Siirry sisältöön

Perhe Turussa

Julkaistu19.12.2022
Kaupunki tarjoaa palveluja ja toimintaa sekä nuorille pareille että lapsiperheille ja ikäihmisille.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Lapsiperheet

Muuta tärkeää tietoa aiheesta löydät sivulta Perhe.

Naimisiin Turussa

Suomessa avioliiton voivat solmia yli 18-vuotias nainen ja mies tai kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä. Ennen avioliittoa täytyy tehdä avioliiton esteiden tutkinta. Pyydä esteiden tutkintaa Digi- ja väestötietovirastosta hyvissä ajoin ennen hääpäivää. Siviilivihkiminen tehdään Digi- ja väestötietovirastossa ja siihen täytyy varata vihkimisaika.

Monella uskonnollisella yhteisöllä on oikeus suorittaa uskonnollinen vihkiminen. Jos haluat oman uskontosi mukaisen vihkimisen, ole yhteydessä seurakuntaasi.

Digi- ja väestötietovirasto, Turun yksikkö
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleDigi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto: Avioliitto

Lue lisää: Avioliitto

Lapsen syntymä

Tiedot lapsen syntymästä lähetetään sairaalasta Suomen väestötietojärjestelmään. Sinun täytyy ilmoittaa lapsen nimet, äidinkieli ja muut tarvittavat tiedot Digi- ja väestötietovirastoon erillisellä lomakkeella, joka lähetetään sinulle kotiin.

Lapsen syntymän rekisteröimisestä, isyyden tunnustamisesta ja huoltajuudesta voit lukea lisää InfoFinlandin sivulta Kun lapsi syntyy Suomessa.

Lastenvalvojat hoitavat lasten isyyden selvittämistä ja vahvistamista koskevat asiat silloin, kun vanhemmat eivät ole keskenään naimisissa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Lastenvalvoja

Lapsen hoito ja varhaiskasvatus

Turku tarjoaa palveluja ja tukea lapsen hoitamiseen ja kasvatukseen. Vastasyntyneen lapsen hoitoon saat neuvontaa ja apua neuvolasta.

Lastenneuvola seuraa lapsesi kehitystä vauvaiästä koulun alkuun asti. Tuemme perhettäsi erilaisissa lapsen kehitykseen, kasvatukseen ja hoitoon sekä parisuhteeseen liittyvissä kysymyksissä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Lastenneuvola

Lapsen päivähoito

Turussa on useita kaupungin päiväkoteja. Päiväkodit ovat avoinna arkisin kello 6.30–17.00 ja tarvittaessa kello 6.00–18.00. Osa päiväkodeista tarjoaa myös ilta- ja viikonloppuhoitoa. Kaupungissa on yksi ympärivuorokautinen päiväkoti. Päivähoitoalue määräytyy kotiosoitteen mukaan.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Varhaiskasvatus

Turussa on myös yksityisiä päiväkoteja, ryhmäperhepäiväkoteja ja perhepäivähoitajia, joihin haetaan ottamalla yhteyttä suoraan hoitopaikkaan. Turussa toimii ranskankielinen L’Hexagone, englanninkieliset Wendy House ja Daycare Daisy, venäjänkielinen Miska-talo sekä venäjän- ja vironkielinen Kielipesä yksityisenä päiväkotina. Yksityisiin päiväkoteihin voi hakea palveluseteliä.

Kaupungilta voi hakea päivähoitopaikkaa, jos perheellä on osoite Turussa. Hakemus täytyy tehdä vähintään 4 kuukautta ennen hoidon alkua. Jos sinulle tulee äkillinen tarve saada lapsi päivähoitoon työn tai opiskelun takia, hae paikkaa heti. Tällöin hoitopaikka järjestämiseen menee aikaa kaksi viikkoa.

Varhaiskasvatuksen palveluohjaus toimii Kauppatorin Monitorissa maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 9–15.30 ja keskiviikkoisin kello 9–12 ilman ajanvarausta. Perjantaille on mahdollista myös varata aika.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Varhaiskasvatus

Päivähoitopaikkaa voi hakea myös sähköisesti. Hakemuksen voimassaoloaika on yksi vuosi.

Lue lisää:

Päivähoito

Lapsen hoito

Kouluikäisten palvelut

Suurin osa alle kouluikäisistä lapsista osallistuu varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Ilmainen esikoulu pitää aloittaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Oppivelvollisuus alkaa Suomessa 7-vuotiaina. Silloin lapsi menee kaupungin peruskouluun.

Jos sinulla on kouluikäisiä lapsia, lue Turun kouluista kohdasta Koulutus Turussa.

Lapsen hoitaminen kotona

Omia lapsia voi hoitaa myös kotona. Jos sinulla on oikeus kotihoidon tukeen, voit hakea sitä Kelasta. Hakemuksen voi tehdä myös verkossa. Lisää tietoa saat Kelan sivuilta.

Kela Turku
Eerikinkatu 26
20100 Turku

Kela palvelee myös Skanssin Monitorissa.

Tarkistathan poikkeavat aukioloajat Kelan verkkosivuilta.

Leikkipuistot ja kerhot

Turussa on tarjolla toimintaa kotona hoidettaville lapsille. Lapset voivat mennä leikkikouluihin, leikkipuistoihin ja avoimiin päiväkoteihin.

Leikkikoulu on tarkoitettu 3-5 -vuotiaille lapsille, joilla ei ole kokopäivähoidon tarvetta.

Alle kouluikäisille lapsille järjestetään aamupäivisin toimintaa myös puistojen leikkipaikoilla, jota ohjaavat puistotädit.

Avoimen päiväkodin ryhmässä lapset toimivat yhdessä vanhempiensa kanssa. Lisätietoa toiminnan sisällöstä ja maksuista löydät Turun kaupungin sivuilta.

Ikäihmiset

Ikäihmisille on tarjolla paljon erilaisia palveluja aktiivisille senioreille suunnatuista vapaa-ajanpalveluista asumis- ja hoivapalveluihin.

Ikääntyneiden palveluohjaus tarjoaa vanhuksille ja heidän läheisilleen matalan kynnyksen neuvontaa ja ohjausta erilaisista ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjauksesta saa tietoa kunnan, yritysten, yhdistysten ja järjestöjen toiminnasta ja palveluista.

Palveluohjaus palvelee Kauppatorin Monitorissa joka arkipäivä.

Käyntiosoite:
Aurakatu 8 | KOP-kolmio
20100 Turku
Puh. 02 262 0100

Lue lisää ikäihmisten palveluista:

Ongelmat perheessä

Lapsiperheet saavat apua avioliiton ja parisuhteen ongelmiin kasvatus- ja perheneuvolasta. Se palvelee turkulaisia lapsiperheitä, joissa on 0–18-vuotiaita lapsia. Perheneuvolasta saa myös apua ja tukea lapsen ja nuoren psyykkiseen kehitykseen sekä vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Kun harkitsette avioeroa ja tarvitsette apua asioista neuvottelemiseen, voitte hakea perheasioiden sovittelua. Kuka tahansa voi pyytää perheasioiden sovittelua, kun perheessä on:

  • eron uhka
  • harkinta-aika
  • pohdittavana vanhemmuusjärjestelyt (sopimiset lasten asumisesta ja tapaamisista) eron jälkeen.

Perheasioiden sovittelua Turussa saa joko kasvatus- ja perheneuvolasta tai Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Kasvatus- ja perheneuvola
Kunnallissairaalantie 20, rakennus 5, 2. krs
20700 Turku
Ajanvaraus, ohjaus ja neuvonta puhelimitse (02) 262 6853

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
Perheasiain neuvottelukeskus
Eerikinkatu 1 A, 3.krs ja 5. krs (Eerikinkadun ja Multavierunkadun kulma)
20100 Turku
Puh. 040 341 7249

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta

Jos tarvitset poliisin kiireellistä apua hätätilanteessa, soita hätänumeroon 112.

Kiireellisissä tapauksissa voit ottaa yhteyttä myös sosiaalipäivystykseen puh. 02 262 6003.

Jos perheesi jäsen käyttää väkivaltaa sinua kohtaan tai uhkaa väkivallalla, voit mennä turvakotiin.

Turun ensi- ja turvakodin yhteystiedot:
 Luolavuorentie 7 a
 20810 Turku
 Puhelin (02) 513 4150

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun ensi- ja turvakoti ry

Turun ensi- ja turvakoti

Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan kannattaa aina hakea apua ennen kuin tilanne pahenee. Perhe- ja lähisuhdeväkivalta voi olla:

  • fyysistä (lyömistä, tönimistä, läpsimistä, kiinnipitämistä)
  • henkistä (haukkumista, uhkailua, manipulointia, eristämistä)
  • taloudellista
  • seksuaalista

Turussa on useita tahoja, jotka tarjoavat apua väkivallan uhreille. Ne on koottu Turun kaupungin verkkosivulle.

Lue lisää:

Apua väkivallan uhreille

Avioliiton ja parisuhteen ongelmat

Avioero

Lasten ja nuorten ongelmat

Lastenneuvolan terveydenhoitaja neuvoo kysymyksissä, jotka liittyvät pienen lapsen terveyteen tai kasvuun ja kehitykseen. Kouluikäisten lasten ongelmissa auttavat koulujen terveydenhoitajat, koulukuraattorit ja -psykologit. Lisää tietoa saat Turun kaupungin verkkosivuilta.

Lastensuojeluilmoituksen tekeminen Turussa

Hätätilanteissa soita numeroon 112.

Lastensuojeluilmoitus tehdään lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai käyttäytyminen edellyttävät lastensuojelutarpeen selvittämistä. Tällaisia huolenaiheita voivat olla esimerkiksi

  • perheväkivalta,
  • lapseen kohdistuva väkivalta,
  • vanhempien ja lapsen päihteiden käyttö tai
  • lapsen perustarpeista ei huolehdita riittävästi, lapsi on esimerkiksi nälkäinen tai hänellä ei ole asianmukaista vaatetusta.

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä sekä yksityishenkilö että viranomainen. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä soittamalla sosiaalipäivystyksen asiakaspuhelinnumeroon 02 262 6003 (avoinna 24/7) tai sähköisesti:

Nuorten turvatalo

Jos olet 12–19-vuotias nuori ja sinulla on ongelmia esimerkiksi kotona, koulussa tai kaveripiirissä, voit ottaa yhteyttä Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvataloon. Nuorten turvatalosta voit saada keskusteluapua ja väliaikaisen yöpymispaikan.

Nuorten turvatalon yhteystiedot:
Yliopistonkatu 24 A 15
20100 Turku
Puh. (02) 253 9667
turvatalo.turku(at)punainenristi.fi

Etsivä nuorisotyö

Etsivä työ tarjoaa tukea elämän suunnitteluun sekä apua oikeiden palveluiden löytämiseen ja palvelupaikoissa asioimiseen. Kohderyhmänä on 18–29-vuotiaat nuoret, joilla haasteena voi olla esimerkiksi työttömyys, asunnottomuus tai yksinäisyys. Työntekijät voivat käydä nuoren kanssa esimerkiksi virastoissa ja he auttavat nuorta asioinnissa.

Yhteystiedot:
Yhteinen sähköposti: etsivat(at)turku.fi

Avioero

Avioeroa voi hakea puolisot yhdessä tai vain toinen puolisoista. Avioerohakemuksen voi viedä tai lähettää Varsinais-Suomen käräjäoikeuden Turun kansliaan postissa tai sähköpostilla.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus, Turun kanslia:
Sairashuoneenkatu 2-4
20101 Turku
Puhelin (vaihde): 029 56 46200

Jos teillä on lapsia ja päädytte avioeroon, varatkaa aika lastenvalvojalle. Lastenvalvoja vahvistaa sopimuksen lasten asumisesta, huollosta, tapaamisoikeudesta ja elatusavusta.

Ajanvaraukset lastenvalvojan palveluihin puh. (02) 2625 833

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Lastenvalvoja

Lue lisää:

Avioero

Lapset avioerossa