Siirry sisältöön

Terveys Turussa

Julkaistu14.03.2023

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tällä sivulla on tietoa terveyspalveluista Turussa. Muuta tärkeää tietoa aiheesta löydät sivulta Terveys.

Terveyspalvelut Turussa

Turun julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

Turun asukkaana asioit pääasiallisesti oman asuinkuntasi tutuissa palveluissa ja toimipisteissä. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan palveluhakemistosta löydät perusterveydenhuollon palvelut, sosiaalipalvelut, ikääntyneiden palvelut ja vammaispalvelut. Toimipistehaku kokoaa yhteen terveysasemat, neuvolat, hammashoitolat ja muut toimipisteet.
 

Kiireellisissä hätätilanteissa soita hätänumeroon 112.

Soita hätänumeroon esimerkiksi vakavissa onnettomuustilanteissa tai jos joku saa sairauskohtauksen. Älä soita hätänumeroon, jos kyseessä ei ole hätätilanne.

Päivystys

Oma terveysasema on ensisijainen hoitopaikka kaikissa sairastumistapauksissa arkipäivisin ma-pe klo 8.00–16.00. Hoidon tarve ja kiireellisyys arvioidaan, kun otat yhteyttä terveysasemallesi. Kiireellisissä tapauksissa hoito annetaan samana päivänä.

Turun terveysasemien yhteinen ajanvarausnumero (02) 266 1130 palvelee ma-pe kello 8.00–14.00.

Pansion terveysaseman oma ajanvarausnumero (02) 266 1031 palvelee ma pe klo 8.00–15.00.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin kiireellisissä tapauksissa ota yhteyttä Turun alueen yhteispäivystykseen:

Savitehtaankatu 1 (Tyksin T-sairaala)
20520 Turku

Päivystyksen keskitetyn puhelinneuvonnan puhelinnumero: (02) 313 8800

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Päivystys

Raskauteen liittyvissä kiireellisissä ongelmissa ja hätätilanteissa ota yhteys Tyksin synnytysosastoon.

Terveyspalvelut Turussa

Jos sinulla on kotikunta Turussa, voit käyttää julkisia terveyspalveluja. Julkisia terveyspalveluja tarjoavat terveysasemat, hammashoitolat, neuvolat ja sairaalat. Jos sinulla ei ole oikeutta käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja, voit hakea apua yksityiseltä lääkäriasemalta.

Turussa toimii kuusi alueellista terveysasemaa ja kaksi lähipalvelupistettä sekä ruotsinkielinen vastaanotto. Oma terveysasemasi on ensisijainen hoitopaikka kaikissa sairastumistapauksissa. Oma terveysasema määräytyy asuntosi kotiosoitteen postinumeron mukaan, mutta voit myös valita oman terveysasemasi. Terveysasemilla toimii lääkäreiden, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien vastaanotot.

Pakolaisena Turkuun tulleille terveyspalvelut hoidetaan kuitenkin ensisijaisesti ulkomaalaistoimistossa, jossa tehdään myös maahantulotarkastukset. Turvapaikanhakijat saavat terveyspalvelunsa vastaanottokeskuksesta. Turun kaupunginsairaala tarjoaa turkulaisille erikoissairaanhoitoa monilta erikoisaloilta. Hoitoon pääsee pääsääntöisesti joko lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä.

Kaikki ajat terveydenhuollon vastaanotoille on varattava etukäteen. Terveysasemat ovat auki ma-pe klo 8.00–16.00. Turun terveysasemien yhteinen ajanvarausnumero (02) 266 1130 palvelee ma-pe klo 8.00–14.00.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto palvelee koululaisia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Kouluterveydenhuolto on maksutonta kaikille peruskoululaisille.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat kaikille Turun kaupungissa sijaitsevien oppilaitosten opiskelijoille kotipaikkakunnasta riippumatta. Ammattikoulujen ja lukioiden opiskelijoiden palvelut ovat pääsääntöisesti omassa oppilaitoksessa. Ammattikoulujen ja lukioiden opiskelijoiden palvelut ovat pääsääntöisesti omassa oppilaitoksessa. Ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden ja yliopistojen opiskeluterveydenhuolto tarjotaan YTHS:stä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYlioppilaiden terveydenhoitosäätiö

YTHS

Yksityiset terveyspalvelut

Jos sinulla ei ole oikeutta käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja Turussa, voit hakea apua yksityiseltä lääkäriasemalta. Yksityisellä lääkäriasemalla sinun täytyy maksaa kaikki kustannukset itse.

Turussa on useita yksityisiä lääkäriasemia. Voit etsiä yksityisiä lääkäreitä internetin hakukoneilla tai etsilääkäri.fi-palvelusta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen lääkäriliitto

Etsi lääkäri

Lue lisää: Terveyspalvelut Suomessa

Lapsen terveys

Lapsen sairastuessa ota yhteys omaan terveysasemaasi tai yksityiseen lääkäriasemaan, missä lääkäri arvioi tilanteen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen jatkohoitoon. Terveysasemat ovat auki ma–pe klo 8.00–16.00.

Lastenneuvolat palvelevat lapsiperheitä kaikissa lapsen terveyteen liittyvissä asioissa. Lastenneuvolan tavoitteena on turvata lapsen hyvä kehitys ja terveys. Lapset käyvät neuvolassa säännöllisissä tarkastuksissa vauvasta kouluunmenoon asti. Sen jälkeen koulujen terveydenhuolto tarjoaa terveydenhoitoa kouluissa.

Neuvolan palvelut ovat perheille maksuttomia.

Turun neuvoloiden yhteinen ajanvaraus- ja palvelunumero 02 266 2223

Numero palvelee arkisin ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13.30.

Palvelunumeron kautta voi hoitaa ajanvarauksia sekä saada neuvontaa ja ohjausta.

Lapsiperheille tarkoitettu Pyydä apua -nappi on helppo sähköinen yhteydenottokanava, jonka kautta lapsiperhe saa tukea ja ohjauksen oikeanlaisen avun piiriin. Apua voi pyytää nimettömänä. Palvelun kautta ei voi varata aikaa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Pyydä apua -nappi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Lastenneuvola

Lue lisää: Lapsen terveys

Hammashoito

Suun terveydenhuolto huolehtii turkulaisten hampaista ja suun terveydestä. Suun ja hampaiden hoitoa annetaan 14 hammashoitolassa. Hoitolat sijaitsevat usein terveysasemien yhteydessä. Alle kouluikäisten lasten hampaiden hoidosta saat tietoa lastenneuvolasta. Kouluikäisten lasten hammashoito on järjestetty koulun kautta.

Voit asioida suun terveydenhuollon ajanvarauksessa sähköisen asiointipalvelun kautta, puhelimitse tai tekstiviestillä. Sähköisen asiointipalvelun kautta ei toistaiseksi voi varata ensimmäistä uutta aikaa.

Suun terveydenhuollon ajanvaraus:
puh. 02 266 0644, arkipäivisin klo 8.00–15.30.
Lauantaisin 040 654 1255, klo 8.00–13.00

Muina aikoina ota yhteys Turun alueen yhteispäivystykseen hoito-ohjeiden saamiseksi:

Suun terveydenhuollon päivystysvastaanotto
(TYKS T-sairaala)
Savitehtaankatu 1
Turku
Puh. (02) 313 8800

Turussa on myös paljon yksityisiä hammaslääkäreitä. Yksityiselle hammaslääkärille voit mennä, vaikka sinulla ei olisi oikeutta julkisen terveydenhuollon palveluihin. Voit hakea tietoa yksityisistä hammaslääkäreistä internetin hakukoneilla tai etsihammaslaakari.fi-palvelusta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen hammaslääkäriliitto

Etsi hammaslääkäri

Lue lisää: Hammashoito

Mielenterveys- ja päihdeongelmat

Turussa oma terveysasema on aina ensisijainen mielenterveysongelmien hoitopaikka. Terveysasemien vastuulla on huolehtia mielenterveysongelmien ennaltaehkäisystä, tunnistaa oireita sekä hoitaa tavallisimmat ja lievät psykiatriset sairaudet kuten masennus, paniikkihäiriö ja elämän kriisit.

Terveysasemien toimipisteet löytyvät kaupungin sivuilta ja ne ovat jaoteltu ikäryhmien mukaan. Mielenterveyspalveluita annetaan lisäksi mm. neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa, sosiaalityön palveluissa ja vanhusten kotihoidossa.

Lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmissa otetaan yhteyttä neuvolaan, kouluterveydenhoitajaan tai oman alueen terveysasemalle. Jos lääkäri arvioi lapsen tai nuoren tarvitsevan erikoissairaanhoitoa, hän tekee lähetteen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatriseen erikoissairaanhoitoon.

Neuvoa ja apua saat myös palvelupiste Palmikosta. Et tarvitse ajanvarausta etkä lähetettä. Palmikkoon saa yhteyden puhelimitse tai tulemalla paikan päälle. Palvelu on tarkoitettu täysi-ikäisille turkulaisille, yläikärajaa ei ole. Palvelu on maksutonta.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden matalan kynnyksen palvelupiste Palmikkoon avoinna arkisin kello 10–14. Se sijaitsee Varissuolla osoitteessa Kousankatu 1, 2. krs. Palvelupisteen puhelinnumero 040 708 5905 on avoinna arkisin kello 10–15.30.

Päihdeongelmat

Päihdeongelmiin saa apua Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden päihdepalveluista, A-klinikalta ja omalta terveysasemalta.

Sosiaalityöntekijät ohjaavat päihdeongelmaisia päihdehuollon palvelujen piiriin ja osallistuvat mahdollisen hoitopaikan valintaan. Polikliiniset ja terapeuttiset palvelut ovat päihdeongelmaisille ensisijaisia. Tarvittaessa asiakas ohjataan katkaisu- tai vieroitushoitoon. Asunnottomille päihdeongelmaisille on tarjolla myös asuntolapalveluita.

Nuorisopoliklinikka

Lasten ja nuorten poliklinikan nuorisopoliklinikka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille turkulaisille nuorille, joilla on huolta herättävää päihteiden käyttöä tai kokeilua. Poliklinikalle voi ottaa yhteyttä joko nuori itse, vanhempi tai viranomaistaho.

Lasten ja nuorten poliklinikka
Itäinen Pitkäkatu 30
20700 Turku
ajanvaraus puh. (02) 266 1157, ma-pe klo 8.30–11.00 ja 12.00–14.00

Mielenterveys- ja päihdetiimi

Mielenterveys- ja päihdetiimi antaa tukea ja hoitoa mielenterveys- ja päihdeongelmiin.
Yhteydenotot puhelimella numeroon 040 708 5905 (arkisin kello 8.30–15.30). Henkilökunta vastaa puheluihin asiakastyön ohessa ja eikä siksi välttämättä voi vastata heti.

Akuutti- ja kriisitilanteissa ota yhteyttä omalle terveysasemallesi tai päivystykseen.

Puhelin: 040 708 5905 / (02) 330 000
Aukioloajat: ma-pe 08.30–15.30

A-klinikkaan voi myös ottaa suoraan yhteyttä. Turun A-klinikka tarjoaa myös avohoitoa riippuvuusongelmissa.

Turun A-klinikka
Ajurinkatu 2, 2. krs
20100 Turku
puh. 040 1368 126 (neuvonta ja ajanvaraus)

Terveysneuvonta Milli on matalan kynnyksen maksuton asioimispaikka suonensisäisiä huumeita käyttäville sekä heidän läheisilleen.

Terveysneuvontapiste Milli
Aninkaistenkatu 10
Turku
Aukioloajat: ma ja to klo 12–18, pe klo 12–16
Puh (02) 266 2470

Lue lisää:

Mielenterveys

Päihdeongelmat

Henkinen tuki

Kriisitilanteessa voit saada henkistä ensiapua ja tukea Turun seudun kriisikeskuksesta. Voit soittaa ja varata ajan numerosta (02) 233 3442.

Myös seurakunnat ja muut yhdistykset tarjoavat neuvontaa, apua ja henkistä tukea kriiseissä ja ongelmissa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLounais-Suomen Mielenterveysseura

Turun Kriisikeskus

Seksuaaliterveys

Terveysaseman yleislääkäriltä voit varata ajan gynekologiseen tai urologiseen tutkimukseen. Voit myös varata ajan lääkärille, jos tarvitset ehkäisyä varten reseptin tai harkitset aborttia.

Ehkäisyneuvola palvelee ehkäisyasioissa alle 25-vuotiaita turkulaisia. Tätä vanhemmat voivat asioida ehkäisyneuvolassa lääkärin, terveydenhoitajan tai sosiaalityöntekijän lähetteellä. Ehkäisyneuvolassa voi asioida myös, jos harkitsee raskauden keskeytystä. Ehkäisyneuvola sijaitsee osoitteessa Hämeenkatu 10, 4. krs.

Lue lisää: Seksuaaliterveys

Kun odotat lasta

Kun tiedät odottavasi lasta, ota yhteys äitiysneuvolaan. Äitiysneuvolasi määräytyy kotiosoitteesi mukaan. Äitiysneuvola tarjoaa sinulle terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanottokäynnit sekä ultraääni- ja sikiöseulontatutkimukset.

Neuvoloiden yhteinen palvelunumero: 02 266 2223.

Sieltä varataan ensimmäinen neuvolakäyntiaika ja saat tarvittavat ohjeet.

Palvelut ovat maksuttomia.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Neuvolapalvelut

Kela-etuuksien saamiseksi ensimmäinen neuvolakäynti on oltava ennen 16. raskausviikkoa.

Lue Kelan tuista perheelle InfoFinlandin sivulta Tukea raskaana olevalle äidille.

Turun seudulla synnytykset hoidetaan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, TYKSissä.

Lue lisää: Raskaus ja synnytys

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Neuvolapalvelut

Potilaan oikeudet

Jos koet, että sinua on kohdeltu väärin terveyspalveluissa, yritä selvitää asiaa ensin omassa hoitopaikassasi. Jos asia ei selviä, voit ottaa yhteyttä potilasasiamieheen.

Tukea sairauden aikana

Jos kuulut suomalaisen sairausvakuutuksen piiriin, voit hakea omavastuuajan jälkeen Kelalta sairauspäivärahaa.

Lue lisää: Tukea sairauden aikana

Vammaispalvelut

Vammaisilla on oikeus saada erilaisia palveluja ja tukitoimia asumiseen ja arjesta selviytymiseen. Tarvittavien palvelujen ja tukitoimien selvittämiseksi henkilölle laaditaan palvelusuunnitelma. Suunnitelman laatii vammaispalvelutoimiston sosiaalityöntekijä yhdessä vammaisen henkilön ja tarvittaessa hänen huoltajansa tai omaistensa kanssa.

Vammaispalvelujen tukitoimia tai palvelua koskeva hakemus laitetaan vireille kirjallisesti. Hakemukseen tulee liittää terveyskeskuslääkärin lausunto sekä tarvittaessa muita asiantuntijalausuntoja ja selvityksiä.

Vammaispalvelutoimiston yhteystiedot:
Puutarhakatu 45, 8. krs. 20100 Turku

Vammaispalvelujen palveluohjaaja on tavattavissa myös Kauppatorin Monitorissa (Aurakatu 8) keskiviikkoisin kello 9–11 ja 12–15.45.

Kaupungissa on saatavilla monenlaista tukea ja palveluja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Päivähoidossa ja kouluissa järjestetään tukea ja kuntoutusta lapsen tarpeiden mukaan. Turussa on erityiskouluja niille lapsille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Tuen saamiseksi lapsen tilanne arvioidaan ja lapselle tehdään suunnitelma siitä, mitä tukea ja hän tarvitsee ja miten hänen opetuksensa järjestetään.

Aikuisille kehitysvammaisille on järjestetty päivä- ja työtoimintaa, jota toteutetaan kaupungin omissa toimintakeskuksissa ja päiväkeskuksessa tai ostopalveluna. Tuettua työtoimintaa ja tuettua työtä toteutetaan myös tavallisilla työpaikoilla työhön valmentajan tuella.

Vamma, pitkäaikaissairaus tai apuvälineiden käyttö ei ole este harrastamiselle, sillä Kaupunki järjestää myös soveltuvaa liikunta- ja kulttuuritarjontaa kaiken ikäisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea.

Kaupungin vammaisille suunnatut palvelut on koottu kaupungin verkkosivulle.

Lue lisää: Vammaiset ihmiset

Kun hoidat omaista kotona

Jos hoidat kotona vanhaa, sairasta tai vammaista omaistasi, sinulla voi olla oikeus omaishoidon tukeen.

Jos omainen on alle 65-vuotias, tukea voi hakea vammaisten sosiaalityön toimipisteestä.

Jos omainen on yli 65-vuotias, tukea voi hakea vanhuspalveluiden sosiaalityön yksiköstä.

Hae tukea lomakkeella, jonka löydät Turun kaupungin sivuilta.

Lue lisää: Taloudellista tukea vammaisille