Media Suomessa

Medier i Finland

Finland har pressfrihet och har under många år rankats högt i pressfrihetsindexet. Rundradion, det vill säga Yle, är ett oberoende public service-medieföretag vars kanaler tillhandahåller viktig information på många språk. I Finland finns dessutom många tillförlitliga privata medier. Mediernas goda journalistiska sed granskas och främjas av Opinionsnämnden för massmedier.

Nyheter och tv-program på internet

På nätet hittar du en hel del nyheter och tv-program på olika språk. Yle erbjuder till exempel nyheter på finska, engelska och ryska. Du kan förutom television titta på program från både Yle och kommersiella tv-kanaler även på nätet. Många tv-program är finskspråkiga. I Finland har program på främmande språk textning på finska eller svenska, med andra ord kan man också titta på dem på originalspråket (oftast engelska).

linkkiYLE:
Nyheter på engelskaengelska

linkkiHelsinki Times:
Nyheter på engelskaengelska

linkkiYLE:
Nyheter på ryskaryska

linkkiYLE:
Nyheter på lättläst finskafinska

linkkiSelkokeskus:
Nyheter på lättläst finskafinska

linkkiYLE Areena:
TV-program på Internetfinska

linkkiMTV:
TV-program på Internetfinska

linkkiRuutu.fi:
TV-program på Internetfinska

Tidningar

I Finland utkommer många tidningar. Tidningen med den största upplagan är Helsingin Sanomat. De flesta tidningarna är finskspråkiga. På vissa orter utkommer även svenskspråkiga tidningar. I Finland utkommer även den ryskspråkiga tidningen Gazeta.

De flesta tidningarna kan beställas inte bara som papperstidning utan också som nättidning. I det fallet kan du läsa tidningen i elektronisk form.

linkkiTidningarnas föbund:
Tidningar i Finlandfinska

linkkiGazeta.fi:
Den ryskspråkiga tidskriften Gazetaryska

Television

Om du har en gammal tv, behöver du också en digitalbox för att titta på tv-program. Nya tv-apparater som säljs i Finland har redan inbyggd digitalbox.

Rundradion, det vill säga Yle, äger fyra tv-kanaler som visas i hela landet. Yle är en offentlig tjänst och dess verksamhet bekostas med skattepengar. Utöver den finns det flera kommersiella tv-kanaler i Finland, till exempel MTV3 och Nelonen.

Vissa tv-program kan du titta på avgiftsfritt. Yles kanaler och flera kommersiella kanaler är avgiftsfria. Du kan också köpa avgiftsbelagda kanaler.

linkkiExpatFinland:
Televisionen i Finlandengelska

Radio

I Finland finns det flera radiokanaler. Du kan lyssna på största delen av kanalerna också på webben. De flesta radiokanalerna är finskspråkiga.

Yle erbjuder radioprogram på engelska och ryska.

linkkiYLE Areena:
Internetradiokanalerfinska

linkkiSuomi.fm:
Radiokanalerna i Finlandfinska

linkkiRadio Finest:
Radio på estniskaestniska