Finansiering av studier
Studiestöd och studiestödets bostadstillägg
Du kan få FPA:s studiestöd om du
- har registrerat dig i befolkningsdatasystemet som en person som bor stadigvarande i Finland,
- har det uppehållstillstånd som krävs och
- om du vistas i Finland av någon annan orsak än studier.
Om du flyttar till Finland för att studera kan du inte få studiestöd. Till exempel utbytesstuderande får inte finskt studiestöd.
Studiestödet består av studiepenningen, statsborgen för studielån och studiestödets bostadstillägg. Du ansöker om studiestöd hos FPA.
Du kan få studiestöd om
- du studerar vid gymnasiet
- du studerar vid en yrkesläroanstalt eller avlägger yrkesinriktade tilläggsstudier
- du studerar vid en högskola.
Du kan få studiepenning om du har fyllt 17 år. Du måste studera på heltid. Läs på FPA:s webbplats vad som menas med studier på heltid vid gymnasiet, i yrkesinriktad utbildning eller vid högskolan. Du kan arbeta vid sidan av studierna. Lönen som du får för ditt arbete kan minska ditt studiestöd.
FPA betalar in studiepenningen på ditt konto månatligen. På studiepenningens belopp inverkar många omständigheter. På studiepenningens belopp inverkar bland annat din ålder, om du bor i ditt eget hem eller hos föräldrarna, om du är gift och om du har minderåriga barn. Kontrollera storleken på din studiepenning på FPA:s webbplats eller hos FPA:s kundtjänst.
Det är inte obligatoriskt att ta studielån. Du kan högst ta ut lån till ett visst maximibelopp. Du väljer själv hur mycket studielån du vill ta. Studielånet är ett lån för vilket finska staten beviljar statsgaranti. Du ansöker om lånet i banken när du har fått FPA:s beslut om statsgaranti. Du måste betala tillbaka studielånet när du har slutfört dina studier.
Du kan få studiestödets bostadstillägg om du har rätt till studiestöd. Du kan få bostadstillägg för en hyresbostad eller en bostadsrättsbostad. Du kan endast få bostadstillägg för de månader då du studerar.
Bostadstilläggets belopp påverkas av hyran och i vilken kommun du bor. De kommunspecifika maximibeloppen är 216, 248 och 296 euro per månad. Bostadstillägget är lägre om du bor i en bostad som ägs av dina föräldrar, utomlands eller i läroanstaltens elevhem.
Om du inte kan få studiestödets bostadstillägg lönar det sig att ta reda på om du kan få allmänt bostadsbidrag. Om det kan du ansöka till exempel om du bor med ditt barn eller med din makas/makes barn eller om du inte har några studiestödsmånader kvar. Läs mer på InfoFinlands sida Bostadsbidrag.
Stöd för skolresor
Skolresestödet (koulumatkatuki) ersätter kostnaderna för skolresor. Du kan få skolresestöd om du studerar och bor i Finland och har en lång skolresa.
I vissa fall kan du ha rätt till skolresestöd om du studerar i gymnasiet eller vid en yrkesläroanstalt eller deltar i förberedande utbildning för dem. Du ska ha minst tio resedagar per månad och en tillräckligt lång skolresa för att få stöd. Fråga din skola om du har rätt till skolresestöd.
Måltidsstöd
Om du studerar vid en högskola får du också måltidsstöd (ateriatuki). Du kan få måltidsstödet endast i läroanstalternas egna restauranger. Detta innebär att studeranden betalar mindre för måltiderna än andra som besöker restaurangen. Du behöver inte ansöka separat om måltidsstödet. Du behöver bara visa upp ditt studentkort när du betalar för måltiden.
Du har inte rätt till måltidsstöd om du är i Finland endast på arbetspraktik (työharjoittelu) som ingår i en utländsk examen.
Penningunderstöd och stipendier
Utländska studerande kan ansöka om olika penningunderstöd för finländska högskolor. Alla finländska högskolor har ett eget stipendiesystem för de studerande som kommer från länder utanför EU/EES-området och som har godkänts för att avlägga en kandidat- eller magisterexamen på engelska.
Möjligheten till ett stipendium kan till exempel bero på hur framgångsrik du varit i dina studier. Stipendiet kan täcka hela läsårsavgiften eller en del av den. Vissa stipendier kan även täcka andra kostnader. Ibland krävs att du lyckas tillräckligt bra med dina studier för att du ska få ett stipendium. Du kan vanligtvis ansöka om ett stipendium samtidigt som du ansöker om en studieplats.
Det finns också särskilda Erasmus Mundus-magisterprogram som har ett eget stipendiesystem. Utbildningsstyrelsen har EDUFI Fellowship-stipendieprogram för forskarstuderande som kommer till Finland för att avlägga doktorsexamen. Studerande från USA kan ansöka om ett Fulbright-stipendium.
Läs mer om stipendier och penningunderstöd på webbplatsen Studyinfinland.fi.