henkilötunnuksen.

Kun olet muuttanut Suomeen, sinun täytyy käydä lähimmässä Digi-ja väestötietoviraston palvelupaikassa rekisteröitymässä asukkaaksi. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen .

Opiskelijan jatko-oleskelulupa

Opiskelijan oleskelulupa myönnetään enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Jos opintosi jatkuvat, mutta oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä, hae jatkolupaa. Muista hakea opiskelijan jatkolupaa ajoissa, ennen kuin ensimmäisen luvan voimassaolo päättyy.

Huomioi, että Maahanmuuttovirasto tarkistaa myös sen, että onko Suomessa oleskelusi peruste ollut todellisuudessa opiskelu. Jos opiskelet esimerkiksi yliopistossa, korkeakoulussa tai ammattikorkeakoulussa perustutkintoa, sinun tulisi suorittaa 45 opintopistettä lukuvuoden aikana, jotta jatko-oleskeluluvan saamisen edellytykset täyttyvät kohdallasi. Sinun pitää liittää jatkolupa-hakemukseen opintorekisteriote.

Lue lisää jatko-oleskeluluvan hakemisesta InfoFinlandin sivulta Jatko-oleskelulupa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Opiskelijan jatkolupa

Kun opinnot päättyvät

Jos sinulla ei ole työpaikkaa, voit hakea oleskelulupaa työnhakua tai yrityksen perustamista varten. Voit saada oleskeluluvan tällöin enintään yhdeksi vuodeksi. Sinun pitää hakea lupaa, ennen kuin opiskelijan oleskelulupasi päättyy. Voit aloittaa työnteon heti, kun saat työpaikan.

Jos olet suorittanut tutkinnon Suomessa ja löytänyt työpaikan, voit hakea oleskelulupaa työnteon perusteella. Jos olet poistunut Suomesta valmistumisen jälkeen, voit silti hakea oleskelulupaa tutkinnon suorittamisen perusteella. Sinulla pitää olla allekirjoitettu työsopimus tai sitova työtarjous.

Lue lisää tutkinnon suorittaneen oleskeluluvasta InfoFinlandin sivulta Töihin Suomeen .

Harjoitteluun Suomeen

Jos opiskelet ulkomailla, ja haluat tulla työharjoitteluun Suomeen, sinun täytyy hakea oleskelulupaa työharjoittelun perusteella. Lisätietoa löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Työharjoittelu Suomessa

InfoFinlandin sivulla Ulkomaalainen opiskelija Suomessa on tärkeää tietoa opiskelijan elämästä Suomessa.