Perheenjäsen Suomessa

Familjemedlem i Finland

Den här sidan är avsedd för dig som är medborgare i något annat land än ett EU-land, Norge, Island, Schweiz eller Liechtenstein. Om du är familjemedlem till en EU-medborgare bosatt i Finland hittar du mer information om tillståndsärenden på InfoFinlands sidan EU-medborgare.

Om en familjemedlem till dig bor i Finland och du vill flytta till hen, behöver du ett uppehållstillstånd på grund av familjeband.

Alla familjemedlemmar kan inte få uppehållstillstånd. Vanligen kan man få tillstånd om man är make/maka, sambo, minderårigt barn eller förälder till minderårigt barn till personen bosatt i Finland. Ofta krävs det även att personen bosatt i Finland ska ha tillräckliga medel för att försörja en familjemedlem som flyttar till Finland.

Arbete och studier

Om du har uppehållstillstånd på grund av familjeband har du rätt att arbeta och studera i Finland.

Om du har ansökt om ditt första uppehållstillstånd i Finland har du inte rätt att arbeta innan tillståndet beviljas.

Mer information om hur familjemedlemmar kan få uppehållstillstånd finns på InfoFinlands sidor Uppehållstillstånd för make eller maka, Uppehållstillstånd för barn eller förälder, Uppehållstillstånd för övriga anhöriga.

Om du bara vill hälsa på hos din familjemedlem i Finland hittar du mer information på InfoFinlands sida Kort vistelse i Finland.

linkkiMigrationsverket:
Till Finland på grund av familjebandfinska | svenska | engelska