Siirry sisältöön

Arkielämä Suomessa

Julkaistu15.02.2024
Kun muutat Suomeen, listalla on monta käytännön asiaa, jotka sinun täytyy hoitaa, kuten pankkitili, vakuutukset ja suomalainen puhelinliittymä. Kokosimme sinulle tietopaketin tärkeimmistä asioista.

Pankkitili

Tarvitset pankkitilin raha-asioittesi hoitoon. Sinun kannattaa vertailla eri pankkien palveluja ja hintoja, jotta löydät itsellesi edullisimman vaihtoehdon.

Kun avaat pankkitilin, tarvitset passin, ulkomaalaisen henkilökortin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen. Jos sinulla ei ole passia tai ulkomaalaisen henkilökorttia, sinun kannattaa tarkistaa, minkä henkilöllisyystodistuksen pankki hyväksyy. Jotkut pankit hyväksyvät muukalaispassin, jonka suomalainen viranomainen on myöntänyt, pakolaisen matkustusasiakirjan tai muun henkilöllisyystodistuksen, joka voidaan hyväksyä matkustusasiakirjana. Joissakin tilanteissa pankki voi vaatia myös muuta selvitystä henkilöllisyydestä, jos asiakirjassasi on merkintä siitä, että henkilöllisyyttäsi ei ole voitu varmistaa.

Et voi todistaa henkilöllisyyttäsi ajokortilla.

Kun avaat pankkitilin, pankin täytyy lain mukaan pyytää selvitystä siitä, mihin aiot käyttää tiliäsi. Pankki saa myös tarkistaa luottotietosi. Pankki tarvitsee sinulta seuraavat tiedot:

  • nimi
  • henkilötunnus
  • osoite Suomessa tai muussa maassa
  • jos maksat veroja jonnekin muualle kuin Suomeen, osoite tässä toisessa maassa
  • samat tiedot niistä henkilöistä, joilla on oikeus käyttää tiliä.

Kun avaat pankkitilin, sinun kannattaa hakea myös verkkopankkitunnuksia. Verkkopankkitunnusten avulla voit hoitaa esimerkiksi monia viranomaisasioita verkossa. Tunnuksia koskevat kuitenkin tiukemmat vaatimukset kuin tilin avaamista. Joissakin tilanteissa et siis voi saada verkkopankkitunnuksia, vaikka sinulla on pankkitili.

Jos haluat kysyä neuvoa pankkiasioissa, voit soittaa Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan (Fine). Palvelu on asiakkaalle maksutonta, eli maksat vain puhelun hinnan. Palvelukielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
Ma-to klo 9-16
puh. 09 6850 120

Lyhyitä ja yksinkertaisia kysymyksiä voi kysyä myös sähköpostitse suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi: info(at)fine.fi.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVakuutus- ja rahoitusneuvonta

Neuvontaa pankki- ja vakuutusasioissa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleFinanssialan keskusliitto

Ulkomaalaisen pankkiasiat

Ulkomaalaisen henkilökortti

Poliisi voi myöntää sinulle ulkomaalaisen henkilökortin, jos sinut on tunnistettu ja henkilöllisyytesi on todennettu luotettavasti. Henkilöllisyytesi voidaan todeta asiakirjasta, joka osoittaa henkilöllisyyden. Jos sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voidaan verrata sinun sormenjälkiäsi sormenjälkiin, jotka on tallennettu oleskelulupakortille tai oleskelukortille. Lisäksi edellytetään, että:

  • sinulla on oleskelulupa tai oleskelukortti, joka on voimassa, tai oleskeluoikeutesi on rekisteröity,
  • sinulla on kotikunta Suomessa, ja
  • tietosi on talletettu väestötietojärjestelmään.

Ulkomaalaisen henkilökortilla voit todistaa henkilöllisyytesi Suomessa. Voit käyttää sitä esimerkiksi, kun avaat pankkitilin Suomessa. Et kuitenkaan voi käyttää sitä matkustusasiakirjana, kun matkustat ulkomaille.

Vakuutukset

Asumista varten kannattaa ottaa kotivakuutus. Kotivakuutus korvaa esimerkiksi vahinkoja, jotka sattuvat huonekaluillesi ja muille tavaroillesi. Yleensä vuokranantajat edellyttävät kotivakuutusta vuokra-asunnossa. Sinun kannattaa pyytää tarjousta monesta eri vakuutusyhtiöstä. Jos sinulla on käytössä oma auto, sinun täytyy lain mukaan ottaa liikennevakuutus.

Jos haluat ottaa henkilövakuutuksen suomalaisesta vakuutusyhtiöstä, tarvitset yleensä suomalaisen Kela-kortin. Henkilövakuutuksia ovat esimerkiksi tapaturmavakuutus, hoitokuluvakuutus ja henkivakuutus.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVakuutus- ja rahoitusneuvonta

Neuvontaa pankki- ja vakuutusasioissa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVakuutusfakta.com

Vakuutusyhtiöitä Suomessa

Puhelin

Kun ostat Suomessa puhelinliittymän, saat suomalaisen puhelinnumeron. Puhelinliittymiä tarjoavat monet yritykset. Kun avaat liittymän, tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen, ja sinulla täytyy olla osoite Suomessa. Sinun täytyy yleensä myös esittää maksukäyttäytymistiedot eli tiedot siitä, että olet maksanut laskusi, eikä sinulla ole luottohäiriömerkintää. Muuten sinun täytyy maksaa liittymästä ennakkomaksu.

Voit myös ostaa Pre-paid-liittymän. Silloin et tarvitse suomalaista henkilötunnusta ja osoitetta Suomessa. Pre-paid-kortille on etukäteen ladattu tietty summa, jolla voit soittaa. Pre-paid-liittymiä voit ostaa esimerkiksi R-kioskeista, joistakin supermarketeista tai internetistä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePuhelinliittymat.fi

Puhelinoperaattoreita Suomessa

Internet

Suomessa monet asiat voi hoitaa internetin välityksellä. Usein viranomaisten tai yritysten kanssa voi hoitaa asioita niiden verkkosivujen kautta. Internet-yhteys kannattaa hankkia mahdollisimman pian kun olet muuttanut Suomeen.

Saat kotiisi internet-yhteyden, kun teet sopimuksen internet-palveluntarjoajan kanssa. Palveluntarjoajien hintoja kannattaa vertailla, ennen kuin teet sopimuksen. Suomessa toimii paljon yrityksiä, jotka tarjoavat monenlaisia internet-yhteyksiä. Näitä yrityksiä löydät esimerkiksi verkon hakukoneilla, kun kirjoitat hakukoneen tekstikenttään ”internetliittymä”. Yhteyksien hinnat vaihtelevat paljon.

Internetiä voit myös käyttää kirjastoissa ilmaiseksi, jos sinulla on kirjastokortti. Kirjastokortin saa ilmaiseksi kirjastosta. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Kirjastot. Myös joissakin kahviloissa asiakkaiden on mahdollista käyttää internetiä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Internet- ja puhelinliittymät

Hintataso Suomessa

Hintataso on Suomessa korkea. Esimerkiksi ruoka ja monet palvelut maksavat Suomessa enemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Asumisen hinta vaihtelee paljon. Suurissa kaupungeissa asuminen on paljon kalliimpaa kuin pienillä paikkakunnilla.

Lue lisää hinnoista ja muista elinkustannuksista Suomessa InfoFinlandin sivulta Hintataso Suomessa.

Ostaminen ja kuluttajan oikeudet

Jokainen, joka ostaa tavaroita tai palveluja, on kuluttaja. Kuluttajansuojalaki turvaa kuluttajan oikeudet Suomessa. Jos ostat tavaran, jossa on vikoja, joita et ole itse aiheuttanut, sinulla on oikeus saada hyvitystä. Voit esimerkiksi saada tilalle tavaran, jossa ei ole virheitä, tai voit saada rahasi takaisin.

Jos olet ostanut tavaran, jossa on puutteita, ota ensin yhteyttä tavaran myyjään. Jos et voi sopia asiaa myyjän kanssa, ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKilpailu- ja kuluttajavirasto

Kuluttajaneuvonta

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne toimii Suomessa hyvin. Junalla ja linja-autolla voi matkustaa melkein kaikkialle Suomessa. Moniin kaupunkeihin pääsee myös lentämällä. Suurissa kaupungeissa ja niiden lähellä on myös hyvin toimiva paikallisliikenne. Paikallisliikenne toimii tavallisesti busseilla.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Liikenne Suomessa.

Ajokortti

Suomessa voit suorittaa ajokortin, jos olet täyttänyt 18 vuotta. Jos sinulla on ajokortti jostakin muusta maasta, riippuu tilanteesta, miten sinun kannattaa toimia.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Liikenne Suomessa.

Ilmasto ja pukeutuminen

Suomen ilmasto on kylmempi kuin monissa muissa maissa. Suomessa keskilämpötila on talvella nollan Celsius-asteen alapuolella ja kesällä +10 Celsius-asteen yläpuolella. Kevään ja syksyn lämpötilat asettuvat tälle välille. Talvella Suomessa kannattaa pukeutua lämpimästi. Lue lisää Suomen ilmastosta InfoFinlandin sivulta Suomen ilmasto.

Media

Suomessa ilmestyy lähes 200 sanomalehteä. Suomessa näkyy neljä julkista televisiokanavaa ja monia kaupallisia televisiokanavia. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Media Suomessa.

Suomalainen kulttuuri

Tietoa suomalaisesta kulttuurista saat InfoFinlandin sivuilta Suomalainen tapakulttuuri ja Suomalainen työelämä.

Sivulla Suomalaiset juhlapäivät on tietoa niistä juhlista, joita Suomessa vietetään.