Siirry sisältöön

Tietoa Vantaasta

Julkaistu15.08.2023
Vantaa on rento ja viihtyisä lentokenttäkaupunki, joka sijaitsee Espoon ja Helsingin vieressä. Vantaalla on hyvät liikenneyhteydet joka puolelle Suomeen ja myös ulkomaille. Kaupungissa asuu yli 237 000 ihmistä, joista noin 21,6 % puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea ja ruotsia. Vantaalla on pitkä historia ja nykyään se on nopeasti kehittyvä kaupunki. Pääset osallistumaan ja vaikuttamaan kaupungin toimintaan monella eri tavalla.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Liikenne

Joukkoliikenne

Vantaalla ja koko pääkaupunkiseudulla on hyvät joukkoliikenneyhteydet. Pääradan ja Martinlaakson radan varrella on useita juna-asemia. Kaupungissa kulkevat monien linja-autojen reitit.

Vantaa kuuluu Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään (HSL), joka järjestää joukkoliikenteen pääkaupunkiseudulla. Lisätietoa saat HSL:n sivuilta.

Reittiopas-palvelusta voit hakea tietoa reiteistä pääkaupunkiseudulla. Palvelu ehdottaa, miten voit päästä julkisilla liikennevälineillä paikasta toiseen.

Julkisissa liikennevälineissä voit maksaa käteisellä rahalla tai matkakortilla. Lähijunissa sinun täytyy ostaa lippu ennakkoon. Voit myös ostaa mobiililipun puhelimella tai kertalipun automaatista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin seudun liikenne HSL

Reittiopas

HSL-kortti

HSL-kortilla on halvempi matkustaa kuin käteisellä rahalla. HSL-kortti käy paikallisliikenteen linja-autoissa, lähijunissa, metrossa, raitiovaunuissa ja Suomenlinnan lautalla.

HSL-kortteja on kahdenlaisia. Henkilökohtainen kortti tarkoittaa, että vain kortin omistaja voi käyttää sitä. Se on halvin tapa matkustaa. Haltijakohtainen kortti tarkoittaa, että korttia voi käyttää useampi henkilö.

Ennen kuin hankit henkilökohtaisen kortin, sinun täytyy rekisteröityä vakinaiseksi asukkaaksi johonkin HSL:n lippualueen kaupunkiin. Kaupungit ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava ja Sipoo.

Voit ostaa HSL-kortin HSL:n myyntipisteestä tai palvelupisteestä. Niitä on eri puolilla pääkaupunkiseutua. Henkilökohtaisen HSL-kortin voi ostaa palvelupisteestä. Jos ostat henkilökohtaisen HSL-kortin, ota mukaasi henkilöllisyystodistus. Voit ostaa henkilökohtaisen HSL-kortin myös HSL:n verkkosivujen kautta, jos sinulla on suomalaiset verkkopankkitunnukset.

Voit matkustaa HSL-kortilla, kun lataat siihen kautta tai arvoa. Kausi tarkoittaa aikaa: esimerkiksi yksi kuukausi. Arvo tarkoittaa rahaa. Jos käytät julkista liikennettä usein, sinun kannattaa ladata kortille kautta.

Voit ladata HSL-kortin missä tahansa matkakortin latauspisteessä tai internetissä. Lisätietoja saat HSL:n verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin seudun liikenne (HSL)

Myyntipaikkahaku

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin seudun liikenne (HSL)

Tietoa ja neuvoja matkustajille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin seudun liikenne

Liput ja hinnat

Kävely ja pyöräily

Pyöräilyn ja kävelyn reittioppaasta voit hakea sopivan reitin, jos haluat kävellä tai liikkua polkupyörällä Vantaalla.

Paperisen Vantaan pyöräilykartan voi hakea Vantaa-infosta. Pyöräilykartat ovat maksuttomia.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

Vantaa-info

Auto ja lentoliikenne

Helsinki-Vantaan kansainvälinen lentoasema sijaitsee Vantaalla. Lentoasemalle on hyvät kulkuyhteydet autolla, busseilla ja junalla.

Monilla rautatieasemilla on mahdollista pysäköidä auto ja jatkaa matkaa julkisilla liikennevälineillä. Bussien ja junien aikataulut löydät helposti reittioppaasta.

Tietoa koko Suomen liikenteestä löydät InfoFinlandin sivulta Liikenne Suomessa.

Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Vantaan asioista päättää kaupunginvaltuusto. Siinä on 67 jäsentä, jotka edustavat eri poliittisia ryhmiä. Valtuusto valitaan joka neljäs vuosi kunnallisvaaleissa.

Vantaan asukkaat voivat vaikuttaa monella tavalla päätöksentekoon ja asioiden valmisteluun. Voit seurata valtuuston kokouksia ja saada lisää tietoa päätöksenteosta Vantaa-kanavalta.

Vantaalla on monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta, joka tekee esityksiä maahanmuuttajia koskevissa asioissa. Lue lisää Vantaan kaupungin verkkosivuilta.

Vantaalla on monia poliittisia yhdistyksiä, maahanmuuttajien yhdistyksiä ja muita yhdistyksiä, joiden kautta voit myös vaikuttaa päätöksentekoon. Lisätietoa yhdistyksistä saat Vantaalla.info-sivuilta.

Uskonto

Vantaalla ja Helsingissä on monia uskonnollisia yhteisöitä. Uskonnot Suomessa -palvelusta voit hakea tietoa uskonnollisen yhteisön ja paikkakunnan mukaan.

Evankelisluterilaisella kirkolla on Vantaalla kuusi suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen seurakunta. Lue lisää Vantaan seurakuntayhtymän verkkosivuilta.

Tikkurilassa on ortodoksinen kirkko. Lisää tietoa ortodoksisen seurakunnan toiminnasta Vantaalla saat Helsingin ortodoksisen seurakunnan sivuilta.

Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin ortodoksinen seurakunta

Ortodoksinen seurakunta

Perustietoa

Vantaa on yksi pääkaupunkiseudun neljästä kunnasta. Se sijaitsee Espoon ja Helsingin vieressä. Vantaan keskus on Tikkurila. Lisäksi Vantaalla on muita isoja taajamia, kuten Korso, Koivukylä-Havukoski, Myyrmäki, Martinlaakso, Hakunila, Länsimäki ja Pakkala.

Vantaalla on 237 000 asukasta. Heistä ruotsinkielisiä on noin 2,4%. Noin 21,6 % puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea ja ruotsia. Vantaalla puhutaan yli 120 äidinkieltä. Pinta-ala on noin 240 km2, josta 2 km2 on vettä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

Perustietoa

Historia

Vantaan alueella on asuttu hyvin kauan. Asutuksesta on löydetty jäänteitä, jotka ovat jopa 7000 vuotta vanhoja. Nykyinen Vantaa on syntynyt entisen Helsingin pitäjän alueelle. Helsingin pitäjän historia ulottuu 1300-luvulle asti. Helsingin pitäjästä tuli ensin Helsingin maalaiskunta, sitten Vantaan kauppala vuonna 1972 ja lopulta Vantaan kaupunki vuonna 1974. Vantaan kehittymiselle on ollut tärkeää sijainti pääkaupungin Helsingin naapurina. Tärkeät tiet, kuten tie Turusta Helsingin kautta Viipuriin ja myöhemmin rautatie Helsingistä pohjoiseen, ovat kulkeneet Vantaan läpi. Teiden ja rautatien varrelle on syntynyt teollisuutta ja asuinalueita. Vantaa on edelleen tärkeä liikenteen keskus. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokenttä on Vantaalla.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

Kaupunginmuseo