Siirry sisältöön

Jos jäät työttömäksi

Julkaistu26.02.2024
Jos jäät työttömäksi Suomessa, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. TE-toimisto tukee sinua työnhaussa. Tällä sivulla kerromme, miten sinun kannattaa toimia.

Ilmoittaudu työnhakijaksi

Ilmoittaudu heti työnhakijaksi TE-toimistoon, jos jäät työttömäksi. Ilmoittaudu myös, jos sinut lomautetaan, koulutuksesi päättyy tai palkkatuettu työ loppuu. 

Voit saada työttömyysetuutta vain, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa.

Sinulla voi olla oikeus työttömyysetuuteen, jos asut Suomessa vakinaisesti ja kuulut Suomen sosiaaliturvaan.  Vaikka et asuisi Suomessa vakinaisesti tai kuuluisi Suomen sosiaaliturvaan, sinulla saattaa olla oikeus peruspäivärahaan tai ansiopäivärahaan. Lue lisää aiheesta InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva.

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palvelujen verkkopalvelun kautta, lähimmässä TE-toimistossa tai puhelimitse. Ilmoittautumisen tapa riippuu siitä, minkä maan kansalainen olet. Puhelimitse voit ilmoittautua, jos olet jo aikaisemmin ollut TE-toimiston asiakas. Tällöin kansalaisuudellasi ei ole väliä.

TE-toimisto voi ohjata sinut oman asuinkuntasi työllisyyspalvelujen asiakkaaksi. Silloin saat apua työnhakuun kuntasi työllisyyspalveluista.

Jos olet EU- tai ETA-maan kansalainen

Voit ilmoittautua TE-palvelujen verkkopalvelussa, jos olet EU- tai ETA-maan kansalainen. Kirjaudu palveluun suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Sinun ei tarvitse soittaa tai käydä TE-toimistossa, jos ei erikseen pyydetä.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia eikä sirullista henkilökorttia, ilmoittaudu työnhakijaksi lähimmässä TE-toimistossa.

Jos olet muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palvelujen verkkoilmoittautumislomakkeella, jos olet muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen. Jos olet jo aikaisemmin ollut TE-toimiston asiakas, ilmoittaudu puhelimitse. Tarvitset voimassa olevan oleskeluluvan, jotta voit ilmoittautua työnhakijaksi.

Jos et pysty täyttämään lomaketta verkossa, käy lähimmässä TE-toimistossa ilmoittautumassa.

Kun menet TE-toimistoon, ota mukaan:

 • kaikki työ- ja opiskelutodistukset
 • henkilötodistus
 • voimassa oleva oleskelulupa.

Hae työttömyysetuutta

Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, TE-toimisto tai kuntasi työllisyyspalvelut tutkii tiedot, jotka olet antanut. He antavat lausunnon tilanteestasi ja toimittavat sen työttömyyskassaan tai Kelaan. Työttömyyskassa tai Kela ottaa huomioon tämän lausunnon, kun tekee päätöksen siitä, voitko saada työttömyysetuutta. Samalla arvioidaan, täyttyvätkö muut edellytykset.

Hae etuutta työttömyyskassasta tai Kelasta, kun olet ollut työttömänä kaksi viikkoa. Jos kuulut työttömyyskassaan, hae kassasta ansiopäivärahaa. Jos et kuulu kassaan, hae Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Lue lisää eri työttömyysetuuksista InfoFinlandin sivulta Työttömyysturva.

Saat neuvoja työttömyysturvaan liittyvissä asioissa TE-toimistostasi, kuntasi työllisyyspalveluista tai TE-palvelujen työttömyysturvaneuvonnasta:

 • suomeksi: 0295 020 701
 • ruotsiksi: 0295 025 510
 • englanniksi: 0295 030 713
 • venäjäksi: 0295 020 715

Hae työtä ja hanki osaamista

Jos haet tai saat työttömyysturvaa, sinun pitää hakea aktiivisesti kokoaikatyötä ja osallistua työllistymistäsi tukeviin palveluihin. Voit miettiä, millaista työtä haluaisit tehdä, tarvitsetko täydennyskoulutusta tai haluatko vaihtaa ammattia. Selvitä työllistymisen, yrittäjyyden ja kouluttautumisen vaihtoehtoja alueellasi.

Löydät tietoa työmahdollisuuksista Suomessa sivuilta Töitä Suomesta, Vinkkejä työnhakuun ja Yrityksen perustaminen Suomessa.

Tukea työnhakuun

Kuntasi työllisyyspalvelut ja TE-toimisto opastavat sinua työnhaussa. Sieltä saat myös tietoa avoimista työpaikoista ja koulutuksista sekä palveluista, jotka on tarkoitettu työttömille.

Sopivia palveluita voivat olla esimerkiksi:

 • kotoutumiskoulutus,
 • työnhaku- tai uravalmennus tai
 • työkokeilu.

Lue lisää kotoutumiskoulutuksesta InfoFinlandin sivulta Kotoutuminen Suomeen

Ohjaamo 

Jos olet alle 30-vuotias, voit saada Ohjaamosta tietoa työstä, koulutuksesta ja muista arkielämän asioista.

Työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet

Työn tai opiskelun aloittaminen

Kun olet työtön, voit joissakin tilanteissa opiskella ja saada työttömyysetuutta samaan aikaan. Voit tehdä näin esimerkiksi, jos opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja auttaa sinua saamaan työtä tai säilyttämään työpaikan. Sinun täytyy kuitenkin sopia opinnoista oman asiantuntijasi kanssa ennen kuin aloitat opiskelun.

Jos aloitat työn tai opinnot silloin kun olet työtön, ilmoita siitä TE-toimistoon tai kuntasi työllisyyspalveluihin. Sieltä saat ohjeita siitä, miten tämä vaikuttaa työttömyysturvaasi.

Lomat

Jos matkustat kotimaassa tai ulkomailla, pidä huolta siitä, että sinut voi aina tavoittaa. Jätä esimerkiksi puhelinnumero ja osoite TE-toimistoon tai kuntasi työllisyyspalveluihin, ja kerro, kuinka kauan aiot oleskella matkakohteessa.

Jos sinulle tarjotaan työtä tai palveluita, jotka auttavat sinua työllistymään, et voi kuitenkaan kieltäytyä niistä ulkomaanmatkan takia.

Yrittäjyys

Jos olet kiinnostunut yrityksen perustamisesta tai aiot perustaa yrityksen, voit saada erilaisia palveluita TE-toimistosta tai kuntasi työllisyyspalveluista. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi starttiraha ja yrityskoulutus. Ota yhteyttä työllisyyspalveluiden asiantuntijoihin ennen kuin perustat yrityksen.

Jos aloitat yritystoiminnan silloin kun olet työtön, voit yleensä saada työttömyysetuutta 4 ensimmäisen kuukauden ajan.

Karenssi

Voit menettää oikeutesi työttömyysetuuteen määräajaksi, jos työttömyys johtuu tai pitkittyy itse aiheuttamastasi syystä. Voit joutua karenssiin esimerkiksi jos:

 • et hae töitä sillä tavalla kuin työllistymissuunnitelmassasi on sovittu
 • et hae työpaikkaa, jota TE-toimisto tai kuntasi työllisyyspalvelut ehdottaa sinulle
 • et ota vastaan työpaikkaa, jota tarjotaan sinulle
 • eroat itse työstäsi ilman pätevää syytä

Karenssin pituus vaihtelee 7 päivästä 45 päivään. Pituus riippuu karenssin perusteesta. Joissakin tapauksissa voit menettää oikeuden työttömyysturvaan toistaiseksi.