Siirry sisältöön

Tukea lapsen syntymän jälkeen

Julkaistu14.06.2022
Kun lapsi on syntynyt, voit saada taloudellista tukea lapsen hoitamiseen. Äideillä ja isillä on mahdollisuus olla jonkin aikaa kotona lapsen kanssa. Lapsen huoltajalle maksetaan myös lapsilisää siihen asti, kun lapsi täyttää 17 vuotta.

Vanhempainpäivärahojen hakeminen

Voit hakea vanhempainpäivärahoja jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan ja olet ollut sairausvakuutettuna Suomessa, toisessa EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä yhtäjaksoisesti vähintään 180 päivän ajan ennen laskettua synnytysaikaa.

Voit hakea vanhempainpäivärahoja Kelan verkkosivujen kautta. Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saat ohjeita hakemuksen täyttämiseen palvelusta. Samasta osoitteesta näet myös hakemuksesi käsittelytilanteen. Kun hakemus on ratkaistu, näet sieltä myös miten paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelun kielet ovat suomi ja ruotsi.

Voit hakea vanhempainpäivärahoja myös siten, että täytät paperilomakkeen ja postitat sen ja tarvittavat liitteet mihin tahansa Kelan toimistoon. Saat neuvolasta apua hakemusten täyttämiseen.

Vanhempainpäivärahojesi suuruus riippuu siitä, miten suuret tulot sinulla on. Päiväraha on aina pienempi kuin palkka, yleensä noin 70 % tuloista. Jos sinulla ei ole tuloja, saat vähimmäismäärän vanhempainpäivärahaa. Myös työttömällä vanhemmalla on oikeus vanhempainpäivärahoihin.

Jos työnantajasi maksaa sinulle palkkaa vanhempainpäivärahakauden ajalta, Kela maksaa päivärahan työnantajallesi. Ilmoita työnantajallesi vanhempainvapaastasi 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaasi kestää 12 arkipäivää tai lyhyemmän aikaa, ilmoita siitä työnantajallesi kuukausi etukäteen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Perhevapaat .

Vanhempainpäivärahoista täytyy maksaa veroa, joten tarvitset niitä varten verokortin. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Verotus .

Äitiysraha lapsen syntymän jälkeen

Äitiysrahakausi kestää noin kolme kuukautta. Se alkaa yleensä 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Katso lisätietoja InfoFinlandin sivulta Tukea raskaana olevalle äidille.

Vanhempainraha

Kun äitiysrahakausi on päättynyt, kumpi tahansa huoltajista voi jäädä vanhempainvapaalle. Tällöin toinen vanhemmista hoitaa lasta kotona ja saa vanhempainrahaa. Sitä täytyy hakea Kelasta viimeistään kuukausi ennen kuin äitiysrahakausi päättyy ja vanhempainrahakausi alkaa. Vanhempainrahakausi kestää noin puoli vuotta. Jos perhe saa kaksoset, vanhempainrahakausi on 60 arkipäivää pidempi.

Äidin pitää käydä lääkärintarkastuksessa 5-12 viikon kuluttua synnytyksestä ja toimittaa lääkärintodistus Kelaan. Muuten vanhempainpäivärahaa ei makseta.

Vanhempainvapaalle voi jäädä kumpi tahansa huoltajista. He voivat olla vapaalla myös vuorotellen. Vanhemmat voivat myös tehdä osa-aikatyötä ja hoitaa lasta kumpikin osa-aikaisesti. Tältä ajalta Kela maksaa osittaista vanhempainrahaa kummallekin.

Jos jompikumpi vanhemmista haluaa jäädä hoitamaan lasta kotiin vanhempainrahakauden jälkeen, hän voi saada kotihoidon tukea. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Tukea lapsen hoitamiseen kotona .

Isyysraha

Isyysraha on tarkoitettu lasta hoitavalle isälle. Kela maksaa isyysrahaa isyysvapaan aikana. Voit hakea isyysrahaa myös, jos olet esimerkiksi yrittäjä, työtön tai opiskelija. Isyysrahakausi kestää 54 arkipäivää eli noin yhdeksän viikkoa. Näitä päiviä ei voi siirtää äidin pidettäväksi.

Voit itse päättää, pidätkö kaikki isyysrahapäivät vai vain osan niistä. Saat isyysrahaa, vaikka et asuisikaan yhdessä lapsen äidin kanssa.

Voit olla isyysvapaalla samaan aikaan kun lapsen äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla. Silloin voit pitää korkeintaan 18 isyysrahapäivää. Voit myös pitää kaikki 54 isyysrahapäivää erikseen esimerkiksi vanhempainvapaan jälkeen.

Voit jakaa isyysvapaasta äidin kanssa yhtäaikaisesti pidettävät 1–18 arkipäivää enintään neljään jaksoon. Vanhempainrahakauden jälkeisen isyysvapaan voit jakaa enintään kahteen jaksoon.

Voit käyttää isyysrahapäiviä ainoastaan alle 2-vuotiaan lapsen hoitoon. Kun lapsi täyttää 2 vuotta, et voi enää käyttää isyysrahapäiviä, vaikka sinulla olisi niitä jäljellä.