Siirry sisältöön

Perhe Oulussa

Julkaistu14.08.2023
Oulu tarjoaa monenlaisia palveluita perheille. Tältä sivulta löydät ohjeita ja neuvoja erilaisiin tilanteisiin.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tällä sivulla on tietoa palveluista Oulussa. Muuta tärkeää tietoa aiheesta löydät sivulta Perhe

Naimisiin Oulussa

Suomessa avioliiton voivat solmia yli 18-vuotias nainen ja mies tai kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä. Ennen avioliittoa teidän täytyy pyytää kirjallisesti avioliiton esteiden tutkimista. Esteiden tutkinta tehdään maistraatissa. Voitte tehdä tutkintapyynnön mihin tahansa maistraattiin. Voitte hakea tietoa maistraatin sivuilta. Myös siviilivihkiminen tapahtuu maistraatissa.

Monella uskonnollisella yhteisöllä on oikeus suorittaa uskonnollinen vihkiminen. Jos haluat oman uskontosi mukaisen vihkimisen, ole yhteydessä seurakuntaasi. 

Digi- ja väestötietovirasto
Isokatu 4, PL 78, 90101 OULU
Puhelin: 029 553 9641

Lue lisää: Avioliitto

Lapsen syntymä

Ota yhteyttä neuvolaan kun huomaat olevasi raskaana. Omaan neuvolan työntekijään saat yhteyttä myös Omahoitopalvelun kautta. Molempien vanhempien on hyvä olla mukana alkuraskauden aikaisissa neuvolakäynnissä.

Neuvolan ajanvaraus
Puhelin: 08 558 44356

Jos sinulla on oikeus äitiysavustukseen, äitiys- tai isyysrahaan tai muihin tukiin, voit hakea niitä Kelasta. Voit tehdä hakemuksen verkossa tai postittaa sen Kelaan. Voit myös käydä Kelan toimistossa.

Lue lisää: Raskaus ja synnytys

Lue lisää: Taloudellista tukea perheille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Äitiysneuvola

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Synnytysosasto

Lapsen hoito ja varhaiskasvatus

Oulussa on kaupungin omia päiväkoteja ja yksityisiä päiväkoteja. Joissakin päiväkodeissa järjestetään ryhmäperhepäivähoitoa. Lisäksi Oulussa on yksityisiä perhepäivähoitajia.

Hae lapselle hoitopaikkaa vähintään 4 kuukautta ennen hoidon alkua.

Voit hakea hoitopaikkaa sähköisesti, tai hakea hakemuskaavakkeen päiväkodista tai Oulu10:stä. Palauta hakemus päiväkotiin tai opetustoimistolle.

Lue lisää: Lapsen hoito

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Avoin varhaiskasvatus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Kaupunki

Perhepäivähoito

Lapsen hoitaminen kotona

Lasten kotihoidon tukeen kuuluu hoitoraha sekä hoitolisä. 

Tukea voi saada silloin, kun perheessä on vähintään yksi alle 3-vuotias lapsi ja lapsella ei ole kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa. Myös perheen yli 3-vuotiaista lapsista voidaan maksaa kotihoidon tukea, jos perheessä on alle 3-vuotias lapsi, joka saa kotihoidon tukea.

Jos sinulla on oikeus kotihoidon tukeen, voit hakea sitä Kelasta. Voit tehdä hakemuksen verkossa tai lähettää sen postissa Kelaan. Voit myös käydä Kelan toimistossa.

Kela
Sepänkatu 18
90101 Oulu

Oulun kaupunki järjestää maksuttomia perhekerhoja kotihoidossa oleville 0–5-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Perhekerhoissa tarjotaan lapsille leikkiseuraa ja monipuolista toimintaa arjen keskellä sekä vanhemmille mahdollisuus vertaistukeen toisten vanhempien kanssa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Avoin varhaiskasvatus

Ongelmat perheessä

Avioliiton ja parisuhteen ongelmat

 
Perheneuvolasta saat apua avioliiton ja parisuhteen ongelmiin.
Perheneuvola
Arkistokatu 4 B, 4. krs
Ajanvaraus ja puhelinneuvonta ma-ti, to-pe klo 10-12
Puhelin: 044 703 6120
 

 

Avioero

Nainen tai mies voi jättää avioerohakemuksen Oulun käräjäoikeuden kansliaan. Avioeroa voi hakea myös yksin. Avioeroa haettaessa ei tarvitse kertoa syytä. Voit myös lähettää hakemuksen käräjäoikeuden kansliaan postissa tai sähköpostina.

Rekisteröity parisuhde puretaan samalla tavalla kuin avioliitto.

Oulun käräjäoikeus, Oulun kanslia
Torikatu 34.  90100 Oulu
Puhelin: 029 564 9500

Lue lisää: Avioero

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun käräjäoikeus

Oulu käräjäoikeus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOikeuslaitos

Oikeuslaitos

 Lapset avioerossa

Jos teillä on lapsia ja päädytte avioeroon, ottakaa yhteyttä lastenvalvojaan. Sosiaalitoimi vahvistaa sopimuksen lasten asumisesta, huollosta, tapaamisoikeudesta ja elatusavusta.

Lue lisää: Lapset avioerossa

Lasten ongelmat perheessä

Lastenneuvolan terveydenhoitaja neuvoo kysymyksissä, jotka liittyvät pienen lapsen terveyteen tai kasvuun ja kehitykseen. Lastenneuvolasta saat tietoa paikoista, joista voitte saada lisää apua, jos se on tarpeen.

Lastenneuvola
Puhelin: 08 558 44356

Kouluikäisten lasten ongelmissa auttaa esimerkiksi koulun terveydenhoitaja. Jos haluat kysyä neuvoa asioissa, jotka liittyvät lasten psyykkiseen kasvuun ja kehitykseen, voit varata ajan perheneuvolasta.

Lue lisää: Lasten ongelmat

 

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Kouluterveydenhuolto

Nuorten ongelmat perheessä

Voit puhua ongelmista koulun tai opiskelupaikan terveydenhoitajalle, koulukuraattorille tai nuorisotalon aikuisille.

Nuori itse tai vanhemmat voivat ottaa yhteyttä perheneuvolaan. Siellä on mahdollista puhua ongelmista ja saada apua ja tukea. Jos tarvitset väliaikaista yöpaikkaa kriisitilanteessa, ota yhteyttä Oulun ensi- ja turvakotiin.

Lue lisää: Nuorten ongelmat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun ensi-ja turvakoti ry

Oulun ensi-ja turvakoti ry

Läheisen kuolema perheessä

Oulun alueen evankelis-luterilaisilla seurakunnilla on useita hautausmaita. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina, joilta myös kirkkoon kuulumaton vainaja on oikeutettu saamaan hautasijan. Ne ovat siis tarkoitettu kaikille kaupungin asukkaille. Lisää tietoa saat Oulun evankelisluterilaisen seurakunnan www-sivuilta.

Jos olet kokenut äkillisesti läheisesi kuoleman, voit hakea kriisiapua omalta terveysasemalta tai virka-ajan ulkopuolella Oulun seudun yhteispäivystyksestä. Oulun kaupungin kriisiryhmän työntekijöihin saa yhteyden terveysaseman kautta. Oulun alueen evankelis-luterilaiset seurakunnat järjestävät myös sururyhmiä. Suomen mielenterveysseuran ylläpitämästä Oulun kriisikeskuksesta voit saada myös apua.

Lue lisää:Kuolema

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun seurakunnat

Hautausmaat