Siirry sisältöön

Suomalainen tapakulttuuri

Julkaistu03.10.2024
Tasa-arvo, luottamus, rehellisyys ja luonto ovat esimerkkejä suomalaisille tärkeistä arvoista. Tältä sivulta löydät yleistietoa suomalaisista arvoista ja tavoista.

Suomalaiset arvot

Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ovat suomalaisille tärkeitä arvoja. Suomalaisessa yhteiskunnassa kaikki ovat tasa-arvoisia ja kaikkia täytyy kohdella oikeudenmukaisesti. Tietoa tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta löydät InfoFinlandin sivulta Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.

Tasa-arvo

Naiset ja miehet ovat Suomen lain mukaan keskenään tasa-arvoisia. Suomessa on tavallista, että naiset käyvät töissä, myös silloin kun heillä on lapsia. Mies ja nainen ovat molemmat vastuussa lasten ja kodin hoitamisesta.

Luottamus

On yleistä, että suomalaiset luottavat toisiin ihmisiin ja viranomaisiin. Suomessa arvostetaan myös demokratiaa ja sananvapautta. Jokaisella ihmisellä on oikeus osallistua yhteiskunnan toimintaan. Suomessa on myös sananvapaus.

Yksilöllisyys

Suomalaisessa kulttuurissa individualismi korostuu enemmän kuin monissa muissa kulttuureissa. Yksilönvapaus näkyy vahvasti suomalaisessa lainsäädännössä.

Oma tila

Suomalaiset arvostavat myös yksityisyyttä ja omaa tilaa. Esimerkiksi nuoria aikuisia kannustetaan itsenäistymään ja muuttamaan omaan kotiinsa.

Rehellisyys ja täsmällisyys

Suomessa arvostetaan rehellisyyttä. On tärkeää pitää lupauksensa ja puhua totta. Myös täsmällisyys on suomalaisille tärkeää. Kun sinulla on tapaaminen, saavu paikalle sovittuun aikaan. Jos olet esimerkiksi varannut ajan joltakin virkailijalta tai lääkäriltä, on erityisen tärkeää saapua paikalle ajoissa. Esimerkiksi jos olet varannut ajan klo 12, saavu paikalle vähän ennen klo 12. Jos tulet klo 12.10, olet myöhässä.

Vaatimattomuus

Monet suomalaiset arvostavat vaatimattomuutta. Ihmiset eivät nosta itseään ryhmässä esiin, he eivät puhu suureen ääneen tai kehu itseään. Suomessa pidetään hyvänä käyttäytymisenä sitä, että ottaa muut huomioon ja kuuntelee heitä. Myös työntekoa ja ahkeruutta arvostetaan paljon.

Luonto

Luonto on suomalaisille hyvin tärkeä asia. Moni suomalainen viihtyy luonnossa ja esimerkiksi retkeilee tai poimii marjoja. Suomessa noudatetaan jokaisenoikeuksia. Niiden mukaan ihmiset voivat liikkua vapaasti luonnossa, eikä kaikkeen tarvitse kysyä maanomistajan lupaa. Lue lisää jokaisenoikeuksista InfoFinlandin sivulta Luonnossa liikkuminen.

Tervehtiminen

Kätteleminen on yleinen tapa tervehtiä virallisissa tilanteissa. Myös miehet ja naiset kättelevät toisiaan. Läheiset ystävät tai sukulaiset saattavat myös tervehtiä toisiaan halaamalla. Poskisuudelmat eivät kuitenkaan ole tavallisia.

Kun puhut toiselle ihmiselle, katso häntä silmiin. Silmiin katsominen merkitsee Suomessa sitä, että on suora ja rehellinen toista ihmistä kohtaan.

Suomeksi on tapana sinutella. Myös vieraita ihmisiä sinutellaan, samoin työtovereita. Teitittely kuuluu vain erittäin muodollisiin tilanteisiin. Myös vanhoja ihmisiä on hyvä teititellä.

Keskustelu ja vuorovaikutus

Suomalaiset aloittavat keskustelun mielellään suoraan asiasta. Suomalainen puhetyyli on suora ja mutkaton. Suomessa oletetaan, että ihmiset todella tarkoittavat mitä he sanovat. Se, mitä sanot, otetaan todesta, ja sinun odotetaan toimivan sanojesi mukaisesti. 

Suomalaisten keskustelussa saattaa olla jonkin verran hiljaisia hetkiä. Hiljaisuus ei ole paha asia, vaan se koetaan luonnollisena. Hiljaisia hetkiä ei tarvitse täyttää puheella.

Äänekästä puhetta voidaan pitää epämiellyttävänä tai uhkaavana.

Suomessa on epäkohteliasta keskeyttää toinen, kun hän puhuu. Suomalaiset tavallisesti odottavat, että keskustelukumppani on sanonut asiansa loppuun, ennen kuin puhuvat itse.

Suomessa ei ole tavallista näyttää tunteitaan julkisesti. Kun puhuu, on epäkohteliasta korottaa ääntään, erityisesti julkisella paikalla.

Suomalainen ruokakulttuuri

Suomalaiset syövät melko tyypillistä eurooppalaista ruokaa, joka on useimmin lihaa, kalaa, perunoita, riisiä tai pastaa. Kasvisruokailusta on tullut yhä suositumpaa. On tavallista syödä kaksi lämmintä ateriaa päivässä, lounas ja päivällinen. Suomessa myös aikuiset juovat usein maitoa.

Suomessa syödään lounasta aikaisemmin kuin monissa muissa maissa. Työpaikolla ja kouluissa lounas on yleensä klo 11–12. Yleinen päivällisaika on noin kello viideltä iltapäivällä.

Suomessa korostetaan usein ruoan terveellisyyttä. Muun muassa ruisleipä ja erilaiset puurot ovat tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Suomen eri alueilla on erilaisia ruokakulttuureja. Esimerkiksi Lapissa syödään paljon poronlihaa, kun taas rannikolla syödään kalaa. Toisaalta ruokakulttuuri muuttuu. Esimerkiksi italialainen pasta ja aasialaiset ruokakulttuurit näkyvät myös Suomessa.

Päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan lapsille ja nuorille ruokaa. Kouluruoka on kaikille ilmaista, eikä kouluun tarvitse ottaa omia eväitä mukaan.

Suomessa juodaan paljon kahvia. Esimerkiksi juhlissa on lähes aina tarjolla kahvia. Työpaikalla kokouksissa juodaan usein kahvia.

Alkoholijuomat ovat Suomessa melko kalliita, ja niiden ostamiselle on ikärajat nuoria henkilöitä varten. Ruokakaupasta saa ostaa vain miedoimpia juomia. Vahvat alkoholijuomat ostetaan valtion säätelemistä Alko-myymälöistä. Auton ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on laissa kielletty, ja siitä voi saada ankaran rangaistuksen.

Ravintolassa syöminen on Suomessa usein kalliimpaa kuin monissa muissa maissa. Myös alkoholijuomat ovat ravintoloissa kalliita. Juomarahaa ei tarvitse jättää, ellei halua antaa kiitosta erityisen hyvästä palvelusta.

Sauna

Sauna on tärkeä osa suomalaista kulttuuria. Sauna on peseytymistä ja rentoutumista varten, siksi siihen liittyy hiljaisuus ja rauha. Monet suomalaiset käyvät saunassa joka viikko. Saunassa käydään niin perheenjäsenten, ystävien kuin liikekumppaneidenkin kanssa. Naiset ja miehet menevät yleensä saunaan eri aikoina. Saunaan mennään yleensä ilman vaatteita. Saunan lauteilla istutaan yleensä pienen sauna-alustan päällä.

Suomalaisissa rivitaloissa ja omakotitaloissa on yleensä oma sauna. Myös uusissa kerrostaloasunnoissa on usein sauna. Vanhoissa kerrostaloissa sauna on useimmiten taloyhtiön yhteisissä tiloissa, ja sitä saa varata kuukausimaksua vastaan.

Vieraana suomalaisen kodissa

Vierailusta toisen kotona täytyy Suomessa sopia aina etukäteen, vaikka kyse olisi hyvästä ystävästä. Suomalaiset arvostavat erityisesti yksityisyyttä ja omaa rauhaa.

Suomalaiset eivät käytä kenkiä sisätiloissa. On kohteliasta ottaa kengät pois, kun tulee sisälle toisen kotiin. Kun käyt suomalaisessa kodissa, ota kengät pois jalasta tai kysy, voitko käyttää kenkiä.