Siirry sisältöön

Suomen ja ruotsin kieli Helsingissä

Julkaistu08.01.2024
Helsinki on kaksikielinen kunta. Voit käyttää suomea ja ruotsia kaikissa Helsingin kaupungin palveluissa. Voit opiskella suomea ja ruotsia esimerkiksi kotoutumiskoulutuksessa, työväenopiston kursseilla, kielikahviloissa tai itsenäisesti verkossa.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Suomen ja ruotsin kielen opiskelu

Helsingissä on paljon mahdollisuuksia opiskella suomen ja ruotsin kieltä. Voit hakea opiskelemaan kieltä Helsingin yliopistoon tai parantaa suomen kielen taitoa kirjastojen kielikahviloissa. Jos olet työnhakija, voit opiskella suomea tai ruotsia kotoutumiskoulutuksessa.

Kielikurssit

Finnishcourses.fi -palvelun avulla voit etsiä itsellesi sopivan suomen kielen kurssin Helsingistä, Vantaalta, Espoosta tai Kauniaisista. Ruotsin kielen kurssit löytyvät linkistä, joka on palvelun etusivulla. Voit käyttää palvelua suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Kurssit ovat kaikille avoimia ja usein maksullisia.

Kielikursseille ilmoittautuminen on yleensä noin 2–8 viikkoa ennen kuin kurssi alkaa. Joillekin kursseille täytyy hakea. Osaan kursseista voi ilmoittautua verkossa.

Voit opiskella suomea ja ruotsia esimerkiksi työväenopistojen kursseilla ja ammattiopintojen yhteydessä. Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto Arbis tarjoaa monia ruotsin kielen kursseja. Osoitteesta Ilmonet.fi löydät pääkaupunkiseudun työväen- ja kansanopistojen koko kurssitarjonnan.

Jos olet TE-toimiston asiakas, voit opiskella suomea tai ruotsia myös kotoutumiskoulutuksen osana. Kysy kotoutumiskoulutuksesta omalta TE-asiantuntijalta.

Kielikahvilat ja keskusteluryhmät

Helsingissä voit oppia suomea ja tutustua uusiin ihmisiin HelMet-kirjastojen kielikahvilassa ja keskusteluryhmässä. Siellä voit harjoitella puhumista, vaikka osaat vain vähän suomea. Kielikahvilat ovat ilmaisia, eikä sinun tarvitse ilmoittautua. Kysy lisätietoa kielikahvilasta esimerkiksi keskuskirjasto Oodista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelMet-kirjastot

Kielikahvilat

Yleinen kielitutkinto

Helsingissä voit suorittaa yleisen kielitutkinnon (YKI) suomen tai ruotsin kielessä. Opetushallituksen verkkosivuilla on hakukone, jonka avulla voit tarkistaa, missä paikoissa ja milloin voit suorittaa tutkinnon. Sinun pitää toimia nopeasti, koska Helsingissä on paljon osallistujia YKI-tutkintoon.

Lue lisää YKI-testistä ja muista kielitutkinnoista InfoFinlandin sivulta: Virallinen todistus kielitaidosta.

Lue lisää oppimateriaaleista internetistä ja vinkeistä kielen opiskelusta InfoFinlandin sivulta: Suomen ja ruotsin kieli.