Siirry sisältöön

Jos jäät työttömäksi

Julkaistu10.08.2023
Jos jäät työttömäksi Suomessa, voit saada työttömyysetuutta, jos asut täällä vakinaisesti ja kuulut Suomen sosiaaliturvaan. Sinun täytyy myös ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon.

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi

Ilmoittaudu heti työnhakijaksi TE-toimistoon, jos jäät työttömäksi. Ilmoittaudu myös, jos sinut lomautetaan, koulutuksesi päättyy tai palkkatuettu työ loppuu. Saat työttömyysetuutta vain siltä ajalta, kun työnhakusi on voimassa.

Sinulla on oikeus työttömyysetuuteen, jos asut Suomessa vakinaisesti ja kuulut Suomen sosiaaliturvaan. Vaikka et asuisi Suomessa vakinaisesti tai kuuluisi Suomen sosiaaliturvaan, sinulla saattaa olla oikeus peruspäivärahaan tai ansiopäivärahaan. Lue lisää työttömyysturvasta InfoFinlandin sivulta Työttömyysturva.

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palvelujen verkkopalvelun kautta, lähimmässä TE-toimistossa tai puhelimitse. Ilmoittautumisen tapa riippuu siitä, minkä maan kansalainen olet. Puhelimitse voit ilmoittautua, jos olet jo aikaisemmin ollut TE-toimiston asiakas. Tällöin kansalaisuudellasi ei ole väliä.

TE-toimisto voi ohjata sinut oman asuinkuntasi työllisyyspalvelujen asiakkaaksi. Silloin saat apua työnhakuun kuntasi työllisyyspalveluista.

Jos olet EU- tai ETA-maan kansalainen

Voit ilmoittautua TE-palvelujen verkkopalvelussa, jos olet EU- tai ETA-maan kansalainen. Kirjaudu palveluun suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Sinun ei tarvitse soittaa tai käydä TE-toimistossa, jos ei erikseen pyydetä.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia eikä sirullista henkilökorttia, ilmoittaudu työnhakijaksi lähimmässä TE-toimistossa.

Jos olet muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palvelujen verkkoilmoittautumislomakkeella, jos olet muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen. Jos olet jo aikaisemmin ollut TE-toimiston asiakas, ilmoittaudu puhelimitse. Tarvitset voimassa olevan oleskeluluvan, jotta voit ilmoittautua työnhakijaksi.

Jos et pysty täyttämään lomaketta verkossa, käy lähimmässä TE-toimistossa ilmoittautumassa.

Kun menet TE-toimistoon, ota mukaan:

  • kaikki työ- ja opiskelutodistukset
  • henkilötodistus
  • voimassa oleva oleskelulupa.

Hae työttömyysetuutta työttömyyskassasta tai Kelasta

Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, TE-toimisto tai kuntasi työllisyyspalvelut tutkii tiedot, jotka olet antanut. He selvittävät, täyttyvätkö työttömyysetuuden ehdot sinun tilanteessasi, ja tekevät lausunnon siitä, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen. He myös toimittavat lausunnon etuuden maksajalle eli työttömyyskassaan tai Kelaan. Ilman tätä lausuntoa et voi saada työttömyysetuutta.

Hae etuutta työttömyyskassasta tai Kelasta, kun olet ollut työttömänä kaksi viikkoa. Jos kuulut työttömyyskassaan, hae kassasta ansiopäivärahaa. Jos et kuulu kassaan, hae Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Lue lisää eri työttömyysetuuksista InfoFinlandin sivulta Työttömyysturva.

Saat neuvoja työttömyysturvaan liittyvissä asioissa TE-toimistostasi tai TE-palvelujen työttömyysturvaneuvonnasta:

  • suomeksi: 0295 020 701
  • ruotsiksi: 0295 025 510
  • englanniksi: 0295 030 713
  • venäjäksi: 0295 020 715

Lue myös InfoFinlandin sivu: Työttömyysturva

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö

Jos jäät työttömäksi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö

Työttömyysturva

Lomailu, opiskelu tai työ työttömyysaikana

Jos aloitat työn tai opinnot silloin kun olet työtön, ilmoita siitä TE-toimistoon tai kuntasi työllisyyspalveluihin. Sieltä saat ohjeita siitä, miten tämä vaikuttaa työttömyysturvaasi.

Jos matkustat kotimaassa tai ulkomailla, pidä huolta siitä, että sinut voi aina tavoittaa. Jätä esimerkiksi puhelinnumero ja osoite TE-toimistoon tai kuntasi työllisyyspalveluihin, ja kerro, kuinka kauan aiot oleskella matkakohteessa.

Ulkomaanmatkan takia et kuitenkaan voi kieltäytyä työstä, jota sinulle tarjotaan.

Jos aloitat yritystoiminnan silloin kun olet työtön, voit saada työttömyysetuutta 4 ensimmäisen kuukauden ajan.

Karenssi

Voit menettää oikeutesi työttömyysetuuteen määräajaksi, jos työttömyys johtuu itse aiheuttamastasi syystä. Voit joutua karenssiin esimerkiksi jos:

  • et hae työpaikkaa, jota TE-toimisto tai kuntasi työllisyyspalvelut ehdottaa sinulle
  • et ota vastaan työpaikkaa, jota tarjotaan sinulle
  • eroat itse työstäsi ilman pätevää syytä

Karenssin pituus vaihtelee 15 päivästä 90 päivään. Karenssin pituus riippuu karenssin perusteesta. Joissakin tapauksissa voit menettää oikeuden työttömyysturvaan toistaiseksi.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelletyomarkkinatori.fi

Neuvontaa asiakkaille