Siirry sisältöön

Terveys Oulussa

Julkaistu30.05.2024
Oulu kuuluu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen (Pohde). Pohde tarjoaa tukea terveyteen, turvallisuuteen, sosiaalipalveluihin ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Oulussa on myös yksityisiä lääkärikeskuksia.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tällä sivulla on tietoa terveyspalveluista Oulussa. 

Terveyspalvelut Oulussa

Terveyskeskukset

Oulussa on terveysasemia eri puolilla kaupunkia, ja ne tarjoavat terveyspalveluita. Jokaisella terveysasemalla on oma ajanvarauspuhelinnumeronsa, josta voi varata ajan kiireettömään hoitoon sairaanhoitajalle tai lääkärille. Kiireellisissä tilanteissa voit mennä terveyskeskukseen maanantaista perjantaihin ilman ajanvarausta. Oulussa kiireelliseen hoitoon ei voi varata aikaa, vaan pääset hoitoon jonottamalla. 

Aika terveyskeskukseen varataan  puhelimitse. Jos linjoilla on ruuhkaa, voit jättää soittopyynnön. Soittopyyntöihin vastataan niin pian kuin mahdollista.

Maahanmuuttajien terveyspalvelut tarjoavat terveydenhoitoon liittyviä palveluja pakolaistaustaisille maahanmuuttajille maahanmuutosta kahden vuoden ajan.

Laboratoriokokeet

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen laboratoriopalvelut järjestää NordLab. Aika laboratorioon varataan itse NordLabin verkkosivuilta.

Ajan voi varata myös puhelimitse numerosta 0206198019.

Ohjeita ja neuvoja laboratoriotutkimuksiin tai niihin valmistautumiseen saa numerosta 08 558 44355.

Tarvitset laboratoriokäynnille lääkärin tai hoitajan lähetteen. Yksityislääkärin lähetteellä voi asioida myös NordLabilla, mutta silloin maksat itse näytteenoton laboratoriossa.

Rokotukset

Saat tietoa rokotuksista terveyskeskuksista.

Lääkkeet

Suomessa lääkkeitä voi ostaa vain apteekeista. Itsehoitolääkkeitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Reseptien uusiminen

Voit uusia aiemmin saamasi lääkereseptin terveysasemilla. Reseptien uusinta hoidetaan pääasiassa eReseptillä, joka on lääkärin sähköisesti laatima ja allekirjoittama lääkemääräys. eResepti tallennetaan keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi. Potilas voi hakea Kela-kortilla lääkkeensä mistä tahansa apteekista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Oulun terveyskeskukset

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen Apteekkariliitto

Apteekki

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKanta (Kansallinen Terveysarkisto)

Omakanta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Oulun omahoito

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohde

Rokotukset

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohde

Reseptien uusinta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleNordLab

NordLab

Päivystys

Päivystyksessä hoidetaan sairauksia ja vammoja, joiden hoitaminen ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Päivystyksessä hoidetaan myös mielenterveyden oireita.

Terveyskeskusten aukioloaikoina saat kiireellistä hoitoa omasta terveyskeskuksestasi.

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa illalla tai viikonloppuna, saat apua mistä tahansa lähimmästä ympärivuorokautisesta päivystyksestä. Oulussa sellainen on Oulun seudun yhteispäivystys.

Ennen kuin lähdet päivystykseen, soita Päivystysapuun numeroon 116 117.

Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita 112. Henkeä uhkaavia tilanteita ovat esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet tai äkillinen kouristelu.

Lue lisää: Terveyspalvelut Suomessa

Raskaus ja synnytys

Kun huomaat olevasi raskaana, ota yhteyttä äitiysneuvolaan. Äitiysneuvolassa tuetaan äidin, vauvan ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia raskauden aikana. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Synnytyssairaala on Oulun yliopistollinen sairaala.

Lue lisää: Raskaus ja synnytys

Lue lisää: Kun lapsi syntyy Suomessa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Äitiysneuvola

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohde

Synnytysosasto

Yksityiset terveyspalvelut

Oulussa on erillisiä, yksityisiä terveyspalveluita.

Lue lisää: Terveyspalvelut Suomessa

Lapsen terveys

Neuvolat tarjoavat palveluja alle kouluikäisille lapsille ja perheille. Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä sekä tuetaan vanhempia kasvatustyössä.

Neuvolasta saat myös puhelimitse terveysneuvontaa.

Lue lisää: Lapsen terveys

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto

Peruskoulun oppilaat ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijat saavat maksuttoman terveystarkastuksen. Koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajat, koulukuraattorit ja koulupsykologit auttavat sinua terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.

Korkeakouluopiskelijana saat lääkäri-, hammaslääkäri- ja mielenterveyspalvelut Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön kautta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Kouluterveydenhuolto

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Opiskeluterveydenhuolto

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYlioppilaiden terveydenhoitosäätiö

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

Ikäihmisen terveys

Ikäihmisen neuvontapalvelu Aino-neuvonta on ikääntyneiden oma neuvontapalvelu. Voit kysyä Pohteen, yksityisen ja kolmannen sektorin palveluista. Neuvonta on maksutonta palvelua ikääntyneille ja heidän läheisilleen.

 

Hammashoito

Pohteen hammashoitolat ovat avoinna arkipäivisin.

Viikonloppuisin ja arkipyhinä hammaslääkäripäivystys on Aapistie 3 (Kontinkangas). 

Lue lisää: Hammashoito

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Hammashoitolat

Mielenterveyspalvelut

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa mielenterveyden oireiden vuoksi, saat apua omasta terveyskeskuksestasi. Jos terveyskeskus on kiinni, saat apua ympärivuorokautisesta yhteispäivystyksestä.

Psykiatrian päivystyksessä hoidetaan vakavia mielenterveyden häiriöitä. Niitä ovat esimerkiksi psykoottisuus eli todellisuudentajun häiriintyminen, itsetuhoisuus, vaikea masennus tai ahdistus. Psykiatrian päivystykseen tarvitset lähetteen terveyskeskuksestasi tai yhteispäivystyksestä.

Soita sosiaali- ja kriisipäivystykseen, jos sinä tai läheisesi olette kohdanneet vakavan kriisin.

Kiireettömissä asioissa ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi Oulun Omahoidon kautta tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarausnumeroon. Voit ottaa yhteyttä myös digitaalisen sote-keskuksen mielenterveys-chatin kautta.

Lue lisää: Mielenterveys

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Oulun terveyskeskukset

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Psykiatrian päivystys

Seksuaaliterveys ja ehkäisy

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan terveyskeskuksissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Jos harkitset raskauden keskeyttämistä tai epäilet, että sinulla on sukupuolitauti, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskelijaterveysasemalle tai omalle terveysasemallesi.

Lue lisää: Seksuaaliterveys

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohde

Seksuaalineuvonta

Tukea sairauden aikana

Jos kuulut suomalaisen sairausvakuutuksen piiriin voit hakea omavastuuajan jälkeen Kelalta sairauspäivärahaa. Voit tehdä hakemuksen verkossa tai lähettää sen postissa Kelaan. Voit myös käydä Kelan toimistolla.

KELA
Sepänkatu 18
PL 221
90101 Oulu

Lue lisää: Tukea sairauden aikana

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKela

Kela

Vammaiset ihmiset

Vammaispalvelut on tarkoitettu sinulle, jos sinulla on vamma, kehitysvamma tai jokin sairaus, jonka vuoksi sinulla on erityisiä vaikeuksia selviytyä arjessa. Vammaispalvelujen tarkoitus on parantaa vammaisten henkilöiden tasa-arvoa. Vammaispalvelujen tarkoitus on tukea sinua, jotta selviydyt mahdollisimman hyvin jokapäiväisestä elämästäsi. Tavoitteena on, että voit toimia mahdollisimman itsenäisesti.

Kehitysvammaisten palvelut edistävät kehitysvammaisen henkilön ja hänen läheistensä arkea tukemalla itsenäisyyttä ja yhteiskunnan tasa-arvoista jäsenyyttä sekä turvata tarvittava hoito ja huolenpito erilaisissa elämänvaiheissa.

Ensiarviotiimi auttaa vammaisten palveluihin liittyvissä asioissa. Ensiarviotiimi on tarkoitettu uusille asiakkaille. Neuvomme myös läheisiä ja eri alojen ammattilaisia.

Uudet asiakkaat ottavat ensin yhteyttä ensiarviotiimiin.

 

Lue lisää: Vammaiset

Päihdepalvelut

Saat apua, jos kärsit esimerkiksi päihde- tai peliriippuvuudesta. Tukea saat joko yksilöllisesti tai ryhmämuotoisena. Tuki voi olla esimerkiksi ohjausta, neuvontaa, kuntoutusta tai sosiaalista tukea.

Palveluihin hakeutumisesta voit kysyä neuvoa päihdepalvelujen palveluohjauksesta.

Lue lisää: Päihderiippuvuudet(Link leads to external service)