Siirry sisältöön

Asettuminen Iisalmeen

Julkaistu24.05.2024

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Maahanmuuttajien neuvonta ja kotoutuminen

Iisalmen työllisyys- ja kansainvälisyyspalvelut tarjoavat ohjaus- ja neuvontapalveluja kaikille Ylä-Savossa asuville maahanmuuttajille. Yksikkö järjestää niin pakolaisten kuin myös työn, perhesiteen ja opiskelun perusteella muuttaneiden vastaanoton ja kotouttamisen palvelut. Yhteistyötä tehdään viranomaisten, oppilaitosten sekä järjestöjen kanssa

Iisalmen työllisyys- ja kansainvälisyyspalvelut

Pohjolankatu 9b

74100 Iisalmi

Kun olet juuri muuttanut Suomeen, voit hakea työ- ja elinkeinotoimistosta eli TE-toimistosta palveluita, jotka auttavat sinua kotoutumaan ja löytämään työpaikan. Erityisesti maahanmuuttajalle tarkoitettuja palveluja ovat:

  • maahanmuuttajan ohjaus ja neuvonta
  • alkukartoitus
  • kotoutumissuunnitelma
  • kotoutumiskoulutus

Yhteystiedot
Karjalankatu 3, Iisalmi
PL 2000,
70101 Kuopio

kirjaamo.pohjois-savo(at)te-toimisto.fi

Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma

Alkukartoitus sisältää alkuhaastattelun ja tarvittaessa kielitestin ja osaamiskartoituksen. Haastattelussa keskustellaan ja selvitetään asiakkaan koulutustausta, työkokemus, kielitaito ja muut asiat, jotka liittyvät elämään Suomessa. Alkukartoituksessa annetaan tietoa suomen kielen opiskelusta, työllistymisestä, kouluttautumisesta ja eri palveluista alueella. Haastattelu tehdään joko asiakkaan äidinkielellä tai muulla hänen ymmärtämällään kielellä.

Lisätietoa alkukartoituksista ja kotoutumissuunnitelman tekemisestä saat joko Iisalmen kaupungin maahanmuutto- ja pakolaispalveluista tai TE-toimistosta.

Lue lisää: Kotoutuminen Suomeen

Tarvitsetko tulkkia?

Jos et osaa suomea tai ruotsia, eikä sinulla ja viranomaisella ole muutakaan yhteistä kieltä, sinulla on joissakin tapauksissa oikeus saada tulkkausta, kun hoidat asioita viranomaisten kanssa. Viranomainen tilaa tulkin, jos olet ilmoittanut etukäteen, että tarvitset tulkkia. Tässä tapauksessa tulkkaus ei maksa sinulle mitään.

Voit käyttää tulkkia milloin haluat, jos maksat kustannukset ja tilaat tulkin itse.

Lue lisää: Tarvitsetko tulkkia?