Siirry sisältöön

Taloudelliset ongelmat

Julkaistu03.10.2024

Suomessa voit saada apua ja neuvontaa raha-asioissa, jos sinulla on vaikeuksia saada rahat riittämään.

Jos et voi maksaa laskujasi

Jos sinulla on lasku, jota et pysty maksamaan, ota heti yhteyttä laskun lähettäjään. Usein voit saada laskulle lisää maksuaikaa. Silloin laskuun lisätään yleensä vain pieni viivästysmaksu.

Jos et maksa laskua eräpäivään mennessä tai et ole sopinut sille lisää maksuaikaa, joudut maksamaan muistutus- ja perimiskuluja sekä viivästyskorkoja.

Perintä

Jos et ole maksanut laskua sen eräpäivään mennessä, saat muistutuslaskun. Yhden tai kahden muistutuksen jälkeen lasku voi siirtyä perintätoimistolle. Perintätoimisto lähettää sinulle maksuvaatimuksen. Jos et voi maksaa laskua heti, ota yhteyttä perintätoimistoon ja sovi laskulle maksusuunnitelma.

Jos et maksa laskua tai sovi maksusuunnitelmaa, velka voi mennä lopulta ulosottoon. Ulosotto tarkoittaa sitä, että viranomaisella on oikeus ottaa osa tuloistasi velkojen maksuun. Ulosottoviranomainen voi myös myydä arvokasta omaisuuttasi, jotta velka saadaan maksettua.

Usein ulosottoa varten tarvitaan käräjäoikeuden päätös. Jotkut maksut menevät kuitenkin suoraan ulosottoon. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi verot, terveyskeskusmaksut ja varhaiskasvatusmaksut.

Maksuhäiriömerkintä

Jos et maksa laskua tai velkaa, voit saada siitä maksuhäiriömerkinnän luottotietorekisteriin. Se aiheuttaa paljon vaikeuksia. Vuokranantajat ja pankit tarkistavat usein luottotiedot luottorekisteristä. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, et välttämättä saa vuokra-asuntoa, pankkilainaa tai luottokorttia. Myös työnantaja voi edellyttää, että työntekijällä ei ole maksuhäiriömerkintöjä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKilpailu- ja kuluttajavirasto

Tietoa maksuhäiriömerkinnästä

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleUlos­ot­to­lai­tos

Tietoa ulosotosta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKilpailu- ja kuluttajavirasto

Tietoa perinnästä

Jos et pysty maksamaan vuokraasi

Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos et maksa vuokraasi. Vuokranantajan on ilmoitettava vuokrasopimuksen purkautumisesta vuokralaiselle. Tässä vaiheessa vuokranmaksusta on tavallisesti vielä mahdollista sopia vuokranantajan kanssa. Jos et maksa vuokraasi, vuokranantaja voi hankkia tuomioistuimelta häätöpäätöksen. Se tarkoittaa sitä, että sinun pitää muuttaa pois asunnosta ja maksaa ne vuokrat, jotka ovat jääneet maksamatta.

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa asuntosi vuokra, ota yhteyttä vuokranantajaan.

Yritä sopia vuokranantajan kanssa lisää maksuaikaa. Voit myös kysyä neuvoa oman alueesi sosiaalipalveluista. Tarkista myös onko sinulla oikeus esimerkiksi asumistukeen tai toimeentulotukeen. Oikeutesi asumistukeen ja toimeentulotukeen voit selvittää Kelasta.

InfoFinlandin sivulla Asumistuki on tietoa asumistuesta.

Apua taloudellisiin ongelmiin

Sosiaalietuudet

Suomessa sosiaaliturvasta huolehtii Kela. Sinulla voi olla oikeus Kelan tukiin, jos työskentelet tai asut vakinaisesti Suomessa.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva.

Tarkista, että olet hakenut kaikkia sosiaalietuuksia, joita sinulla on oikeus saada. Näitä voivat olla esimerkiksi työttömyysturva, asumistuki, opintotuki ja taloudelliset tuet lapsiperheille.

Lisätietoa löydät InfoFinlandin sivuilta:

Toimeentulotuki

Jos sinun tai perheesi tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, voit hakea perustoimeentulotukea Kelasta. Välttämättömillä jokapäiväisillä menoilla tarkoitetaan esimerkiksi ruokaan, vaatteisiin, terveydenhoitoon ja asumiseen liittyviä kohtuullisia menoja. Voit hakea tukea, jos asut Suomessa vakinaisesti.

Toimeentulotuen maksamiseen vaikuttavat kaikki tulosi ja varasi. Mukaan lasketaan myös sosiaalietuudet, joita saat esimerkiksi Kelasta, työeläkevakuutuksesta tai työttömyyskassasta.

Ennen kuin haet toimeentulotukea, hae niitä muita tukia, joihin sinulla on oikeus (esimerkiksi työttömyysturva, asumistuki, eläke, opintotuki, vanhempainpäiväraha, sairauspäiväraha, kotihoidontuki tai elatustuki).

Toimeentulotuki on tarkoitettu tilapäiseksi avuksi. Toimeentulotukea maksetaan vain, jos et voi saada muita tuloja tai tukia tai jos muut tuet eivät riitä kattamaan välttämättömiä menoja.

Jos sinulla tai perheelläsi on erityisiä menoja, joihin et voi saada perustoimeentulotukea, hyvinvointialueesi voi myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Täydentävää toimeentulotukea voit saada esimerkiksi asumisen turvaamiseksi tai jos taloudellinen tilanteesi on äkillisesti muuttunut heikommaksi.

Hae aina ensin perustoimeentulotukea Kelasta. Samassa hakemuksessa voit myös ilmoittaa, jos tarvitset täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea. Voit pyytää, että Kela siirtää hakemuksesi hyvinvointialueen käsittelyyn.

Jos tarvitset, voit kysyä neuvoa tuen hakemiseen Kelasta, oman alueesi sosiaalipalveluista tai maahanmuuttajien neuvontapisteestä.

Neuvontaa ja apua raha-asioihin

Jos sinulla on ongelmia laskujen ja velkojen maksussa, ota yhteyttä oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan. Neuvonta on maksutonta ja sitä järjestää valtio.

Talous- ja velkaneuvoja muun muassa:

  • selvittää kanssasi taloudellista tilannettasi,
  • auttaa punnitsemaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja
  • auttaa laatimaan maksusopimuksia.

Lisäksi talous- ja velkaneuvoja osaa neuvoa sinua järjestelylainan ja velkajärjestelyn hakemisessa.

Myös Takuusäätiöstä voit saada apua ja neuvoja velkojen maksamiseen. Säätiö voi auttaa sinua yhdistämään velat yhdeksi lainaksi. Voit hakea Takuusäätiöstä lainatakausta, jos tarvitset pankista lainaa velkojen maksuun. Takuusäätiöstä voit hakea myös pientä lainaa, jos tarvitset rahaa kertaluonteiseen menoon kuten kodinkoneeseen, huonekaluihin, takuuvuokraan, auton korjaukseen tai silmälaseihin.

Velkalinja on Takuusäätiön maksuton neuvontapuhelin. Neuvontanumero 0800 9 8009 palvelee suomeksi ja englanniksi. 

Hätätapauksessa, jos rahasi eivät riitä esimerkiksi ruokaan, voit ottaa yhteyttä myös seurakuntasi diakoniatyöntekijään. Yhteystiedot löydät seurakunnastasi.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTalous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvojat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTakuusäätiö

Apua rahaongelmiin

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKilpailu- ja kuluttajavirasto

Taloustietoa

Peliriippuvuus

Jos taloudelliset ongelmat johtuvat peliongelmasta, sinun kannattaa hakea apua.

Peliongelmiin löydät apua A-klinikoilta, mielenterveys- ja päihdepalveluista ja sosiaali- ja terveyskeskuksista. Myös peliriippuvaisen henkilön omaiset voivat saada apua.

Apua peliongelmaan voit saada myös järjestöistä. Monikielisessä Päihdelinkki-verkkopalvelussa on paljon tietoa.

Peluuri on auttava puhelin peliongelmaisille, heidän läheisilleen ja muille peliongelmia kohtaaville. Auttavan puhelimen numero on 0800 100 101. Se palvelee suomeksi, ruotsiksi ja myös englanniksi mahdollisuuksien mukaan. Peluuri auttaa myös internetissä.