Töitä Suomesta
- Avoimet työpaikat
- Luo itsellesi verkostoja ja ylläpidä osaamistasi
- Opi suomea tai ruotsia
- Hyödynnä sosiaalista mediaa työnhaussa
- Ole suoraan yhteydessä työnantajiin
- Työnvälityspalvelut
- Työllistä itsesi freelancerinä tai yrittäjänä
- Työ- ja elinkeinotoimisto ja kuntien työllisyyspalvelut tukevat työnhaussa
- Kotoutumiskoulutus
- Alle 30-vuotialle tukea työnhakuun Ohjaamosta
Avoimet työpaikat
Hae avoimia työpaikkoja internetin työpaikkasivuilta, sanomalehdistä tai sosiaalisen median palveluista (esimerkiksi Facebook ja LinkedIn). Löydät työpaikkasivustoja, kun kirjoitat hakukoneen tekstikenttään ”avoimet työpaikat”.
Työ- ja elinkeinoministeriö
Työllistymisen näkymät eri ammateissa SuomessaLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö
Vinkkejä työnhakuunLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleLuo itsellesi verkostoja ja ylläpidä osaamistasi
Verkostoista on hyötyä työnhaussa. Tunnista ja hyödynnä oma verkostosi. Opettajat, opiskelukaverit, tuttavat, entiset työkaverit ja esimiehet voivat myös olla osa verkostoasi.
Pyydä muilta vinkkejä työnhakuun tai apua työhakemuksen tekemiseen. Mieti myös, löytyykö omasta verkostostasi henkilöä, joka voisi kertoa työmahdollisuuksista tai suositella sinua.
Ole aktiivinen. Ylläpidä taitojasi, seuraa oman alasi tapahtumia ja uutisia, osallistu täydennyskoulutuksiin sekä kehitä aiempaa osaamistasi.
Ylläpidä ja laajenna verkostoasi. Lyhyetkin työsuhteet tai työharjoittelu voivat auttaa sinua kasvattamaan verkostoasi. Käy oman alasi ammattitapahtumissa, tee vapaaehtoistyötä tai hae mukaan mentorointitoimintaan. Ota huomioon, että vapaaehtoistyön tekeminen voi vaikuttaa työttömyysturvaasi.
Lue lisää vapaaehtoistyöstä InfoFinlandin sivulta Vapaaehtoistyö .
Opi suomea tai ruotsia
Kun osaat kieltä, sinun on helpompi saada töitä ja hoitaa asioitasi suomalaisessa yhteiskunnassa. Voit opiskella suomea ja ruotsia erilaisilla kursseilla tai itsenäisesti internetissä.
Lue lisää kielen opiskelusta InfoFinlandin osiosta Suomen ja ruotsin kieli .
Hyödynnä sosiaalista mediaa työnhaussa
Internetin yhteisöpalvelut, kuten Facebook ja LinkedIn ovat hyviä välineitä työnhakuun. Moni työnantaja käyttää myös Twitteriä viestintäkanavana. Voit etsiä näissä palveluissa tietoa avoimista työpaikoista ja rakentaa ammatillisia verkostoja. Voit saada tärkeää tietoa eri organisaatioiden toiminnasta ja eri alojen ajankohtaisista asioista tai osallistua keskusteluihin.
Ole suoraan yhteydessä työnantajiin
Voit olla suoraan yhteydessä kiinnostaviin organisaatioihin ja kysyä, onko heillä avoimia työpaikkoja. Suuri osa työpaikoista on piilotyöpaikkoja. Nämä työpaikat eivät tule avoimeen hakuun, vaan työnantajat etsivät työntekijöitä omien verkostojensa kautta. Voit soittaa suoraan työnantajalle tai lähettää sähköpostitse avoimen hakemuksen. Usein voit myös lähettää avoimen hakemuksen yrityksen verkkosivujen kautta.
Työnvälityspalvelut
Voit hakea töitä myös sellaisten yritysten kautta, jotka tarjoavat työnvälityspalveluita. Työ voi olla lyhytkestoista, mutta voit saada siitä hyödyllistä kokemusta ja laajentaa verkostojasi. Teet sopimuksen yrityksen kanssa, joka lähettää sinut töihin toiselle työnantajalle. Voit työllistyä myös vakituiseen työhön tällaisen yrityksen kautta.
Henkilöstöpalveluyritysten liitto
Henkilöstöalan säännöt ulkomaalaisten rekrytoinnilleLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyöllistä itsesi freelancerinä tai yrittäjänä
Freelance-työ tarkoittaa sitä, että teet työtä usealle toimeksiantajalle ilman pysyvää työsuhdetta. Freelancerin täytyy itse huolehtia veroasioista ja eläkemaksuista.
Voit laskuttaa laskutuspalvelun avulla ilman, että perustat yritystä. Sitä kutsutaan nimellä kevytyrittäminen.
Voit myös perustaa oman yrityksen. Yrityksen perustamisesta saat tietoa InfoFinlandin sivulta Yrityksen perustaminen .
Ota huomioon, että työskentely freelancerinä tai yrittäjänä voi vaikuttaa työttömyysturvaasi.
Työ- ja elinkeinotoimisto ja kuntien työllisyyspalvelut tukevat työnhaussa
Työ- ja elinkeinotoimistosta eli TE-toimistosta ja kuntasi työllisyyspalveluista saat opastusta työnhakuun sekä tietoa avoimista työpaikoista ja koulutuksista.
Jos sinulla ei ole työtä tai jäät työttömäksi, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä.
Lue lisää InfoFinlandin sivulta Jos jäät työttömäksi .
Asiakkaaksi ilmoittautuminen
Voit ilmoittautua työnhakijaksi TE-palvelujen verkkopalvelun kautta, lähimmässä TE-toimistossa tai puhelimitse. Ilmoittautumisen tapa riippuu siitä, minkä maan kansalainen olet. Puhelimitse voit ilmoittautua, jos olet jo aikaisemmin ollut TE-toimiston asiakas. Tällöin kansalaisuudellasi ei ole väliä. Lue lisää InfoFinlandin sivulta: Jos jäät työttömäksi .
Jos olet työtön työnhakija, sinun kanssasi tehdään kotoutumissuunnitelma tai työllistymissuunnitelma. Voit mahdollisesti saada työttömyysetuutta myös silloin, kun teet osa-aikatyötä. Tämä arvioidaan tapauskohtaisesti.
Mitä palveluita voit saada työttömänä työnhakijana?
- ammatillista koulutusta
- kotoutumiskoulutusta
- koulutuskokeilua
- työkokeilua
- palkkatuettua työtä
- työhönvalmennusta
- ammatinvalinnanohjausta ja uraohjausta
Kotoutumiskoulutus
Jos olet vasta muuttanut Suomeen ja tarvitset tukea kotoutumiseen, voit päästä kotoutumiskoulutukseen TE-toimiston tai kuntasi työllisyyspalveluiden kautta. Kotoutumiskoulutukseen voi kuulua suomen kielen opiskelua, muita opintoja tai työkokeilua. Voit myös itse etsiä koulutuksen. Sinun täytyy sopia koulutuksesta TE-toimiston tai kuntasi työllisyyspalveluiden kanssa ennen kuin aloitat sen.
Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asettuminen Suomeen .
Työ- ja elinkeinoministeriö
Maahanmuuttajien kotoutumispalvelutLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleAlle 30-vuotialle tukea työnhakuun Ohjaamosta
Jos olet alle 30-vuotias, voit saada tietoa työstä, koulutuksesta ja muista arkielämän asioista Ohjaamosta.