Media Suomessa

Medier i Finland

Finland har pressfrihet. Det innebär att staten inte kan bestämma vad som sägs i medier som dagstidningar, television eller internet.

Nyheter och tv-program på internet

linkkiYLE:
Aktuell information om coronavirusetfinska | svenska | engelska | ryska | somaliska | persiska | arabiska | kurdiska

linkkiYLE:
Nyheter på engelskaengelska

linkkiHelsinki Times:
Nyheter på engelskaengelska

linkkiYLE:
Nyheter på ryskaryska

linkkiYLE:
Nyheter på lättläst finskafinska

linkkiSelkokeskus:
Nyheter på lättläst finskafinska

linkkiYLE Areena:
TV-program på Internetfinska

linkkiMTV:
TV-program på Internetfinska

linkkiRuutu.fi:
TV-program på Internetfinska

Tidningar

I Finland utkommer många tidningar. Tidningen med den största upplagan är Helsingin Sanomat. De flesta tidningarna är finskspråkiga. På vissa orter utkommer även svenskspråkiga tidningar. I Finland utkommer även den ryskspråkiga tidskriften Spektr.

linkkiTidningarnas föbund:
Tidningar i Finlandfinska

Television

Om du har en gammal tv, behöver du också en digitalbox för att titta på tv-program. Nya tv-apparater som säljs i Finland har redan inbyggd digitalbox.

De flesta tv-programmen är finskspråkiga. I Finland har program på främmande språk text på finska eller svenska, med andra ord kan man också titta på dem på originalspråket (oftast engelska).

Rundradion, det vill säga Yle, äger fyra tv-kanaler som visas i hela landet. Yle är en offentlig tjänst och dess verksamhet bekostas med skattepengar. Utöver den finns det flera kommersiella tv-kanaler i Finland, till exempel MTV3 och Nelonen.

Vissa tv-program kan du titta på avgiftsfritt. Yles kanaler och flera kommersiella kanaler är avgiftsfria. Du kan också köpa avgiftsbelagda kanaler.

linkkiExpatFinland:
Televisionen i Finlandengelska

Radio

I Finland finns det flera radiokanaler. Du kan lyssna på största delen av kanalerna också på webben. Största delen av kanalerna är finskspråkiga.

Yle erbjuder radioprogram på engelska och ryska. Radio Sputnik är en ryskspråkig radiokanal. Finest erbjuder radioprogram på estniska.

linkkiYLE Areena:
Internetradiokanalerfinska

linkkiSuomi.fm:
Radiokanalerna i Finlandfinska