Siirry sisältöön

Perhe Iisalmessa

Julkaistu24.05.2024

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Avioliitto

Suomen lain mukaan avioliitto on kahden ihmisen laissa säädetty suhde. Avioliitto solmitaan vihkimisellä. Ennen avioliittoon vihkimistä täytyy pyytää kirjallisesti avioliiton esteiden tutkimista. Esteiden tutkinta tehdään maistraatissa. Tutkintapyynnön voi tehdä mihin tahansa maistraattiin.

Myös siviilivihkiminen tapahtuu yleensä maistraatissa.

Avioliittoasiat: 0295 536 244

  • avioliiton esteiden tutkinta
  • vihkiajanvaraus
  • avioehto
  • avoliittoasiat
  • esteettömyystodistus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleDigi- ja väestötietovirasto

Avioliitto

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
vihkiminen(at)dvv.fi
avioehto(at)dvv.fi

Lue lisää: Avioliitto

Avioero

Avioerohakemus jätetään jommankumman puolison kotipaikan käräjäoikeuden kansliaan. Hakemuksen voi lähettää myös postitse tai sähköpostina. Puolisot voivat hakea avioeroa joko yhdessä tai yksin. Jos vain toinen puoliso on hakijana, käräjäoikeus antaa hakemuksen tiedoksi toiselle puolisolle ja varaa tälle tilaisuuden lausua kirjallisesti oman näkemyksensä hakemuksesta. Myös rekisteröity parisuhde voidaan purkaa käräjäoikeuden päätöksellä. Rekisteröidyn parisuhteen purkamiseen sovelletaan samoja säännöksiä kuin avioeroon.

Hakemuksen jättämisestä tuomioistuimeen alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika. Harkinta- ajan jälkeen puolisoiden tulee hakea lopullista avioeroa uudella käräjäoikeuteen tehtävällä hakemuksella. Jos avioeroa ei haeta viimeistään vuoden kuluessa käräjäoikeuden määräämän harkinta-ajan alkamisesta, avioero raukeaa.

Pohjois-Savon Käräjäoikeus
Savonkatu 26
74100 Iisalmi

Lue lisää: Avioero

Lapset avioerossa

Jos sinulla on lapsia ja päädyt avioeroon, ota yhteyttä lastenvalvojaan. Lapsen vanhempien tekemän sopimuksen lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta vahvistaa lapsen asuinpaikkakunnan sosiaalilautakunta (lastenvalvoja). Mikäli vanhemmat eivät pääse keskinäiseen sopimukseen lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevassa asiassa, niin asia saatetaan tuomioistuimen päätettäväksi.

Lisätietoja ja yhteystiedot:

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYlä-Savon Sote

Lapset avioerossa

Lue lisää: Lapset avioerossa

Kun olet raskaana

Äitiysneuvolassa tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön hyvinvointia, ehkäistä raskausaikaisia häiriöitä, tunnistaa mahdollisimman varhain raskausaikaiset ongelmat ja häiriöt sekä järjestää viiveettä tarvittava hoito, apu ja tuki. Tavoitteena on myös edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tukea tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Varaathan ajan äitiysneuvolaan mahdollisimman pian positiivisen raskaustestin tehtyäsi.

Äitiysneuvolaan voit ottaa yhteyttä varaamalla sähköisesti puhelinajan, soittamalla puhelintunnilla tai chatin kautta.

Lisätietoa ja yhteystiedot:

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYlä-Savon Sote

Kun olet raskaana

Lue lisää: Raskaus ja synnytys

Lapsen hoito

Iisalmessa asuva tai kaupunkiin muuttava perhe voi hakea sähköisesti lapselle kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa tai yksityisen varhaiskasvatuksen palveluseteliä, ilmoittautua esiopetukseen sekä esiopetuksen jälkeiseen varhaiskasvatukseen.

Lisätietoa ja ohjeet hakemiseen:

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen Kaupunki

Lapsen hoito

Lue lisää: Lapsen hoito

Lapsen hoitaminen kotona

Jos perheen nuorin lapsi on alle 3-vuotias, vanhempi voi saada kotihoidon tukea, kun hän hoitaa lasta kotona. Jos sinulla on oikeus kotihoidon tukeen, voit hakea sitä Kelasta. Voit täyttää hakemuksen verkossa tai lähettää sen postissa Kelaan. Voit myös käydä Kelan toimistossa.

Käyntiosoite:
Päiviönkatu 14
74100 Iisalmi

Lue lisää: Tukea lapsen hoitamiseen kotona