Asuminen Helsingissä

Boende i Helsingfors

I Helsingfors finns många olika boendemöjligheter från höghus till egnahemshus och från hyresbostäder till ägarbostäder. De flesta Helsingforsborna bor i höghus. Bostadspriserna varierar mycket mellan olika stadsdelar. I Helsingfors är alla stadsdelar trygga och kollektivtrafiken fungerar väl. Läs mer om kollektivtrafiken på InfoFinlands sida Information om Helsingfors.

Boendekostnader i Helsingfors

I början av år 2020 låg den genomsnittliga kvadratmeterhyran i Helsingfors på 22,7 euro på den fria marknaden och på 13 euro efter statliga hyressubventioner (Statistikcentralen). Utöver hyran måste man ofta även betala för el, internet, vatten och hemförsäkring, som många hyresvärdar kräver att man har.

Om du äger din bostad betalar du bolagsvederlag och eventuellt bostadslån. Om du köper en bostad i Helsingfors och ansöker om lån för den, rekommenderar bankerna att boendekostnaderna uppgår till högst 40 procent av din totala inkomst.

Om familjen har en låg inkomst kan du ha rätt till bostadsbidrag. Du kan även ansöka om en förmånlig hyresbostad vid Helsingfors stad (Heka).

Om du vill hyra eller köpa en bostad i Helsingfors och har frågor kring boendet, ring och fråga om råd på engelska på numret 010 202 4666 (lokalsamtalsavgift). Telefontjänsten betjänar på måndagar kl. 8.30–12.30 och på onsdagar kl. 14.00–18.00.

Läs om FPA:s bostadsbidrag på InfoFinlands sida Bostadsbidrag.

Kontrollera bostadsförsäljningspriser och hyror på miljöministeriets webbplats Asuntojen.hintatiedot.fi (välj Helsingfors).

linkkiAsuntojen.hintatiedot.fi:
Information om priser på sålda och uthyrda bostäderfinska | svenska | engelska

linkkiFPA:
Räkna ut det allmänna bostadsbidraget (välj Helsingfors)finska | svenska

Hyresbostad

Nästan hälften av alla Helsingforsbor bor i en hyresbostad. Bostäder hyrs ut av många företag, Helsingfors stad, privatpersoner och andra instanser. Du kan även fråga din arbetsgivare om tjänstebostad.

Priset på en hyresbostad i Helsingfors påverkas av bostadens storlek, läge och skick. Hyrorna är förmånligare utanför centrum. De flesta bostäderna med två rum och kök i Helsingfors kostar ungefär 800–1 100 euro i månaden och de flesta bostäderna med tre rum och kök ungefär 1 000–1 500 euro i månaden. I möblerade bostäder är hyran något högre.

Utöver hyran ska den boende även betala elräkning, vattenavgift, hemförsäkring och eventuellt internetabonnemang. Dessutom måste man betala en hyresdeposition som uppgår till 1–3 månaders hyra. Hyresdepositionen återbetalas när man flyttar ut.

Läs mer om var du kan söka efter hyresbostad, om hyresavtal och andra handlingar på InfoFinlands sida Hyresbostad och Hyresavtal.

Privata hyresbostäder i Helsingfors

I Helsingfors är efterfrågan störst på små bostäder. Det lönar sig att söka bostad i ett stort område. På så sätt har du bättre chanser att hitta en bostad. Via bolagen Sato och VVO&Lumo får man en bostad snabbare än i genomsnitt. Det lönar sig att söka bostad på många ställen samtidigt. Du kan söka information om hyresbostäder i Helsingfors via olika webbtjänster.

linkkiOikotie.fi:
Sökning av hyresbostäderfinska

linkkiVuokraovi.com:
Sökning av hyresbostäderfinska | engelska

linkkiKojamo Oyj:
Lumo ja VVOfinska | svenska | engelska

Helsingfors stads hyresbostäder

Helsingfors stads hyresbostäder (ARA-bostäder) är förmånligare än bostäder via privata hyresvärdar. Dessutom behöver du inte betala en hyresdeposition. Stadens hyresbostäder förmedlas av tjänsten ansökning om hyresbostad. Du kan ansöka om en hyresbostad vid Helsingfors stad på tre olika sätt.

  1. Om du använder webbankskoder, fyll i en ansökan i Helsingfors stads elektroniska tjänster.
  2. Om du ansöker om en bostad utan webbankskoder, fyll i en elektronisk ansökan på webbplatsen asunnonhaku.hel.fi.
  3. Du kan även besöka servicestället vuokra-asunnon haku och fylla i en ansökan på papper.

Ansökning om hyresbostad
Työpajankatu 8

Tfn (09) 310 13030

För att kunna ansöka om en hyresbostad hos staden, måste du ha uppehållstillstånd för minst ett år. Det är många som söker till stadens bostäder. Du kan fråga om Helsingfors stads hyresbostäder via e-post på asunnonhaku(at)hel.fi eller via Boenderådgivningens chatt.
I tjänsten Boenderådgivning (Asumisneuvonta) kan du fråga om råd kring ansökan om bostad och boende.

linkkiHelsingfors stad:
Tjänsten Ansökning om hyresbostadfinska | svenska | engelska

linkkiHelsingfors stad:
Helsingfors stads elektroniska tjänsterfinska | svenska | engelska

linkkiHelsingfors stad:
Tjänsten Boenderådgivningfinska | svenska | engelska

Boende för studerande och unga

Om du studerar på heltid kan du ansöka om en hyresbostad via HOAS. Du kan även höra dig för om hyresbostäder på din läroanstalt eller i Helsingfors stads tjänst Ansökning om hyresbostad.

HOAS (Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse)

Tfn (09) 549 900

Hör dig för om hyresbostäder för studerande per e-post på asumispalvelut(at)hoas.fi

linkkiHOAS:
Hyresbostäder för studerandefinska | svenska | engelska

Läs mer om boende för studerande på InfoFinlands sida*Boende för studerande.

Du kan fråga om hyresbostäder med rimlig hyra, som är avsedda för unga, hos Nuorisoasuntoliittos eller Nuorisosäätiös rådgivning. Det kan hända att du måste köa för en hyresbostad. Du kan även fråga om hyresbostäder för unga hos olika föreningar och stiftelser.

linkkiNuorisosäätiö:
Hyresbostäder för ungafinska | engelska

linkkiFörbundet för ungdomsbostäder:
Hyresbostäder för personer under 30 årfinska | engelska

Köpa bostad

Strax över 40 procent av bostäderna i Helsingfors är ägarbostäder. På lång sikt är det förmånligare att bo i en ägarbostad. Du hittar information om att söka en bostad, bostadslån, bostadsköp och om säljarens och köparens ansvar på InfoFinlands sida Köpa bostad.

Sommaren 2019 var snittpriset för de dyraste bostäderna i Helsingfors 7 300 euro per kvadratmeter. De förmånligaste bostäderna kostade i genomsnitt 3 000 euro per kvadratmeter. Bostadspriserna steg i genomsnitt med 2,4 procent på ett år. Du kan se de genomsnittliga bostadspriserna i olika områden på en karta på Helsingfors stads webbplats. Det dyraste området är område 1 i centrum som är markerat med grönt.

linkkiHelsingfors stad:
Priser på gamla aktiebostäderfinska

Du hittar bostäder som är till salu på bostadssidor på internet.

linkkiEtuovi.com:
Sökning av ägarbostäderfinska | engelska

linkkiOikotie.fi:
Sökning av ägarbostäderfinska

Om du vill bygga ett egnahemshus i Helsingfors måste du skaffa en tomt samt bygglov. Du hittar närmare information om att bygga egnahemshus på Helsingfors stads webbplats.

linkkiHelsingfors stad:
Jag låter bygga ett småhus i Helsingforsfinska | svenska | engelska

Bostadsrättsbostad i Helsingfors

Vad är en bostadsrättsbostad? Hur söker man en bostadsrättsbostad? Läs mer på InfoFinlands sida Boende i Finland.

Du hittar information om bostadsrättsbostäder på Helsingfors stads webbplats, till exempel

  • hur man ansöker om bostadsrätt i Helsingfors
  • vad är ett ordningsnummer och hur man ansöker om det
  • vilka bolag och föreningar som äger bostadsrättsbostäder.

linkkiHelsingfors stad:
Bostadsrättsbostäderfinska | svenska | engelska

linkkiAsumisoikeushakemus.net:
Ansökan om ordningsnummerfinska | svenska | engelska

linkkiHelsingfors stad:
Byggherrarnas kontaktuppgifterfinska | svenska | engelska

Praktisk information om boende

Du hittar mycket praktisk information om boende på InfoFinland:

Läs mer om regler och rättigheter kring boende på InfoFinlands sida Rättigheter och skyldigheter för boende.

Avfall och återvinning

Sortera avfallet enligt anvisningarna, så kan det återvinnas. Blandavfall transporteras i Helsingfors till en energianläggning. Du hittar information om sopsortering på InfoFinlands sida Avfall och återvinning. Hushållsavfall, såsom möbler, elapparater eller renoveringsavfall ska tas till en Sorttistation.

Du hittar information om sopsortering och återvinningsstationer i Helsingfors på HRM:s (Helsingforsregionens miljötjänster) webbplats.

linkkiHelsingforsregionens miljötjänster:
Avfall och återvinningfinska | svenska | engelska

linkkiKierrätys.info:
Avfallsinsamlingsstationerfinska | svenska | engelska

Problem med boendet

Vid problem med boendet kan du kontakta Helsingfors stads socialservice.

linkkiHelsingfors stad:
Social- och krisjourenfinska | svenska | engelska

Om du inte kan bo kvar hemma, eftersom någon i din familj utövar våld mot dig eller hotar dig med våld, kan du kontakta ett skyddshem.
Läs mer om skyddshem i Helsingfors på InfoFinlands sida Familjen i Helsingfors.

Bostadslöshet

Om du blir bostadslös i Helsingfors, kontakta det närmaste serviceestället för socialarbete. En socialarbetare kan hjälpa dig att hitta en bostad.

De bostadslösas servicecenter på Sanduddsgatan har öppet dygnet runt varje dag. Där kan du vid behov övernatta. Servicecentret erbjuder nattlogi åt helsingforsare med missbruksproblem, om de inte har något annat ställe att övernatta.

Hietaniemenkadun palvelukeskus
Sanduddsgatan 5 B
Tfn (09) 310 466 28

Vailla vakinaista asuntoa ry. är en förening som hjälper bostadslösa. Vailla vakinaista asuntoa ry har ett nattcafé, Kalkkers, som erbjuder bostadslösa en varm plats på natten från höst till vår. Kalkkers håller öppet kl. kl. 22–6. Det finns inga möjligheter att övernatta på nattcaféet, och det är inte heller drogfritt. Där är det ingen som frågar om du har uppehållstillstånd. Nattcaféet finns i Helsingfors på adressen Banmästargatan 6, Östra Böle och telefonnumret är 050 4431 068. E-post: kalkkers(at)vvary.fi. Experter på invandring som arbetar på samma adress:

  • Mån-tor: finska, engelska, bulgariska. Tfn 044 2603 818.
  • Fre: finska och ryska. Tfn 050 4079 703.

Läs mer: Bostadslöshet.

linkkiHelsingfors stad:
Enheterna för socialt arbete och närarbetefinska | svenska | engelska

linkkiVailla vakinaista asuntoa ry:
Föreningen för bostadslösafinska | engelska

linkkiSininauhasäätiö:
Serviceguide för bostadslösa i Helsingfors(pdf, 3,7 MB)finska | engelska | ryska | somaliska | persiska | arabiska | bulgariska