Siirry sisältöön

Asumisen ongelmat

Julkaistu17.06.2024
Mitä voi tehdä, jos ei ole rahaa maksaa vuokraa? Voiko vuokranantaja edellyttää kotivakuutusta? Milloin vuokra-asunto pitää irtisanoa? Kokosimme vastaukset moniin asumiseen liittyviin kysymyksiin.

Asunnon etsiminen

En löydä edullista vuokra-asuntoa.

Suurimmissa kaupungeissa vapaita vuokra-asuntoja on vähän. Lähellä kaupungin keskustaa asunnot ovat kalliimpia. Siksi monet suomalaiset asuvat melko pienissä asunnoissa. Monet myös asuvat kaukana kaupungin keskustasta tai jossakin muussa läheisessä kunnassa ja käyvät töissä pitemmän matkan takaa. Jos et löydä edullista asuntoa sieltä mistä haluat, mieti, voitko asua pienemmässä asunnossa tai kauempana keskustasta. Monilla pienemmillä paikkakunnilla on paljon vapaita asuntoja, ja hinnat ovat edullisempia.

Jos suunnittelet muuttoa pieneltä paikkakunnalta suureen kaupunkiin, etsi asunto etukäteen.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vuokra-asunto.

Jätin hakemuksen kunnalliseen vuokra-asuntoon, mutta en ole saanut asuntoa, vaikka aika kuluu.

Kunnallisia asuntoja ei riitä kaikille, jotka niitä hakevat. Kannattaa hakea asuntoa monesta eri paikasta. Seuraa myös yksityisten vuokra-asuntojen tarjontaa. Muista päivittää hakemustasi, kun se on vielä voimassa. Muuten hakemus menee umpeen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vuokra-asunto.

Epäilen, että minua on syrjitty, kun olen etsinyt asuntoa. Mistä saan apua?

Vuokranantajat eivät saa lain mukaan syrjiä ketään esimerkiksi etnisen alkuperän, uskonnon, kansalaisuuden tai vamman perusteella, kun he valitsevat vuokralaisia. Yksityisellä vuokranantajalla on oikeus itse valita vuokralainen asuntoon, mutta ilman syrjintää. Jos epäilet, että sinua on syrjitty, voit kysyä neuvoa esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutetun asiakaspalvelusta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYhdenvertaisuusvaltuutettu

Ilmoita syrjinnästä

Asunnon vuokraaminen

Täytyykö minun maksaa välittäjälle välityspalkkio, kun vuokraan asunnon?

Välityspalkkion maksaa yleensä vuokranantaja. Vain silloin, jos olet tehnyt etukäteen välittäjän kanssa kirjallisen toimeksiantosopimuksen asunnon etsimisestä, sinun täytyy maksaa välityspalkkio itse. Jos et ole tehnyt kirjallista toimeksiantosopimusta, välittäjä ei saa vaatia sinulta välityspalkkiota. Jos hän yrittää tätä, voit tehdä siitä rikosilmoituksen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Tärkeitä viranomaisia.

Välittäjä vaatii, että maksan hänelle siitä, että saan nähdä asunnon. Täytyykö minun maksaa?

Sinulla on oikeus nähdä asunto etukäteen, eikä välittäjä voi vaatia siitä maksua. Jos sinulla on ongelmia, jotka liittyvät välityspalkkioon, voit ottaa yhteyttä Kuluttajaneuvontaan.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKilpailu- ja kuluttajavirasto

Kuluttajaneuvonta

Välittäjä vaatii, että maksan varausmaksun vuokra-asunnosta. Täytyykö minun maksaa?

Suomessa ei ole olemassa asunnonvarausmaksua. Älä maksa mitään, ennen kuin sinulla on kirjallinen vuokrasopimus asunnosta. Lue lisää vuokra-asunnon maksuista, esimerkiksi vuokravakuudesta, InfoFinlandin sivuilta Vuokrasopimus.

Vuokranantaja vaatii, että otan kotivakuutuksen. Mistä saan kotivakuutuksen? Voinko irtisanoa sen myöhemmin?

Kotivakuutuksia myyvät Suomessa monet vakuutusyhtiöt. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Arkielämä Suomessa.

Kotivakuutus kannattaa ottaa myös silloin, jos sitä ei vaadita vuokrasopimuksessa. Kotivakuutusta ei kannata irtisanoa sinä aikana kun asut asunnossa. Jos esimerkiksi aiheutat vesivahingon, ja sinulla ei ole kotivakuutusta, joudut maksamaan remontin kaikki kulut itse. Lasku voi olla monta kymmentä tuhatta euroa.

Mitä minun pitäisi ottaa huomioon, ennen kuin allekirjoitan vuokrasopimuksen?

Käy katsomassa asuntoa, ennen kuin vuokraat sen. Tarkista, että asunto on todella olemassa, eli että asunnon osoite on sama kuin sopimuksessa. Varmista myös, että asunto on siinä kunnossa kuin sinulle on kerrottu. Tarkista, mitä vuokrasopimuksessa sanotaan esimerkiksi vuokrasuhteen ehdoista ja irtisanomisajasta. Asunto ja sen mahdolliset viat on myös hyvä käydä läpi asunnon omistajan tai hänen edustajansa kanssa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vuokrasopimus.

Milloin vuokravakuus täytyy maksaa?

Maksa vuokravakuus vasta sitten, kun sinulla on kirjallinen vuokrasopimus. Vuokranantaja voi määrittää tilin, jolle maksat vuokravakuuden. Voitte myös avata pankissa erillisen tilin vuokravakuutta varten. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vuokrasopimus.

Vuokranantaja ehdotti, että teemme vuokrasopimuksen suullisesti. Onko suullinen sopimus riittävä?

Tee vuokrasopimus aina kirjallisena. Näin pystyt todistamaan, mistä olette sopineet, jos tulee ongelmia. Säilytä vuokrasopimus huolellisesti.

Vuokra-asunnossa on joitakin puutteita. Voiko vuokranantaja jälkeenpäin vaatia, että korvaan puutteet, joita en ole aiheuttanut?

Sinun kannattaa kirjata ylös asunnon viat yhdessä vuokranantajan kanssa, kun vuokrasuhde alkaa. Voit myös ottaa valokuvia, joissa nämä viat näkyvät. Näin varmistat, että et joudu vastuuseen vioista, joita et ole aiheuttanut.

Asunnon irtisanominen

Irtisanoin vuokra-asuntoni, mutta vuokranantaja vaatii, että maksan vuokraa, kunnes hän löytää asuntoon uuden vuokralaisen. Täytyykö minun maksaa?

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus, irtisanomisaika on yleensä yksi kalenterikuukausi. Aika alkaa sen kuukauden lopusta, jonka aikana irtisanot sopimuksen. Kun irtisanomisaika on kulunut loppuun, vuokranantaja ei voi vaatia sinulta vuokraa. Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa sinä aikana, kun se on voimassa. Tarvittaessa voit yrittää neuvotella vuokrasopimuksen päättämisestä aiemmin. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vuokrasopimus.

Minulla on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Irtisanoin sen 2.6. Vuokranantaja vaatii, että maksan myös heinäkuun vuokran. Täytyykö minun maksaa?

Jos vuokrasopimuksessasi ei ole sovittu muuta, irtisanomisaika lasketaan lain mukaan sen kalenterikuukauden lopusta, jonka aikana irtisanot vuokrasopimuksen. Jos irtisanot asunnon 2.6., irtisanomisaika alkaa 30.6. ja kestää yhden kuukauden. Sinun täytyy siis maksaa vielä heinäkuun vuokra. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vuokrasopimus.

Asunnon menettäminen

Minulla ei ole rahaa maksaa vuokraa. Mitä voin tehdä?

Ota yhteyttä vuokranantajaan mahdollisimman pian ja yritä neuvotella lisää maksuaikaa. Selvitä, voitko lykätä muita maksuja, jotta saat vuokrasi maksetuksi. Ota myös yhteys pankkiisi ja selvitä, voiko pankki myöntää sinulle lainaa, niin että voit maksaa vuokran. Selvitä KELAsta, onko sinulla oikeus saada asumistukea tai muuta tukea. Voit kysyä neuvoa ja apua myös kunnan velkaneuvonnasta, sosiaalivirastosta sekä kunnan tai vuokrataloyhtiön tai yhdistysten asumisneuvojalta tai esim. Takuusäätiöstä. Lue lisää InfoFinlandin sivuilta Asumistuki ja Taloudelliset ongelmat.

Minun täytyy muuttaa pois asunnostani avioeron vuoksi. Pelkään myös, että menetän oleskelulupani. Mitä voin tehdä?

InfoFinlandin sivulta Vuokra-asunto löydät tietoa siitä, miten voit etsiä uutta asuntoa.

Avioero voi vaikuttaa oleskelulupaasi, jos sinulla on määräaikainen oleskelulupa perhesiteen perusteella. Joissakin tilanteissa lupaa voidaan kuitenkin jatkaa, jos sinulla on edelleen kiinteät siteet Suomeen, kuten esimerkiksi työpaikka. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Voinko menettää oleskeluluvan.

Vuokranantaja uhkasi, että saan häädön vuokra-asunnosta metelin vuoksi.

Jos rikot talon järjestyssääntöjä jatkuvasti, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Yritä sopia asia vuokranantajan kanssa, ennen kuin sopimus puretaan. Voit myös ottaa yhteyttä esimerkiksi Naapuruussovittelun keskukseen.

Minun täytyi muuttaa pois asunnostani, enkä ole löytänyt uutta asuntoa. Mitä voin tehdä?

Suomessa kunnat tarjoavat palveluita asunnottomille. Myös monet järjestöt ja seurakunnat auttavat asunnottomia. Nämä palvelut on tarkoitettu niille, joilla on kotikunta Suomessa. Jos jäät asunnottomaksi, ota yhteyttä kotikuntasi sosiaalitoimistoon tai sosiaaliasemaan. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asunnottomuus.

Oikeudelliset ongelmat

Tarvitsen juristin apua asumiseen liittyvissä asioissa. Miten toimin?

Lakiasioissa saat apua juristilta. Hän neuvoo sinua ja huolehtii, että oikeutesi toteutuvat. Kun haet apua juristilta, sinun kannattaa selvittää, että hän on asiantunteva siinä asiassa, johon haet apua. Kaikki yritykset tai henkilöt, jotka tarjoavat apua lakiasioiden hoitamisessa, eivät välttämättä ole asiantuntevia. Neuvontaa lakiasioissa tarjoavat asianajotoimistot, lakiasiaintoimistot ja valtion oikeusaputoimistot, joissa työskentelee julkisia oikeusavustajia.

Ristiriidat naapureiden kanssa

Naapurini metelöi. Mitä voin tehdä?

Naapurisi eivät saa aiheuttaa meteliä esimerkiksi yöllä. Jos naapurisi rikkoo järjestyssääntöjä usein ja vakavasti, voit ottaa yhteyttä isännöitsijään tai vuokranantajaan.

Naapurini valittaa minulle jatkuvasti metelistä. Millaista ääntä kerrostalossa saa pitää?

Taloyhtiön järjestyssäännöissä kerrotaan, mihin aikaan talossa on hiljaisuus. Kerrostalossa järjestyssäännöt löytyvät yleensä rappukäytävästä. Hiljaisten tuntien aikana ei saa aiheuttaa kovaa ääntä, esimerkiksi soittaa soittimia tai kuunnella kovaäänistä musiikkia, mutta normaali eläminen on sallittu.

Mistä voin saada apua ristiriitoihin naapurini kanssa?

Jos sinulla ja naapurillasi on ristiriitatilanne, jota ette pysty ratkaisemaan itse, voitte hakea apua Naapuruussovittelun keskuksesta tai isännöitsijältä. Naapuruussovittelu tarkoittaa, että naapurit keskustelevat, ja keskustelua ohjaa ulkopuolinen sovittelija. Tapaamisessa voidaan sopia, miten tilanne ratkaistaan. Sovittelu on maksutonta. Lue lisää Naapuruussovittelun keskuksen sivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleNaapuruussovittelun keskus

Tietoa naapuruussovittelusta

Asumisen arki

Mitä teen, jos unohdan avaimen kotiin?

Taloyhtiöissä huoltoyhtiö tai isännöitsijä yleensä säilyttää avainten kopioita ja avaa oven maksua vastaan. Kerrostaloissa on oven lähellä puhelinnumero, johon voit soittaa tällaisessa tilanteessa.

Miten lajittelen jätteet oikein?

Suomessa lajitellaan erikseen esimerkiksi biojäte, kartonki, muovi, lasi, metalli, ongelmajäte ja sekajäte. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Jätteet ja kierrätys.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun käytän asuntoni saunaa?

Älä koskaan laita mitään saunan kiukaan yläpuolelle äläkä käytä saunaa varastona tai pyykkien kuivattamiseen, muuten voi syttyä tulipalo. Sammuta aina sähkökiuas käytön jälkeen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Kodin turvallisuus.

Mitä teen, kun vesihana vuotaa?

Soita huoltoyhtiöön, jonka kanssa taloyhtiölläsi on sopimus. Huoltoyhtiö voi tehdä pieniä korjauksia, kuten korjata vesihanan tai avata viemärin.

Kosteusongelmat

Asunnossani on kosteusongelmia tai muita vikoja. Miten toimin?

Ota heti yhteyttä huoltoyhtiöön, isännöitsijään tai vuokranantajaan. Viat on tärkeä korjata nopeasti, ennen kuin ne pahenevat.

Kun laitamme ruokaa, keittiöön tulee paljon kosteutta. Mitä voimme tehdä?

Jos kodissasi ei ole koneellista ilmanvaihtoa, avaa ikkunat ja tuuleta niiden kautta. Tämä on erityisen tärkeää, jos huomaat, että ruokaa laittaessa ikkunoihin kertyy vesihöyryä tai kosteutta. Käytä liesituuletinta, kun laitat ruokaa. Tarkista, että poistoilmaventtiilit ovat auki. Jos vahingoitat asuntoa, sinun täytyy korvata vahingot. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asukkaan oikeudet ja velvollisuudet.

Neuvontapalvelut

Mistä saan apua ja neuvoja asumisasioissa?

On monia paikkoja, joista voit kysyä neuvoa asumisasioissa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vuokra-asunto.