Suomalainen työkulttuuri
Työelämän lait ja sopimukset
Suomalaisessa työelämässä on paljon sääntöjä, joita työntekijän ja työnantajan täytyy noudattaa. Lainsäädäntö ja työehtosopimus määrittelevät esimerkiksi vähimmäispalkat, työajat, lomat, sairausajan palkat ja irtisanomisen ehdot.
Joskus työnantaja voi pyytää työntekijää tekemään ylitöitä. Lain mukaan työnantajan pitää maksaa ylitöistä korotettua palkkaa. Voit myös saada korvauksen vapaana. Sinulla on oikeus kieltäytyä ylitöistä.
Tietoa työntekijöiden oikeuksista ja velvollisuuksista Suomessa löydät InfoFinlandin sivuilta Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.
Opi suomea tai ruotsia
Vaikka Suomessa osataan englantia melko hyvin, on suomen tai ruotsin kielen osaamisesta sinulle paljon hyötyä. Voit kehittää kielitaitoasi kursseilla tai työssä. Puhu rohkeasti suomea tai ruotsia työkavereidesi kanssa. Lue lisää kielen opiskelusta InfoFinlandin osiosta Suomen ja ruotsin kieli.
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä
Suomen lakien mukaan kaikenlainen syrjintä työpaikoilla on kiellettyä. Työnantajan täytyy pitää huolta, että yhdenvertaisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuvat työpaikalla.
Lue lisää InfoFinlandin sivulta Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä.
Oma-aloitteisuus ja vastuullisuus
Suomalaisella työpaikalla esimies ei koko ajan valvo työntekijöiden työntekoa. Työntekijöiden mielipidettä kysytään ja mielipiteet otetaan huomioon työn suunnittelussa.
Töistä sovitaan yleensä yhteisissä palavereissa ja yhdessä sovitusta pidetään kiinni. Esimies antaa työntekijälle työtehtävät ja odottaa, että työntekijä päättää itse työn tekemisen yksityiskohdista. Jos työntekijä ei osaa tai voi tehdä annettua työtehtävää, hän käy suoraan kysymässä ohjeita muilta työntekijöiltä tai esimieheltä.
Luotettavuus ja aikataulujen noudattaminen
Suomalaisessa työkulttuurissa on tärkeää pitää kiinni sovituista asioista. Kun jotakin on päätetty yhdessä, työntekijät ja työnantaja olettavat, että jokainen tekee niin kuin on sovittu.
Suomessa on tärkeää myös noudattaa aikatauluja. Töihin pitää tulla täsmällisesti sovittuna aikana. Kello 8.00 tarkoittaa tasan klo 8.00, ei kello 8.10. Myöhästyminen on epäkohteliasta, koska muut joutuvat odottamaan myöhässä tulevaa. Jos tiedät, että myöhästyt töistä, kerro siitä esimiehellesi.
Monilla työpaikoilla on liukuva työaika ja töihin voi tulla esimerkiksi klo 7-9 välillä ja lähteä klo 15–17 välisenä aikana. Jos työpaikalla on liukuva työaika, työntekijän on tarkasti itse pidettävä huoli, että hän tekee sovitun pituisen työajan.
Kommunikointityyli
Suomalaiset puhuvat yleensä suoraan, eikä suoraan puhumista pidetä epäkohteliaana. Suora puhe on normaalia myös työelämässä. Jos esimerkiksi aika ei riitä työtehtävän tekemiseen, se kannattaa sanoa suoraan esimiehelle. Kokouksissa ja palavereissa voidaan tervehtimisen jälkeen mennä suoraan asiaan.
Suomalaisessa työkulttuurissa puhuttelu on hyvin epämuodollista. Useimmilla työpaikoilla kaikki työntekijät sinuttelevat toisiaan asemasta riippumatta.
Uskonnon vaikutus työelämään
Monet suomalaiset ovat kristittyjä mutta eivät kovin uskonnollisia. Kulttuurissa noudatetaan kuitenkin edelleen monia kristillisiä tapoja. Työelämässä uskonnon vaikutus näkyy monissa työntekijöiden vapaapäivissä. Kristillisinä juhlapyhinä, kuten jouluna ja pääsiäisenä on lakisääteisiä vapaapäiviä.
Lue lisää juhlapyhistä InfoFinlandin sivulta Suomalaiset juhlapyhät.
Uskonnolliset tavat tai rituaalit eivät kuulu suomalaiselle työpaikalle. Joillakin työpaikoilla on järjestetty rukouspaikka, jos työntekijät ovat sitä toivoneet. Yleensä tällaisia käytäntöjä ei kuitenkaan työpaikoilla ole. Jos työntekijä haluaa pitää kesken työpäivän esimerkiksi rukoushetken, sen täytyy tapahtua sovittujen taukojen yhteydessä. Uskonnosta kertovat ulkoiset merkit, kuten päähuivit ovat Suomessa sallittuja, mutta työpaikoilla voimassa olevia pukeutumissääntöjä on noudatettava. Tähän ovat syynä työtehtäviin liittyvät työturvallisuus- ja hygieniasäädökset.
Voit lukea lisää suomalaisen yhteiskunnan arvoista ja tavoista sivulta Suomalainen tapakulttuuri.