Siirry sisältöön

Liikenne Suomessa

Julkaistu05.05.2022

Suomessa välimatkat ovat pitkiä, mutta julkinen liikenne toimii hyvin ja tiet ovat hyväkuntoisia. Liikenne on Suomessa oikeanpuoleinen. Ulkomailla myönnetyllä ajokortilla saa yleensä ajaa Suomessa, mutta joissakin tilanteissa se täytyy vaihtaa suomalaiseen ajokorttiin. Tältä sivulta löydät tietoa julkisesta liikenteestä, oman auton käytöstä ja ajokorteista Suomessa.

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne toimii Suomessa hyvin. Junalla ja linja-autolla voi matkustaa melkein kaikkialle Suomessa. Moniin kaupunkeihin pääsee myös lentämällä. Suurissa kaupungeissa ja niiden lähellä on myös hyvin toimiva paikallisliikenne. Paikallisliikenne toimii tavallisesti busseilla.

Juna

Junaliikennettä hoitaa Suomessa VR. Voit ostaa lipun junaan VR:n verkkosivuilta, VR Matkalla -sovelluksesta, lippuautomaatista tai lipunmyyntipisteestä rautatieasemalla, puhelimitse VR:n asiakaspalvelusta tai R-kioskilta. Tietoa junien aikatauluista löydät VR:n verkkosivuilta tai rautatieasemilta.

Bussi

Linja-autoyrityksiä on Suomessa paljon. Voit ostaa lipun pitkän matkan bussiin Matkahuollon verkkosivuilta, Reitit ja liput -sovelluksesta, Bussiliput-sovelluksesta, Matkahuollon toimipisteistä tai bussista kuljettajalta. Löydät tietoa bussien aikatauluista Matkahuollon verkkosivuilta tai Matkahuollon toimipisteistä.

Alennuksia junalipuista ja bussilipuista voivat saada

 • lapset
 • opiskelijat
 • eläkeläiset
 • varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet

Voit suunnitella itsellesi sopivan matkareitin esimerkiksi Traficomin Matka.fi -palvelussa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMatkahuolto

Bussiliput

Lentoliikenne

Suomessa on 21 lentoasemaa. Suurin on Helsinki-Vantaan lentoasema. Monet lentoyhtiöt tarjoavat lentoja Suomesta ulkomaille. Suurin osa ulkomaanlennoista lähtee Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Oma auto

Auton ostaminen ja käyttö on Suomessa melko kallista. Hyväkuntoiset autot maksavat useita tuhansia euroja. Auton omistamiseen ja käyttöön liittyy myös paljon kustannuksia, kuten esimerkiksi

 • polttoaine
 • vakuutukset
 • auton renkaat
 • auton huolto ja korjaukset
 • autoverot.

Jos sinulla on auto, sinun on pakko ottaa liikennevakuutus. Liikennevakuutuksen saat vakuutusyhtiöstä.

Suomessa auton pitää olla katsastettu ja rekisteröity. Katsastuksia tekevät katsastusasemat. Rekisteröintejä tehdään esimerkiksi katsastusasemilla, vakuutusyhtiöissä ja autoliikkeissä. Voit tehdä rekisteröinnin myös internetissä Traficomin sivuilla.

Suomessa laki määrää, että autossa pitää olla talvella talvirenkaat. Talvella voi käyttää joko nastarenkaita tai kitkarenkaita. Autoa, jossa on nastarenkaat, on helpompi hallita liukkaalla tiellä. Nastarenkaita et kuitenkaan voi käyttää kesällä.

Suomessa liikennesääntöjä täytyy noudattaa tarkasti. Poliisi valvoo liikennesääntöjen noudattamista. Liikennesääntöjen rikkomisesta voi saada sakkoja.

Minkä tahansa moottoriajoneuvon kuljettaminen on rikos, jos kuljettaja on päihtynyt (alkoholi tai huumeet).

Oman auton tuominen Suomeen ulkomailta

Jos tulet Suomeen omalla autolla sinun pitää hoitaa seuraavat asiat:

 • Tee käyttöönottoilmoitus Verohallinnolle.
 • Jätä autoveroilmoitus Verohallinnolle.
 • Vie ajoneuvo rekisteröintikatsastukseen katsastusasemalle.
 • Tee ajoneuvon ensirekisteröinti. Ensirekisteröinnissä saat ajoneuvollesi suomalaiset rekisterikilvet.

Lisätietoja ajoneuvon tuomisesta Suomeen saat Traficomin-verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleExpatFinland.com

Auto ja ajaminen Suomessa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Tietoa ajoneuvon rekisteröinnistä

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ajoneuvon katsastaminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Tietoa ajoneuvon verotuksesta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ajoneuvon tuominen Suomeen

Ajokortti

Voit ajaa autoa Suomessa vain, jos sinulla on voimassa oleva ajokortti. Sinun täytyy olla vähintään 18-vuotias, jotta voit saada ajokortin. Ennen kuin voit saada ajokortin sinun täytyy osallistua ajo-opetukseen ja suorittaa kuljettajantutkinto. Ajo-opetusta voit saada autokoulussa. Myös esimerkiksi sukulainen tai tuttava, jolla on ajokortti ja vähintään viisi vuotta ajokokemusta, voi opettaa sinua. Tätä varten tarvitaan opetuslupa Traficomilta.

Moottoripyörällä ajamista varten tarvitset moottoripyöräkortin. Se minkälaisen kortin tarvitset, riippuu siitä, minkälaista moottoripyörää haluat ajaa.

Mopolla ajamista varten tarvitset mopokortin, jos sinulla ei ole ajokorttia. Mopokorttia ei vaadita, jos olet täyttänyt 15 vuotta ennen 1.1.2000.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Opetuslupa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Tietoa ajokorteista

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ajokortin hankkiminen

Ulkomainen ajokortti Suomessa

Jos sinulla on ajokortti EU-maasta tai ETA-maasta, se on voimassa myös Suomessa. Jos haluat, voit vaihtaa sen suomalaiseen ajokorttiin, jos asut Suomessa vakituisesti.

Jos sinulla on ajokortti jostakin maasta, joka kuuluu Geneven tai Wienin tieliikennesopimukseen, voit ajaa kortilla Suomessa enintään kaksi vuotta. Sen jälkeen, kun olet asettunut vakinaisesti asumaan Suomeen, sinulla on kaksi vuotta aikaa vaihtaa ulkomaalainen ajokortti. Jos et vaihda korttia ajoissa, sinun täytyy suorittaa kuljettajantutkinto (teoria- ja ajokoe) Suomessa.

Jos sinulla on ajokortti maasta, joka ei kuulu Geneven tai Wienin tieliikennesopimukseen, voit ajaa tällä kortilla vuoden ajan, sen jälkeen kun sinut on merkitty Suomen väestötietojärjestelmään. Sinun täytyy suorittaa kuljettajantutkinto Suomessa, jos haluat vaihtaa ajokorttisi suomalaiseen ajokorttiin.

Voit hakea ajokorttisi vaihtamista suomalaiseen ajokorttiin Ajovarman palvelupisteessä. Varaa aika etukäteen Ajovarman verkkosivujen kautta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ulkomainen ajokortti Suomessa