Siirry sisältöön

Tilapäinen suojelu Suomessa

Julkaistu14.04.2023
Ukrainan sotaa pakenevat henkilöt voivat hakea oleskelulupaa Suomesta tilapäisen suojelun perusteella. Tällä sivulla kerrotaan, miten lupaa haetaan ja mitä oikeuksia siihen sisältyy.

Jos olet paennut sotaa Ukrainasta tai et voi palata sinne sodan takia, voit hakea tilapäistä suojelua Suomesta. Tilapäisen suojelun perusteella voit saada oleskeluluvan nopeasti.

Tilapäisen suojelun perusteella oleskeluluvan voivat saada:

  • Ukrainan kansalaiset, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia
  • Muiden kuin EU-maiden kansalaiset, jotka ovat asuneet Ukrainassa laillisesti eivätkä voi palata lähtömaahansa turvallisesti
  • Edellä mainittujen perheenjäsenet, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.22

Voit hakea tilapäistä suojelua Suomessa poliisilta tai rajaviranomaisilta. Kerro poliisille tai rajaviranomaiselle, että haluat hakea tilapäistä suojelua. Hakemus on ilmainen.

Kun olet hakenut tilapäistä suojelua, voit asua vastaanottokeskuksessa ja saada vastaanottokeskuksen palveluita. Sinulla on oikeus saada vastaanottopalveluita myös sen jälkeen, kun sinulle on myönnetty oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella.

Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle oleskelulupapäätöksen postitse vastaanottokeskukseen tai siihen osoitteeseen, jonka olet hakemuksessasi ilmoittanut. Jos saat oleskeluluvan, saat samalla myös oleskelulupakortin. Saat päätöksen hakemukseesi noin kahden viikon kuluttua siitä, kun teit hakemuksen.

Maahanmuuttoviraston sivuilta löydät lisätietoa tilapäisen suojelun hakemisesta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Tilapäinen suojelu

Oleskeluluvan voimassaolo

Tilapäisen suojelun perusteella annettu oleskelulupa on voimassa 4.3.2024 asti. Jos sinulla on jo tilapäisen suojelun perusteella saatu oleskelulupa, joka päättyy ennen 4.3.2024, sen voimassaolo jatkuu automaattisesti 4.3.2024 asti. Sinun ei tarvitse itse hakea oleskelulupasi jatkamista.

Työnteko ja opiskelu Suomessa

Sinulla on oikeus tehdä työtä ja opiskella Suomessa heti sen jälkeen, kun olet tehnyt tilapäisen suojelun hakemuksen. Kun olet saanut oleskeluluvan, sinulla on myös oikeus saada TE-toimistosta työttömille työnhakijoille tarkoitettuja palveluja.

Suomalainen henkilötunnus

Saat suomalaisen henkilötunnuksen samalla kun saat tilapäisen suojelun oleskeluluvan. Jos sinulla on oleskelulupa, mutta ei henkilötunnusta, voit hakea henkilötunnusta oman vastaanottokeskuksesi kautta tai voit käydä Digi- ja väestötietoviraston (DVV) palvelupaikassa. Jos sinulla on työpaikka, voit saada henkilötunnuksen myös joistakin verotoimistoista samalla kun haet verokortin.

Oikeus Suomen sosiaaliturvaan

Voit saada oikeuden Kelan etuuksiin, jos työskentelet Suomessa tai olet asunut Suomessa vähintään yhden vuoden. Sitä ennen sinulla on oikeus vastaanottokeskuksen palveluihin. Voit saada vastaanottorahaa, jos sinun tai perheenjäsentesi tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan ja vaatteisiin.

Lisätietoa Suomen sosiaaliturvasta löydät InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva

Kotikunta Suomesta

Voit hakea kotikuntaa, kun sinulla on ollut oleskelulupa Suomeen vuoden ajan. Voit saada kotikunnan jo aikaisemmin, jos esimerkiksi työskentelet tai opiskelet Suomessa ja työsopimuksesi tai opiskelusi kestää vähintään kaksi vuotta. Voit saada kotikunnan aikaisemmin myös silloin, jos sinulla on perheenjäsen, jolla on kotikunta Suomessa ja voit todistaa perhesiteen esimerkiksi alkuperäisellä avioliittotodistuksella tai syntymätodistuksella.

Kun olet saanut kotikunnan, sinulla on samat oikeudet, palvelut ja velvollisuudet kuin Suomessa vakituisesti asuvilla. Siitä on hyötyä, jos aiot toistaiseksi jäädä Suomeen. Lue lisää siitä mitä tarkoittaa kotikunta InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

1.3.2023 alkaen voit hakea kotikuntaa sähköisesti Digi- ja väestötietoviraston verkkosivujen kautta. Sähköinen hakeminen on mahdollista vain silloin, jos sinulla on ollut oleskelulupa Suomeen vähintään vuoden ajan.