Siirry sisältöön

Säästä energiaa

Julkaistu27.02.2024
Kun säästät sähköä, säästät rahaa. Mieti, millainen sähkösopimus on sinulle edullisin. Voit seurata sähkön hintaa ja suunnitella sähkönkäyttöäsi sen mukaan.

Suomessa sähköä käytetään eniten arkisin aamupäivällä sekä työpäivän jälkeen. Jos sinulla on pörssisähkösopimus, sähkö on yleensä edullisempaa muina aikoina.

Sähkön kulutus vaikuttaa kuitenkin myös kiinteisiin sähkösopimuksiin. Jos kulutus on Suomessa suurta silloin kun sähkö on kallista, myös kiinteät sähkösopimukset maksavat tulevaisuudessa enemmän. Sinun kannattaa siis säästää sähköä riippumatta siitä, millainen sopimus sinulla on.

Millainen sähkösopimus?

Energiaviraston sahkonhinta.fi-sivustolla voit laskea, millainen sähkösopimus on sinulle edullisin.

Seuraa sähkön hintaa

Voit seurata sähkön hintaa, kun lataat puhelimeesi Tuntihinta-sovelluksen. Sovellus kertoo, milloin sähkö on kallista ja milloin se on edullista. Sovellus on suomeksi.

Seuraa sähkön kulutusta

Sähköyhtiöillä on sovelluksia, joilla voit seurata, miten paljon sähköä olet käyttänyt tiettynä päivänä. Sovelluksen avulla opit hahmottamaan, mitkä asiat arjessasi kuluttavat eniten sähköä. Voit etsiä tietoa näistä sovelluksista oman sähköyhtiösi sivuilta.

Vinkkejä energian säästämiseen

  • Suomessa sähköä kuluu eniten arkisin klo 8–10 ja 16–18. Silloin ei kannata käyttää laitteita, jotka kuluttavat paljon sähköä. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi uuni, tiskikone, pesukone, sähkösauna ja lattialämmitys. Käytä niitä mieluummin muina aikoina.
  • Käytä vähemmän lämmintä vettä. Käy suihkussa nopeammin.
  • Laske huoneenlämpöä sisällä. Kun lasket lämpötilaa yhdellä asteella, säästät 5 % energiaa. Suositus on, että lämpötila makuuhuoneissa on 18–20 ºC ja muissa huoneissa 20–21 ºC.
  • Jos sinulla on sähköauto, lataa se edullisen sähkön aikaan.
  • Jos sähkölaitteessa on ajastustoiminto, voit ajastaa laitteen toiminnan edullisen sähkön aikaan.

Kierrätys säästää energiaa

Kun lajittelet jätteet oikein, niiden materiaalista voidaan valmistaa uusia tuotteita. Voit myös ostaa ja myydä käytettyjä tavaroita. Se säästää luonnonvaroja ja energiaa.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Jätteet ja kierrätys.