Siirry sisältöön

Liikenne Suomessa

Julkaistu25.03.2024

Suomessa välimatkat ovat pitkiä, mutta julkinen liikenne toimii hyvin ja tiet ovat hyväkuntoisia. Liikenne on Suomessa oikeanpuoleinen. Ulkomailla myönnetyllä ajokortilla saa yleensä ajaa Suomessa, mutta joissakin tilanteissa se täytyy vaihtaa suomalaiseen ajokorttiin. Tältä sivulta löydät tietoa julkisesta liikenteestä, oman auton käytöstä ja ajokorteista Suomessa.

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne toimii Suomessa hyvin. Junalla ja linja-autolla voi matkustaa melkein kaikkialle Suomessa. Moniin kaupunkeihin pääsee myös lentämällä. Suurissa kaupungeissa ja niiden lähellä on myös hyvin toimiva paikallisliikenne. Paikallisliikenne toimii tavallisesti busseilla.

Juna

Junaliikennettä hoitaa Suomessa VR. Voit ostaa lipun junaan VR:n verkkosivuilta, VR Matkalla -sovelluksesta, lippuautomaatista tai lipunmyyntipisteestä rautatieasemalla, puhelimitse VR:n asiakaspalvelusta tai R-kioskilta. Tietoa junien aikatauluista löydät VR:n verkkosivuilta tai rautatieasemilta.

Bussi

Linja-autoyrityksiä on Suomessa paljon. Voit ostaa lipun pitkän matkan bussiin Matkahuollon verkkosivuilta, Reitit ja liput -sovelluksesta, Bussiliput-sovelluksesta, Matkahuollon toimipisteistä tai bussista kuljettajalta. Löydät tietoa bussien aikatauluista Matkahuollon verkkosivuilta tai Matkahuollon toimipisteistä.

Alennuksia junalipuista ja bussilipuista voivat saada

 • lapset
 • opiskelijat
 • eläkeläiset
 • varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet

Voit suunnitella itsellesi sopivan matkareitin esimerkiksi Traficomin Matka.fi -palvelussa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMatkahuolto

Bussiliput

Lentoliikenne

Suomessa on 21 lentoasemaa. Suurin on Helsinki-Vantaan lentoasema. Monet lentoyhtiöt tarjoavat lentoja Suomesta ulkomaille. Suurin osa ulkomaanlennoista lähtee Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Ajaminen Suomessa

Auton ostaminen ja käyttö on Suomessa melko kallista. Hyväkuntoiset autot maksavat useita tuhansia euroja. Auton omistamiseen ja käyttöön liittyy myös paljon kustannuksia, kuten esimerkiksi

 • polttoaine
 • vakuutukset
 • auton renkaat
 • auton huolto ja korjaukset
 • autoverot.

Jos sinulla on auto, sinun on pakko ottaa liikennevakuutus. Liikennevakuutuksen saat vakuutusyhtiöstä.

Suomessa auton pitää olla katsastettu ja rekisteröity. Katsastuksia tekevät katsastusasemat. Rekisteröintejä tehdään esimerkiksi katsastusasemilla, vakuutusyhtiöissä ja autoliikkeissä. Voit tehdä rekisteröinnin myös internetissä Traficomin sivuilla.

Suomessa laki määrää, että autossa pitää olla talvella talvirenkaat. Talvella voi käyttää joko nastarenkaita tai kitkarenkaita. Autoa, jossa on nastarenkaat, on helpompi hallita liukkaalla tiellä. Nastarenkaita et kuitenkaan voi käyttää kesällä.

Suomessa liikennesääntöjä täytyy noudattaa tarkasti. Poliisi valvoo liikennesääntöjen noudattamista. Liikennesääntöjen rikkomisesta voi saada sakkoja.

Minkä tahansa moottoriajoneuvon kuljettaminen on rikos, jos kuljettaja on päihtynyt (alkoholi tai huumeet).

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenneturva

Ajaminen Suomessa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleExpatFinland.com

Auto ja ajaminen Suomessa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVäylävirasto

Liikennemerkit

Ulkomaisen henkilöauton käyttäminen Suomessa

Jos tuot auton ulkomailta Suomeen, sinun täytyy hoitaa auton vakuutus-, rekisteröinti- ja veroasiat.

Jos asut vakituisesti Suomessa

Jos asut Suomessa vakituisesti tai asumisesi Suomessa muuttuu vakituiseksi, sinun pitää maksaa autostasi autovero ja rekisteröidä auto Suomessa. Jos tuot auton EU:n tulli ja veroalueen ulkopuolelta (tai EU:n veroalueen ulkopuolelta), se pitää myös tullata Suomeen.

Kun tuot autosi Suomeen:

 • Tee autosta tulli-ilmoitus, jos tuot sen EU:n tulli ja veroalueen tai EU:n veroalueen ulkopuolelta.
 • Hanki autolle siirtolupa, jos sillä ei ole voimassa jonkin EU- tai Eta-maan rekisteröintiä.
 • Varmista, että autolla on liikennevakuutus, joka on voimassa Suomessa.
 • Tee Verohallinnolle käyttöönottoilmoitus ennen, kun alat käyttää autoa.
 • Tee autoveroilmoitus Verohallinnolle ja maksa autovero.
 • Vie auto rekisteröintikatsastukseen katsastusasemalle ja rekisteröi auto.

Lisätietoa auton tuomisesta Suomeen löydät Tullin ja Veron sivuilta.

Jos asut vakituisesti ulkomailla

Sinun ei tarvitse maksaa autoveroa eikä rekisteröidä autoa Suomessa, jos et asu vakituisesti Suomessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi turisteja, opiskelijoita ja Suomessa tilapäisesti ja lyhyen ajan töissä olevia.

Turistit voivat tavallisesti käyttää autoa verottomasti Suomessa enintään 6 kuukauden ajan 12 kuukauden ajanjaksolla, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

 • et asu vakituisesti Suomessa
 • autosi on rekisteröity ulkomailla
 • autollasi on Suomessa voimassa oleva liikennevakuutus

Myös työntekijöillä ja opiskelijoilla, jotka eivät asu Suomessa vakituisesti, voi olla oikeus käyttää autoaan verottomasti Suomessa. Lue auton verotonta käyttöä koskevat säännöt Tullin verkkosivuilta. 

Jos asumisesi Suomessa muuttuu vakituiseksi, sinun pitää tullata auto Suomeen (jos olet tuonut sen EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta tai EU:n veroalueen ulkopuolelta), rekisteröidä auto Suomessa ja maksaa autovero.

Lisätietoa ulkomailta tuodun auton väliaikaisesta käyttämisestä Suomessa löydät Tullin verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Tietoa ajoneuvon rekisteröinnistä

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ajoneuvon katsastaminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Tietoa ajoneuvon verotuksesta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ajoneuvon tuominen Suomeen

Ajokortti

Voit ajaa autoa Suomessa vain, jos sinulla on voimassa oleva ajokortti.

Ulkomainen ajokortti Suomessa

Suomessa hyväksytään kaikki ajokortit, jotka on myönnetty Suomen tunnustamissa valtioissa. Ulkomaista ajokorttia ei hyväksytä, jos kortin haltija on asunut Suomessa silloin kun kortti on myönnetty.

Ajokorttisi on oltava latinalaisin kirjaimin kirjoitettu tai sinulla pitää olla mukanasi siitä käännös suomen, ruotsin tai englannin kielelle.

Jos sinulla on ajokortti EU-maasta tai ETA-maasta, voit ajaa sillä Suomessa niin kauan, kun sen on voimassa. Voit vaihtaa sen suomalaiseen ajokorttiin, jos asut Suomessa vakituisesti. Henkilöauton ajamiseen oikeuttava kortti pitää vaihtaa suomalaiseen ajokorttiin kahden vuoden sisällä siitä, kun sen voimassaolo on päättynyt.

Jos sinulla on ajokortti jostakin EU:n ulkopuolisesta maasta, joka kuuluu Geneven tai Wienin tieliikennesopimukseen, voit ajaa kortillasi Suomessa enintään kaksi vuotta. Ulkomaisen ajokortin vaihtaminen suomalaiseksi on mahdollista, sitten kun asut vakinaisesti Suomessa. Kun olet muuttanut Suomeen vakinaisesti asumaan, sinulla on kaksi vuotta aikaa vaihtaa ajokorttisi suomalaiseen ajokorttiin. Ajokorttisi täytyy olla voimassa, sillä hetkellä kun vaihdat sen. Jos et vaihda korttia ajoissa tai korttisi ei ole enää voimassa, sinun täytyy suorittaa kuljettajantutkinto (teoria- ja ajokoe) Suomessa.

Jos sinulla on ajokortti maasta, joka ei kuulu Geneven tai Wienin tieliikennesopimukseen, voit ajaa tällä kortilla vuoden ajan, sen jälkeen, kun sinut on merkitty Suomen väestötietojärjestelmään. Sen jälkeen, sinun täytyy suorittaa kuljettajantutkinto Suomessa, jos haluat jatkaa ajamista.

Voit hakea ajokorttisi vaihtamista suomalaiseen ajokorttiin Ajovarman palvelupisteessä. Varaa aika etukäteen Ajovarman verkkosivujen kautta.

Ajokortin hankkiminen Suomessa

Ennen kuin voit saada ajokortin sinun täytyy osallistua ajo-opetukseen ja suorittaa kuljettajantutkinto.

Moottoripyörällä ajamista varten tarvitset moottoripyöräkortin.

Mopolla ajamista varten tarvitset mopokortin, jos sinulla ei ole ajokorttia.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ulkomainen ajokortti Suomessa