Siirry sisältöön

Pohjoismaiden kansalaiset

Julkaistu11.04.2024
Jos olet jonkin Pohjoismaan kansalainen ja muutat Suomeen, sinun ei tarvitse hakea oleskelulupaa eikä perustella oleskeluasi Suomessa. Voit työskennellä, toimia yrittäjänä tai opiskella Suomessa yhdenvertaisesti Suomen kansalaisten kanssa.

Pohjoismaita ovat Suomen lisäksi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti. Koska Ahvenanmaa kuuluu Suomeen ja Färsaaret ja Grönlanti Tanskaan, myös ahvenanmaalaiset, färsaarelaiset ja grönlantilaiset ovat pohjoismaalaisia.

Jos aiot asua Suomessa enintään kuusi kuukautta, sinun ei tarvitse tehdä mitään ilmoituksia Suomen viranomaisille.

 Jos aiot asua Suomessa yli kuusi kuukautta, rekisteröidy Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Täytä ulkomaalaisen rekisteröinti-ilmoituslomake etukäteen. Vie se Digi- ja väestötietoviraston palvelupisteeseen henkilökohtaisesti ja ota mukaan myös virallinen henkilökorttisi tai voimassa oleva passisi.

Tee rekisteröinti mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun olet muuttanut Suomeen.

Suomalainen henkilötunnus

Tarvitset Suomessa henkilötunnusta monien asioiden hoitamiseen: esimerkiksi työnantajaasi varten tai pankkiasioiden hoitamiseen. Kun sinulla on suomalainen henkilötunnus, voit myös halutessasi perustaa yrityksen Suomessa.

Saat henkilötunnuksen Digi- ja väestötietovirastosta, kun sinut rekisteröidään väestötietojärjestelmään. Digi- ja väestötietovirasto tallentaa Suomen väestötietojärjestelmään perustietosi, kuten nimesi, syntymäaikasi, kansalaisuutesi, perhesuhteesi ja osoitteesi.

Sinun kannattaa myös selvittää oman asuinpaikkasi Digi- ja väestötietovirastosta, onko sinulla oikeus kotikuntaan Suomessa. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, sinulla on tavallisesti oikeus käyttää tämän kunnan palveluja.

Jos aiot asua Suomessa alle vuoden tai et halua kotikuntaa, voit pyytää tilapäisen osoitteen rekisteröintiä väestötietojärjestelmään.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta: Asukkaaksi rekisteröityminen.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

Pohjoismaan kansalaisen perheenjäsenet

Jos perheesi jäsen, joka muuttaa kanssasi Suomeen, ei ole Pohjoismaan kansalainen, hän saattaa tarvita oleskeluluvan tai Unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistuksen.

Lue lisää InfoFinlandin sivuilta EU-kansalaiset tai EI-EU-kansalaiset.