Siirry sisältöön

Asunnottomuus

Julkaistu18.06.2024
Jos sinulla ei ole vakituista asuntoa, etkä ole virallisesti vuokralainen tai alivuokralainen, olet asunnoton. Suomessa hyvinvointialueet tarjoavat palveluita asunnottomille.

Jos jäät asunnottomaksi, ota yhteyttä oman alueesi sosiaalipalveluihin tai asunnottomien palveluihin. Sieltä saat apua, kun etsit asuntoa tai väliaikaista majoitusta. Väliaikainen majoituspaikka voi olla asuntolassa, yömajassa tai sellaisessa asunnossa, joka on tarkoitettu asunnottomille. Selvitä tilanteesi sosiaalityöntekijän kanssa: miten paljon vuokraa pystyt maksamaan, ja voitko saada tukea vuokran maksua varten.

Nämä palvelut on tarkoitettu niille, joilla on kotikunta Suomessa.

Voit kysyä neuvoa myös maahanmuuttajien neuvontapalvelusta.

InfoFinlandin sivulla Vuokra-asunto on tietoa siitä, miten voit löytää vuokra-asunnon. Asuntotilanne on hyvin erilainen eri paikkakunnilla. Esimerkiksi monilla pienemmillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea on vapaita asuntoja. Pääkaupunkiseudulta voi olla vaikea löytää asuntoa.

Voit kysyä neuvoa ja apua myös Vailla vakinaista asuntoa ry:stä. Se on järjestö, joka tarjoaa neuvoa, tukea ja ohjausta asumisasioissa ja pyrkii parantamaan asunnottomien asemaa yhteiskunnassa.

Ohjaamot tarjoavat neuvontaa ja ohjausta nuorille asunnottomille.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVailla vakinaista asuntoa ry

Asunnottomien yhdistys

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOhjaamot.fi

Ohjaamo

Jos et asu Suomessa vakinaisesti

Vailla vakinaista asuntoa ry:llä on yökeskus Kalkkers, joka tarjoaa lämpimän yöpaikan asunnottomille syksystä kevääseen. Kalkkers on auki klo 22-6. Keskuksessa ei ole nukkumapaikkoja, eikä se ole päihteetön paikka. Siellä ei kysytä, onko sinulla oleskelulupaa. Keskus on Helsingissä osoitteessa Ratamestarinkatu 6, Itä-Pasila, ja puhelinnumero on 050 443 1068. Sähköposti on kalkkers(at)vvary.fi. Samassa osoitteessa toimivat maahanmuuttoasioiden asiantuntijat:

  • Ma-to: suomi, englanti, bulgaria. Puh. 044 260 3818
  • Pe: suomi ja venäjä. Puh. 050 407 9703

InfoFinlandin sivulla Suomessa ilman oleskelulupaa on lisää tietoa paperittomille.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVailla vakinaista asuntoa ry

Yökeskus Kalkkers

Jos asuntosi on vahingoittunut

Jos sinulla on kotivakuutus, ja asuntosi vahingoittuu esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon vuoksi, ota heti yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi. Kotivakuutus saattaa korvata väliaikaisen asunnon vuokran.

Jos et pysty maksamaan vuokraasi

Jos sinulla on taloudellisia ongelmia, sinun kannattaa maksaa aina ensin vuokra ja vasta sitten muut laskut ja velat. Jos et pysty maksamaan vuokraa, ota yhteyttä vuokranantajaan ja yritä sopia lisää maksuaikaa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Taloudelliset ongelmat.

InfoFinlandin sivulla Asumistuki on tietoa Kelan asumistuesta.