Siirry sisältöön

Veroilmoitus ja verotuspäätös

Julkaistu02.04.2024
Suomessa saat esitäytetyn veroilmoituksen Verohallinnosta maalis–huhtikuussa. Veroilmoitus on kooste edellisen vuoden tuloista ja vähennyksistä. Useimmilla henkilöillä veroilmoituksen mukana on verotuspäätös ja verotustodistus. Verohallinto lähettää veroilmoituksen OmaVeroon ja postitse kotiisi.

Veroilmoitus

Veroilmoituksessa on tiedot edellisen vuoden tuloista, veroista ja vähennyksistä. Tarkista veroilmoitus ja korjaa puuttuvat tai virheelliset tiedot OmaVero-verkkopalvelussa. Jos tiedot ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Voit käyttää OmaVero-verkkopalvelua, jos sinulla on suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Voit korjata kaikki tiedot OmaVerossa. Jos ilmoitat tiedot paperilla, korjaa tiedot erillisillä lomakkeilla, jotka on mainittu veroilmoituksessa kunkin tiedon kohdalla. Huomaa, että lomakkeiden täytyy olla perillä Verohallinnossa viimeistään sinä päivänä, joka on merkitty veroilmoitukseesi.

Tarkista vähennykset

Voit saada verotuksessa vähennyksiä, jotka pienentävät maksettavan veron määrää. Verohallinto tekee osan vähennyksistä automaattisesti, mutta osa sinun täytyy ilmoittaa itse. Voit ilmoittaa vähennykset verokortillesi tai veroilmoituksessasi.

Vähennyksiä ovat esimerkiksi:

  • tulonhankkimismenot
  • työmarkkinajärjestön jäsenmaksut sekä työttömyyskassamaksut
  • vähennys asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista

Jos saat palkkatuloa, saat automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Jos sinulla on tulonhankkimismenoja yli 750 euroa, ilmoita kulut veroilmoituksessasi. Etätyön tekemiseen voi liittyä kustannuksia, joita saat vähentää verotuksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi menot työhuoneesta, työvälineistä ja tietoliikenneyhteydestä.

Voit vähentää verotuksessa matkakulut, jotka liittyvät työssä käymiseen ja työn tekemiseen. Kodin ja työpaikan välisistä matkoista saa vähennyksen sen mukaan, mitä kulkuneuvoa on halvinta käyttää matkoihin. Työmarkkinajärjestön jäsenmaksut sekä työttömyyskassamaksut vähennetään kokonaan ansiotuloista.

Verotuspäätös

Edellisen vuoden verotuksen lopputuloksen näet verotuspäätökseltäsi. Jos teet muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseesi tai Verohallinto saa verotukseesi vaikuttavia tietoja muualta (esim. työnantajalta), saat uuden verotuspäätöksen. Verotuspäätöksessä on laskelma verotuksesi lopputuloksesta. Verotuspäätöstä saatat tarvita esimerkiksi silloin, kun haet vuokra-asuntoa tai sinulle määrätään päiväkotimaksuja.

Säilytä esitäytetty veroilmoitus, verotuspäätös ja verotustodistus. Voit tulostaa ne tarvittaessa myöhemmin myös OmaVerosta.

Veronpalautus ja jäännösvero

Verotuspäätöksestä näet, oletko maksanut oikean määrän veroa. Jos olet maksanut liikaa veroa, saat veronpalautusta. Jos olet maksanut liian vähän veroa, joudut maksamaan jäännösveroa.

Veronpalautus maksetaan sille pankkitilille, jonka olet ilmoittanut. Ilmoita tilinumerosi OmaVero-verkkopalvelussa tai erillisellä paperilomakkeella. Jos Verohallinnolla ei ole tiedossa tilinumeroasi, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena eli rahalähetyksenä Nordean välityksellä.

Jos olet maksanut vuoden aikana liian vähän veroja, sinun pitää maksaa puuttuva osuus jäännösverona. Verotuspäätöksestä tai OmaVerosta näet kaikki tiedot, jotka tarvitset, kun maksat jäännösveron.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVerohallinto

Veronpalautukset

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVerohallinto

Jäännösvero