Siirry sisältöön

Abortti

Julkaistu12.05.2023
Naisella on oikeus päättää itse, haluaako hän hakea aborttia. Raskaus voidaan Suomen lain mukaan keskeyttää monenlaisissa tilanteissa. Syynä voi olla esimerkiksi naisen ikä, terveys, perhetilanne tai taloudellinen tilanne. Jos haluat keskeyttää raskauden, se kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Sinun on Suomessa mahdollista keskeyttää raskaus ennen raskausviikkoa 12, jos:

  • synnytys olisi vaaraksi terveydellesi
  • olet alle 17-vuotias tai yli 40-vuotias
  • olet jo synnyttänyt neljä lasta
  • et pysty hoitamaan lasta sairauden takia tai
  • lapsen synnyttäminen tai hoito olisi sinulle huomattavan suuri rasitus. Syynä voivat olla perhesuhteet, taloudellinen tilanne, työtilanne, asuminen tai tulevaisuudensuunnitelmat.

Jos siihen on erittäin painava syy, abortti voidaan tehdä raskausviikon 12 jälkeen. Siihen tarvitset Valviran erityisluvan. Valviran luvan tarvitset myös, jos abortti tehdään sikiön vaikean sairauden tai vamman takia. Kysy lisää oman sosiaali- ja terveyskeskuksesi lääkäriltä.

Jos olet alaikäinen ja haluat hakea aborttia, et tarvitse siihen vanhempiesi lupaa. Usein asiasta on hyvä silti puhua vanhempien kanssa. Jos et kuitenkaan halua tehdä niin, terveydenhuollon ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus.

Jos haluat keskeyttää raskauden, ota mahdollisimman pian yhteyttä oman alueesi sosiaali- ja terveyskeskukseen ja varaa aika lääkärille. Eri puolilla Suomea sosiaali- ja terveyskeskuksella voi olla myös jokin muu nimi, esimerkiksi terveysasema, terveyskeskus tai hyvinvointiasema. Voit myös varata ajan yksityiselle lääkärille. Kun varaat ajan, kerro, että harkitset aborttia.

Jos haluat, voit ottaa kumppanisi mukaan lääkärin vastaanotolle. Lääkäri kirjoittaa lähetteen sairaalaan, jossa abortti tehdään.

Sairaalassa hoitaja ja lääkäri keskustelevat kanssasi. Yhdessä teette päätöksen tavasta, jolla raskaus keskeytetään. Siihen vaikuttavat raskauden kesto sekä oma mielipiteesi.

Raskauden keskeytys tehdään lääkkeillä tai kaavinnalla. Kaavinta tehdään tavallisesti nukutuksessa, ja sen jälkeen sairaalassa täytyy olla muutama tunti.

Jos keskeytys tehdään lääkkeillä, lääkkeet annostellaan 1–3 päivän välein emättimen kautta, niin että kohtu alkaa supistella ja tyhjenee. Varaudu siihen, että tarvitset kipulääkkeitä, kun kohtu alkaa supistella. Joskus tarvitaan lääkkeiden lisäksi kaavinta.

2–4 viikon kuluttua abortista sinulle tehdään sosiaali- ja terveyskeskuksessa jälkitarkastus.

Kun teet päätöstä abortista, saat tukea esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskuksen terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Lisää tietoa paikoista, joista saat apua haastavassa elämäntilanteessa, on InfoFinlandin sivulla Mielenterveys.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTerveyskylä

Abortti