Suomen ilmasto

Klimatet i Finland

Klimatet i Finland är kallare än i många andra länder. Vädret varierar ändå mycket under olika årstider. I Finland finns mycket natur och man kan röra sig i naturen under alla årstider. På InfoFinlands sida Att röra sig i naturen hittar du information om hur du kan röra dig i naturen under olika årstider.

Vinter

På vintern är det kallt och snöar i Finland. Vanligen stannar snön kvar på marken hela vintern. Temperaturen är oftast under noll grader celsius. Temperaturen kan t.ex. dagtid vara -10 Celsiusgrader och ibland till och med -20 grader. I norra Finland kan temperaturen vara till och med -30 grader. Om det är snö och is på marken är det också halt.

Det är viktigt att klä sig varmt på vintern. Det betyder att det är bra att klä på sig åtminstone en täckjacka, ylletröja, mössa, handskar, halsduk och varma vinterskor. Vid kallt väder lönar det sig att ha på sig flera lager med kläder.

På vintern är det ofta mörkt i Finland, eftersom solen går upp först på förmiddagen och går ner redan på eftermiddagen. I norra Finland är det mörkare än i södra Finland. I de nordligaste delarna av Finland går det flera veckor utan att solen går upp överhuvudtaget.

Vintermånaderna är december, januari och februari. Även i november och mars kan vädret vara kallt och det kan snöa. Snön smälter vanligen i mars eller april.

Vår

Våren börjar i Finlands södra delar i slutet av mars och i de nordligare delarna i slutet av april. Under våren är vädret ännu svalt, men varmare än på vintern. Under våren förändras naturen en hel del, när snö och is smälter bort, löven spricker fram på träden och växterna börjar gro.

Sommar

I södra Finland är medeltemperaturen på sommaren ca 20 grader Celsius, i norr ca 15 grader. Sommarmånaderna i Finland är juni, juli och augusti. Den varmaste månaden är juli, då stiger temperaturen dagtid ofta över 20 grader.

På sommaren är det ljust i Finland även på kvällen och natten, eftersom solen går ner sent och går upp tidigt. I norra Finland är det ljusare än i södra Finland. Den allra ljusaste månaden är juni. Då firas i Finland midsommar, som är midnattssolens och högsommarens fest. I de allra nordligaste delarna av Finland går solen inte alls ner i början av sommaren.

Höst

Hösten börjar vanligen i slutet av augusti eller början av september. I september och oktober är det höstglöd i Finland. På många växter och träd blir löven, som varit gröna på sommaren, gula, orange och röda. Höstglöden gör naturen vacker och färggrann.

På hösten är vädret svalt och ofta regnar och blåser det också. På hösten är det också mörkt, eftersom solen går ner tidigare än på sommaren. Den första snön kommer vanligen i oktober eller november.

linkkiMeteorologiska institutet:
Information om klimatet i Finlandfinska | engelska