Siirry sisältöön

Lomat ja vapaat

Julkaistu26.02.2024
Kun olet töissä Suomessa, sinulla on lain mukaan oikeus vuosilomaan ja vapaisiin eri elämäntilanteissa. Tälle sivulle on koottu myös tietoa perhevapaista, opintovapaasta ja palkattomasta vapaasta.

Kun olet töissä Suomessa, sinulla on lain mukaan oikeus vuosilomaan. Loman ajalta saat lomapalkkaa. Lisäksi voit saada lomarahaa eli niin sanottua lomabonusta, jos työehtosopimus niin määrää.

Erilaisissa elämäntilanteissa voit myös saada lain mukaan vapaata työstäsi. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi raskaus, lapsen syntymä, pienen lapsen hoito sekä pienen lapsen sairastuminen. Työuran aikana on haluttu lainsäädännöllä antaa mahdollisuuksia myös opiskella ja kehittää itseään sekä varmistaa töissä jaksaminen.

Kysy ehdoista työnantajaltasi tai esihenkilöltäsi. Voit tarkistaa ehdot myös työehtosopimuksestasi, ammattiliitostasi tai työpaikan luottamushenkilöltä.

Vuosiloma

Sinulle kertyy vuosilomaa, jos teet kuukaudessa vähintään 14 päivää tai 35 tuntia työtä. Jos teet vähemmän töitä, sinulla on oikeus vapaaseen ja sen ajalta maksettavaan lomakorvaukseen.

Vuosilomapäivien lukumäärä lasketaan ajalta 1.4.–31.3. (esim. 1.4.2023–31.3.2024). Työsuhteesi pituus vaikuttaa siihen, miten monta vuosilomapäivää kertyy kalenterikuukaudelta. Esimerkiksi jos aloitat uudessa työssäsi 1.5., ja työsuhteesi jatkuu vain kuusi kuukautta, ansaitset kaksi lomapäivää jokaisesta työkuukaudesta eli 12 vuosilomapäivää. Tämä edellyttää, että olet tehnyt töitä kuukaudessa vähintään 14 päivää tai 35 tuntia. Kysy tarkasta määrästä työnantajaltasi tai ammattiliitosta.

Usein lyhyessä työsuhteessa, kuten kesätyössä, lomapäivät maksetaan rahana viimeisen palkanmaksun yhteydessä.

Lomakausi on 2.5.–30.9. Kesäloma täytyy yleensä pitää tänä aikana. Suurin osa ihmisistä Suomessa pitää vuosilomaa heinäkuussa. Kerro työnantajallesi, milloin haluat pitää vuosilomasi. Hän kuitenkin määrää, milloin vuosilomaa saa pitää.

Vuosiloman aikana sinulle maksetaan vuosilomapalkkaa. Samalla työnantajan pitää antaa sinulle lomapalkkalaskelma. Jos työsuhteesi päättyy, sinulla on oikeus saada lomakorvausta lomasta tai vapaasta, jota et ole pitänyt.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyösuojeluhallinto

Vuosiloma

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö

Vuosilomalaki

Palkaton vapaa

Jos haluat palkatonta vapaata muusta syystä kuin lapsen hoidon tai opintojen vuoksi, sinun pitää sopia asiasta työnantajasi kanssa. Tee sopimus kirjallisena.

Työnantajalla on oikeus kieltäytyä antamasta palkatonta vapaata. Ja toisinpäin – työnantaja ei voi pakottaa sinua pitämään palkatonta vapaata.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK

Vapaat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyösuojeluhallinto

Erilaiset vapaat työstä