Siirry sisältöön

Asettuminen Kokkolaan

Julkaistu19.12.2022
Kun päätät asettua asumaan Kokkolaan, on hyvä tietää muutamista perusasioista. Voit myös saada tukea kotoutumiseen erilaisista palveluista. Esittelemme muutamia niistä tällä sivulla.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Jatko-oleskelulupa

Sinun täytyy hakea jatko-oleskelulupaa ennen kun edellinen oleskelulupasi päättyy. Hae lupaa asuinpaikkakuntasi Maahanmuuttoviraston palvelupisteestä. Jatko-oleskelulupaa voi hakea vain Suomessa.

Jos et voi tai osaa hakea jatko-oleskelulupaa verkossa, varaa aika esimerkiksi Vaasan tai Oulun palvelupisteeseen.

Lue lisää jatko-oleskeluluvasta ja luvan hakemisesta InfoFinlandin sivulta Jatko-oleskelulupa.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asettutuminen Suomeen

Palveluita, jotka auttavat kotoutumaan Kokkolaan

Welcome Office Kokkola

Welcome Office on Kokkolan kaupungin palvelu, josta saat maksutonta neuvontaa ja ohjausta maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvissä asioissa.

Voit kysyä Welcome Officesta esimerkiksi seuraavista aiheista:

 • Oleskelulupa- ja rekisteröintiasiat
 • Työelämä ja rekrytointi
 • Kielikurssit
 • Viranomaispalvelut ja yhteiskunta
 • Asiakirjat ja lomakkeiden täyttäminen
 • Asuminen
 • Koulutus
 • Vapaa-aika

Palvelu on avoin ja maksuton kaikille taustasta tai maahantulosyystä riippumatta. Voimme käyttää myös tulkkausta apuna. Neuvontaa saa ilman ajanvarausta. Voit myös sopia henkilökohtaisen tapaamisen neuvojan kanssa. Voit soittaa tai lähettää sähköpostia.

Voit myös käydä Welcome Officen asiointipisteellä, kun se on auki. Löydät asiointipisteen Kokkolan pääkirjaston toisesta kerroksesta. Tarkista Welcome Officen palvelupisteen aukioloajat palvelun verkkosivuilta.

Welcome Office Kokkola

Isokatu 3

67100 KOKKOLA

Puhelin: 0504095620

Sähköposti: welcome.office(@)kokkola.fi

Kototumispalvelut, Soite

Jos saavut Kokkolaan pakolaisena, saat Soiten Kotoutumispalveluista tukea kotoutumiseen maahanmuuton alkuvaiheessa, noin kolmen vuoden ajan.

Kotoutumispalvelut

Vaasantie 6 C

67100 Kokkola

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Kotoutumispalvelut, Soite

Kotoutumista ja työllistymistä tukevia palveluita Kokkolassa

Kun muutat Suomeen, voit hakea työ- ja elinkeinotoimistosta ja kunnalta palveluita, jotka auttavat sinua kotoutumaan ja löytämään töitä. Erityisesti maahanmuuttajalle tarkoitettuja palveluja ovat:

 • maahanmuuttajan ohjaus ja neuvonta
 • alkukartoitus
 • kotoutumissuunnitelma
 • kotoutumiskoulutus

Voit hakea palveluita ilmoittautumalla työnhakijaksi Työmarkkinatori-verkkopalvelussa kohdassa Oma asiointi tai paikan päällä TE-toimistossa. Tietyissä tapauksissa sinun täytyy joka tapauksessa käydä paikan päällä TE-toimistossa ilmoittautumassa. Kun menet ilmoittautumaan, ota mukaasi passi tai henkilökortti ja oleskelulupa.

Pohjanmaan TE-toimisto

Pitkänsillankatu 15

67100 Kokkola

Puhelinvaihde: 0295 025 500

Maahanmuuttajien neuvojilta, TE-palveluista, Welcome Officesta ja Kotoutumispalveluista, tai työllisyyspalveluiden asiantuntijoilta saat lisätietoa alkukartoituksesta ja siitä, miten se on järjestetty Kokkolassa. Joskus sinulle paras vaihtoehto voi olla jokin muu työllisyyspalvelu, koulutus tai valmennus. 

Jos sinulla on jo työpaikka, voit kysyä kielikoulutuksista ja muista kotoutumista tukevista palveluista myös työnantajaltasi.

Myös monet järjestöt, kuten SPR Kokkolan osasto, Kosti ry:n Yhteisöklubi Silta ja Ehjä ry järjestät toimintaa, johon on helppo mennä mukaan. 

Myös Kokkolan evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän maahanmuuttajatyö tukevat maahanmuuttajien sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Kotoutuminen Suomeen.

Lue lisää palveluista, jotka voivat auttaa sinua löytämään työtä, sivulta Työ ja yrittäjyys Kokkolassa

Tarvitsetko tulkkia?

Jos et osaa suomea tai ruotsia, eikä sinulla ja viranomaisella ole muutakaan yhteistä kieltä, sinulla on joissakin tapauksissa oikeus saada tulkkausta, kun hoidat asioita viranomaisten kanssa. Viranomainen tilaa tulkin, jos olet ilmoittanut etukäteen, että tarvitset tulkkia. Tässä tapauksessa tulkkaus ei maksa sinulle mitään.

Voit käyttää tulkkia milloin haluat, jos maksat kustannukset ja tilaat tulkin itse.

Lue lisää: Tarvitsetko tulkkia?